Quina és la situació del servei de menjador

Ara que sembla que tothom parla dels menús dels menjadors escolars (aquesta setmana el mateix Telenotícies ha dedicat aquest reportatge al tema), és un bon moment per fer-vos arribar aquest extens escrit que ha preparat un dels membres de Comissió de Temps no lectiu (més coneguda com a Comissió de Menjador):

El passat dijous 30 de setembre de 2021 hi va haver Assemblea de l’AFA. Un dels punts de la mateixa van ser dubtes, precs i preguntes sobre l’Espai Migdia. A les darreres setmanes, i degut als precs i peticions realitzats per part dels pares de l’escola, la intensitat de treball de la Comissió ha estat molt elevada, amb una dedicació que supera en algun dels membres l’equivalent a gairebé una jornada laboral.

De forma concreta:
• S’ha realitzat un Consell Escolar, amb una part important dedicada al servei de menjador.
• Hi ha hagut reunions internes de la Comissió amb la Direcció de l’Escola.
• Hi ha hagut comunicats i reunions amb l’empresa de gestió del Servei Migdia, amb especial atenció a cuina.
• S’han realitzat inspeccions per auditar la qualitat del menjar subministrat.

Aquesta intensitat i càrrega de treball ha provocat un endarreriment en la comunicació als pares, en som conscients i demanem disculpes. Recordem que la Comissió de Menjador disposa d’un mail per recollir tots els dubtes de les famílies: menjadorafa.escolacasas@gmail.com. Tots els comunicats són contestats.

A continuació intentem donar resposta a les inquietuds presentades a l’Assemblea de l’AFA del passat dijous.

Qualitat del menjar

Fa ara just dos anys que es va forçar per part de la Comissió de Menjador el canvi d’empresa del Servei de Menjador, el qual tenia problemes greus de qualitat (no afrontades fins aquell moment) i de gestió del servei. Es va procedir a realitzar una licitació en busca de propostes que oferissin una millora del menjar, amb un percentatge de “producte fresc” més elevat, introducció de menjar amb etiquetatge “bio” i de proximitat. Actualment diversos pares i mares col·laboradors realitzen inspeccions periòdiques amb tast del mateix menjar que prenen els nens. S’analitza:
• Quantitat
• Gust
• Imatge i presentació

La mitja és molt adequada, i les millores que es presenten són d’acord amb les indicacions coordinades entre Comissió i Cuina.

Quantitat del menjar

Es va detectar un problema en el darrer semestre del curs passat. Els nens no podien repetir sempre segons plats, obligats a repetir primers. Aquest fet va ser discutit amb l’empresa i es va acordar la possibilitat de repetició sempre que es volgués, amb mesura per evitar ingestions indegudes. En l’actualitat no s’han detectat problemes de gramatge en les quantitats diàries ingerides pels nens.

Ens va arribar un mail en què es feia referència al fet que un nen sortia amb gana de l’escola. Es va fer consulta als monitors, i ens van fer arribar que els nens poden repetir, i que no és problema de disponibilitat de menjar.

Minimització de la proteïna animal

La nutrició dels petits és un gran debat entre nutricionistes, i l’escola i els seus representants utilitzen les recomanacions nutricionals que proposa la Generalitat. Aquestes es transmeten a través d’una guia que es fa arribar a les empreses de cuina i escoles perquè s’utilitzi com a recomanació.

La Comissió va decidir seguir aquestes recomanacions, on un dels factors clau és la disminució de la proteïna animal, sobretot la provinent de la carn vermella. Això vol dir que els nens no mengen proteïna animal? NO. Els nens segueixen menjant peix i carn, en dosis encara per sobre de les recomanacions de la Generalitat (comprovar menús mensuals publicats). Per tant, el menú es composa sempre de peix, carn blanca, vermella, ous i proteïna vegetal.

Sí que és ben cert que aquest canvi pot arribar a crear confusió a l’inici, perquè les diferents maneres de cuinar proteïna vegetal no estan encara molt esteses (les famoses croquetes de llenties o falafels). Per aquesta raó es fan suggerències a l’empresa de cuina, i la cuinera farà formació al respecte. Són benvingudes les suggerències per part de les famílies.

Per tal de donar més informació sobre aquest fet, la Comissió de Menjador va demanar a l’empresa de cuina la redacció d’un escrit explicatiu sobre el guany en salut que comporta aquest canvi de dieta. Aquest escrit el rebreu en breu a través de l’escola.

Cas de contaminació directa per al·lèrgia

El mes de juliol (durant el casal d’estiu) va haver-hi un cas d’intolerància alimentària, provocada per un cas de contaminació directa. En aquell moment, la Direcció de l’Escola i la Comissió es van reunir en diverses ocasions, i també es van reunir amb l’empresa  que gestiona l’Espai Migdia. Els resultats van ser:
• S’acorda que Natural Cuina es posi en contacte amb l’Associació SMAP – Celíacs Catalunya, amb la intenció d’acordar les sessions de formació que siguin necessàries per establir un protocol que atorgui la seguretat i confiança necessària a totes les famílies per assegurar una cuina sense gluten.
• Així mateix, per part de Dinàmic, es mostren d’acord també en participar i coordinar-se per aplicar el procediment amb el rol que els correspongui, per assegurar el double-check.
• En conversa amb la Núria de Natural Cuina, es proposa obtenir l’acreditació Gluten Free al menjador de l’Escola, atorgada per l’associació SMAP. Natural Cuina pren absoluta predisposició.

Aquest episodi es sumava a un altre que va tenir lloc durant el curs, amb una gravetat també elevada. El passat 25 de setembre es va tornar a donar un nou cas. Si bé és cert que no hi havia hagut temps d’implantar alguns punts acordats, a més a més que la cuinera era diferent, això no podia ser excusa que hagués succeït un nou episodi. Per aquesta raó, la Comissió va presentar al Consell un escrit amb les següents exigències:
• Un cop se sàpiguen els resultats de l’auditoria realitzada per l’SMAP – Celiacs de Catalunya, la Comissió vol estar assabentada dels informes realitzats i que es realitzaran per part d’aquesta associació.
• Procediments escrits per evitar contaminació creuada.
• Reunions mensuals amb la responsable de cuina i la cuinera.
• Conèixer la formació reglada i experiència de la cuinera.
• S’incrementaran les inspeccions per part de la Comissió de Menjador, tant pel que fa a la qualitat del menjar com pel que fa a la neteja i procediments a la cuina, per garantir el double-check i evitar la contaminació creuada.

Aquestes exigències ja han estat internalitzades i s’estan treballant per part de l’empresa de l’Espai Migdia. Tindran un seguiment important fins que es retorni la confiança de l’execució d’un correcte procediment a la Comissió.

Altres temes

Des de la Comissió us recordem que hi ha un mail directe on podeu fer les vostres consultes i suggeriments: menjadorafa.escolacasas@gmail.com.

Moltes gràcies,

Artur Miró
Comissió de Menjador del Consell Escolar

Imatge extreta del reportatge de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals enllaçat en aquest article.