Taller d’espècies invasores (CM i CS)

El dimarts 9 de gener ens va visitar l’Andrea per explicar-nos les espècies exòtiques invasores en els ecosistemes naturals i la conservació de la diversitat.

Primerament ens ha fet entendre la diferència entre els animals autòctons com la tortuga de rierol, i els animals exòtics com la tortuga de Florida o d’orelles vermelles. Animals que s’adapten ràpidament, es reprodueixen en massa i fa mal a les nostres espècies.

Després ens ha ensenyat el mateix amb plantes. I seguidament ens ha explicat com ha arribat aquí els mosquits tigres i el perillós que pot ser que et piquin els mosquits per la transmissió de malalties. I a continuació hem vist el mal que pot fer el cranc blau americà, el silur i el cargol poma.

Per últim, hem fet un joc de cadena tròfica a la pista. Ha estat molt divertit, amè i interessant.

Així que hem après que les espècies invasores són organismes originaris d’altres llocs, introduïts en nous ecosistemes per activitats humanes i que són capaços de sobreviure i reproduir-s’hi. Poden ser plantes, animals o altres organismes que causen danys al medi ambient, salut humana i economia. En el cas d’espècies de plantes i animals, a causa de la manca de depredadors naturals als nous ecosistemes, les seves poblacions creixen ràpidament i pot competir per recursos amb poblacions d’espècies natives, alterant-ne les xarxes tròfiques i fins i tot posant en perill la seva supervivència. Per controlar les espècies invasores, és important saber la dimensió de la seva població. Per això els científics fan recomptes d’individus en el medi on viuen.

I vam finalitzar el dia fent un dossier per comprovar el què havíem après.