Pera Blanquilla

“Pera de polpa blanca i fina, dolça i equilibrada, de gust excel·lent, si es cull al moment adequat. Ideal per als paladars més exigents”

ORIGEN El seu origen és desconegut i molt antic. Podria haver estat obtinguda i introduïda a Espanya pels desapareguts Jardins Botànics d’Aranjuez. L’any 1747 ja se’n tenen notícies pel seu alt grau d’apreciació a la Cort de Felip V. El clon més estès a l’actualitat, el 840, va ser seleccionat a l’Estació Experimental d’Aula Dei a Saragossa.

ARBRE L’arbre és molt vigorós. De port semi-obert. Entra més ràpid en producció si està empeltat sobre codonyer. Té tendència a l’alternança però fa produccions constants amb bona pol·linització i si se l’equilibra bé amb un porta empelt i un sistema d’esporga adequats.

FLORACIÓ Floració primerenca i generalment abundosa. Necessita pol·linització creuada per obtenir collites de qualitat. Els principals pol·linitzadors són Ercolini i Castells. També poden pol·linitzar bé Abate Fetel i Precoç Moretini, tot i que amb menys coincidència.

FRUIT Calibre petit a mitjà. Piriforme o a vegades ovoïdal. Epidermis verda, llisa i fina. Vira a color verd pàl·lid o grisós al madurar. Pot tenir lleugera xapa vermella en alguns fruits a la part que toca el sol. La polpa és blanca i fina i més granulosa cap al cor de la fruita. El sabor és excel·lent si es cull al moment òptim.

COLLITA I CONSERVACIÓ La collita es fa la primera desena d’agost si és per a conservació. Per consum immediat es cull durant la segona quinzena. No es torna “lloca” si se la cull al moment adequat. Pot conservar-se en fred normal fins al desembre i en atmosfera controlada fins al juny.

CONSIDERACIONS AGRONÒMIQUES Compatibilitat regular amb codonyer, millor amb tipus Provence (fructifica sobre brindilles coronades quan és jove i de tipus mixt quan l’arbre és adult). L’esporga ha de fer-se procurant no desequilibrar l’arbre, deixant brindilles coronades i llamburdes en fusta de 2-4 anys en branques de bona mida per millorar el calibre. És sensible a motejat i a psil·la.