La depuradora del Far

Aquest matí l’alumnat de quart ha visitat la depuradora del Far. A l’últim tema de coneixement del medi natural vam treballar la potabilització i depuració de les aigües residuals. Per tant, ha estat molt profitós fer una excursió com aquesta perquè hem pogut veure el procediment en directe.

En Pere i en Xavier ens han explicat, molt amablament, tot el procés. La depuració comença quan l’aigua arriba a les reixes de desbast de la depuradora, on es separen els sòlids més grans. L’aigua transporta greixos i olis, que es retiren als equips de flotació, on per diferència de densitat floten i queden a la superfície. El següent pas és el tractament biològic: es decanta la matèria orgànica i inorgànica, es digereix la matèria orgànica i finalment es separa l’aigua depurada dels fangs biològics. Finalment les aigües depurades tornen al medi, un rec prop de la zona. Els fangs són reutilitzats com a compostatge. Hem quedat bocabadats al saber que es solen treure unes quatre tones mensuals d’adob i es depuren 120.000 litres d’aigua diàriament.

Després de veure tot el funcionament, en Pere ens ha fet un petit experiment. En un recipient amb aigua, ha desfet paper higiènic i tovalloletes, hem comprovat la diferència entre un producte i l’altre. Un és biodegradable i es desfà completament i l’altre, en canvi, forma nusos i obstrueix la depuració. Per tant, hem de ser conscients de que el clavegueram no és un contenidor d’escombraries.

Una vegada més, donem les gràcies a en Pere i a tot l’equip per acollir-nos i mostrar-nos les instal·lacions.

Moltíssimes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>