En Pep Gasol (biòleg marí) ens parla de l’Antàrtida

El dijous passat al Cicle Superior vam rebre la visita d’en Pep Gasol, biòleg de l’ICM (Institut de Ciències del Mar). Com que aquest trimestre hem estat treballant -tant a 5è com a 6è- el mètode científic i hem fet experiències per a practicar-lo, ens venia molt bé rebre un científic de veritat com ell, que ha voltat mig món investigant les aigües dolces i salades. I com que un dels llocs que millor coneix és l’Antàrtida ens va explicar la seva experiència en aquestes terres tan llunyanes.

Abans vam recordar els passos que tot científic ha de seguir si ha de fer bé la seva feina: l’observació, la formulació de preguntes i hipòtesis, l’experimentació i la comprovació de la validesa -o no- de les hipòtesis plantejades.

La seva xerrada partia d’una pregunta:

A partir d’aquí, i després d’observar moltes coses (com és el gel, quines temperatures té la terra i l’aigua d’aquest racó de món, quins éssers vius s’hi troben…) vam poder plantejar algunes hipòtesis per a respondre a aquella pregunta. I de tres hipòtesis que vam fer en vam encertar dues!!

Ens va explicar també com és “viure” en una zona amb un clima tan extrem i com treballen els científics que s’hi instal·len… alguns sota el gel! Vam veure també molts tipus d’animals grans (balenes) i petits (microorganismes) que hi viuen i finalment vam entendre com és possible que hi hagi tanta vida en un lloc amb unes condicions tan dures. Els detalls us els explicarem en un treball que estem fent i que complementarem amb la visita que -avui mateix- hem fet a l’Institut de Ciències del Mar. Tot això ho compartirem també -in english, of course!- amb els nostres socis de l’Erasmus-TELE. Però això és feina per a un altre post. Tingueu paciència.

Moltes gràcies, Pep, per tantes coses interessants que hem après de tu!!

PD: Una d’elles… sabeu que vol dir Antàrtic?  (si ho demaneu als nostres alumnes us ho explicaran).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>