DOS OCELLS EN “BLANC I NEGRE”… I UN AMB UN TOC ELEGANT DE COLOR VERMELL!  

Benvolguts jugadors cercadors d’ocells amagats…. una setmana més felicitats perquè els jugadors constants ja feu tots gairebé el ple! El percentatge d’encerts és molt alt i això vol dir que ja aneu dominant les guies i sobretot que sou capaços i esteu ben entrenats per detectar els trets diagnòstics dels ocells que veieu a les fotografies.

Aquesta setmana que acomiadem l’hivern i arriba la primavera és el moment per recordar-vos, ara que venen dies de vacances i que sembla que ens “obren la gàbia”, que és un bon moment per sortir a observar-los a la natura…. i recordeu que no cal anar molt lluny… porto molts mesos fent observació a parcs urbans propers a casa. Prepareu els prismàtics, la guia i la llibreteta de camp i a posar en pràctica el que heu après en el joc.

Efectivament, l’ocell amagat nº 31 és el bonic ànec collverd. A la fotografia hi ha mascle i femella… i com podeu veure la femella (passa en la majoria dels ànecs) té colors críptics de camuflatge… i es que li va la supervivència d’ella mateixa i dels seus fills perquè és l’encarregada de la incubació. Cal dir que els aneguets també tenen, siguin mascles o femelles, colors de camuflatge que els fan passar més desapercebuts entremig de la vegetació de la llacuna (canya, canyís, boga…). Els depredadors sempre estan a l’aguait i com ens diu en Rudyard Kipling a la seva novel·la del “Llibre de la selva”; la llei de la selva és “menjar i no ser menjat!”

L’ocell amagat nº 32 és el simpàtic, menut i bellugadís corriol camanegre. Recordeu que és un ocell molt amenaçat per la pressió que els humans fem del seu hàbitat; la platja! Es diferencia dels altres corriols sobretot pel collaret… que en el seu cas no fa la volta sencera al coll i el color de les potes. Ja ho sabeu, si aneu a la platja i alguna zona de dunes està tancada amb estaques i cordes, no hi passeu ni deixeu, si en teniu, els gossos deslligats perquè malmetríem el seu lloc de cria!

Per aquesta setmana que avui estrenem, i que va del dia 15 al dia 21, se’ns amaguen dos ocells ben diferents que tenen en comú que juguen amb la gama de colors que va del blanc al negre i un d’ell amb unes elegants notes de color roig.

L’ocell amagat nº 33 és migrador i només el veurem a l’estiu… ara ja estan arribant d’Àfrica, té uns trets diagnòstics molt clars i curiosament és de la mateixa família que el corriol camanegre.

L’ocell amagat nº 34 és sedentari, encara que a l’hivern s’hi afegeixen individus que provenen del nord d’Europa. Ep! La fotografia és un exemplar mascle… que la femella sola, ens portaria a confusió amb altres ànecs!

Vinga… a cercar els dos ocells amagats a les guies i enviar el correu amb els ocells ben identificats.

Aquesta setmana passada vam fer la quarta observació amb el grup CSB, vam veure 17 espècies, i vam poder observar molt bé un bonic tudó que estava brostejant herva fresca i no es va espantar gens malgrat la nostra proximitat. Això ens va permetre repassar les diferències amb els tres coloms que tenim al pati: tudó, colom roquer i tórtora turca.

Els resultats de l’observació d’aquesta setmana han estat:

Recordeu d’anar enviant els dibuixos, a veure si podem anar tancant les graelles de dibuixos de cada observació!

Aquest és l’enllaç on podeu llegir com són i algunes curiositats d’aquests ocells i els nous ocells amagats per la setmana vinent:  RESPOSTES I NOUS OCELLS AMAGATS

Llegiu bé els petits textos que hi ha a sota de la fotografia, us ajudaran a fixar les característiques de l’ocell i això ens els farà retenir millor a la memòria.

En aquest altre enllaç podeu veure la vostra puntuació: PUNTUACIÓ

Si detecteu alguna errada en la puntuació, no dubteu a dir-m’ho mitjançant un correu… ho revisaré, perquè tinc tots els vostres correus arxivats!

Aquest període, va d’avui mateix dia 15 fins al 21 de març! No ho deixeu per darrera hora!

Bona cerca i que els ocells ens acompanyin… i volin en llibertat…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>