Les tortugues de la Júlia

Enguany, la classe de P4 treballarà a fons les tortugues. Per aquest motiu, hem anat a visitar les tortugues de la Júlia de quart. La tortuga mediterrània és una espècie protegida i que es troba en perill d’extinció. Per tant, és important que nosaltres prenguem consciència que cal tenir-ne cura, no molestar-les i deixar-les que visquin en plena natura. Hem observat les seves característiques, les diferències entre mascles i femelles, què mengen, què els agrada i també hem vist que comencen a hivernar.

Aquest queloni, que és l’única espècie de tortuga terrestre autòctona de tota la Península Ibèrica, abans es trobava àmpliament distribuït al llarg del prelitoral català tal i com demostren les restes trobades en jaciments paleontològics o arqueològics. Actualment però, aquesta gran distribució es va anar reduint sobretot en els últims segles de manera que només varen quedar tres nuclis poblacionals situats al Montsià, al Garraf i a l’Albera. Finalment, només la població de l’Albera ha sobreviscut però ha estat greument afectada per diversos factors, tant naturals com origen antròpic. Dins els factors naturals podem destacar una alta taxa de depredació sobre els nius de fins al 57% de depredació per part de diferents mamífers com el senglar, la guineu o el teixó. També són de gran importància els incendis forestals que es produeixen de forma persistent a la conca mediterrània i que han sigut reiterats a la zona de l’Albera on habita la tortuga mediterrània ( J. Budó, 2004).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>