DOS OCELLS AMB UN PUNT DE DIFICULTAT ENS POSEN A PROVA PER ACABAR EL 1r TRIMESTRE!!

Estimats jugadors cercadors d’ocells amagats, arribem al final del primer trimestre. Ja hem cercat i trobat, o no, 14 ocells amagats, hem utilitzat les guies, hem fet una sessió teòrica i una observació al camp… arriba el moment de posar un punt de dificultat a la cerca dels ocells i aquesta setmana se’ns amaguen dos ocells que poden portar a confusió. Vinga a desentelar els prismàtics (o netejar la pantalla de l’ordinador) i treure la pols a la guia de camp!

JA SÉ QUE EM FAIG PESAT PERÒ…Us torno a recordar que els nois i noies del grup B i C que encara no ho heu fet, heu de copiar les observacions al vostre quadern de camp (pàgina 23) i també fer el dibuix d’una de les espècies observades, fer-li una fotografia i enviar-me-la. Recordeu que heu de fer la fotografia en horitzontal i evitant que a sobre del full hi hagi ombres! Espero els vostres dibuixos amb la il·lusió d’un nen petit… perquè els vostres dibuixos sempre em sorprenen!

Aquesta setmana us ensenyo el bonic colom roquer que ha fet en Pol Rego del grup CSC! 

Anem a veure com ha anat la cerca dels ocells amagats d’aquesta setmana! Altra volta molt bé!… sou uns ornitòlegs molt espavilats… els qui jugueu!

L’ocell amagat nº 13 és la bonica cadernera europea. Ocell de la família del fringíl·lids, com el pinsà, el verdum, el gafarró que força sovint veiem al pati de l’escola. I com molt bé alguns m’heu explicat en els vostres correus, el seu nom científic és Carduelis carduelis… fent referència a la seva alimentació amb llavors dels cards, que és una planta punxosa i que fa una flor ovalada i plena de llavors com si fossin pipes. Recordeu que la cadernera és un ocell granívor (menja gra) i és per això que té un bec cònic però molt afilat i així poder extreure les llavors del card!

L’ocell amagat nº 14 és el “cosí fort” de les mallerengues, i és la mallerenga carbonera. Alguns jugadors heu comentat que us ha despistat el color groc apagat de la panxa. Teniu raó… les guies d’identificació són dibuixos i els dibuixants les dibuixen quan tenen els colors esplèndids… però els ocells, un cop l’any (generalment un cop feta la cria) canvien totalment les plomes del cos perquè es fan malbé; es desgasten pel vol i pel fregament amb l’aire, quan es mouen entre branques o neden, o, segur que tots heu vist ocells que es protegeixen del vent que porta sorra i impacta al cos dels ocells… sort en tenen de les plomes. No us ha passat mai a vosaltres quan heu anat a la platja en un dia de vent, que la sorra quan impacta al vostre cos és molesta i fa una mica de mal?. Doncs penseu que això els ocells ho eviten gràcies a la protecció de les plomes… i això produeix un fort desgast. També heu de pensar que no canvien totes les plomes de cop i ho fan per part. Doncs és molt possible que aquesta mallerenga carbonera estigui canviant el plomatge de la panxa i això fa que el color groc estigui molt esmorteït! 

Aquest és l’enllaç on podeu llegir com són i algunes curiositats d’aquests ocells i els nous ocells amagats per la setmana vinent:  RESPOSTES I NOUS OCELLS AMAGATS

Llegiu bé els petits textos que hi ha a sota de la fotografia, us ajudaran a fixar les característiques de l’ocell i això ens els farà retenir millor a la memòria.

En aquest altre enllaç podeu veure la vostra puntuació: PUNTUACIÓ

Si detecteu alguna errada en la puntuació, no dubteu a dir-m’ho mitjançant un correu… ho revisaré, perquè tinc tots els vostres correus arxivats!

Per la propera setmana ja us he dit que pugem un (només un eh!) graó en la dificultat, sobretot  perquè us podeu refiar i errar el nom.

L’ocell amagat nº 15 és una espècie al·lòctona però atenció, és una espècie amb un subtil dimorfisme sexual … que es veu molt bé a la fotografia!

L’espècie nº 16 és una espècie que ara no podem veure de cap de les maneres. Ara són a Àfrica i no tornaran aquí fins a la primavera… on vindran a criar… però no us refieu. La fotografia mostra dos individus que estan arrapats a una paret i deixen veure molt clarament un tret diagnòstic que dona nom a l’ocell en català. Ja sabeu que si us espavileu a escriure i no encerteu el nom… normalment dono una altra pista! Vinga, afanyeu-vos a escriure!

Tots dos ocells amagats els hem vist al pati… però no són freqüents!

Vinga, animeu-vos a participar, CONSULTEU LES GUIES o també el Quadern de camp i envieu els noms escrits correctament!

Aquest període, va d’avui mateix dia 14 fins al 20 de desembre! No ho deixeu per darrera hora!

Bona cerca i que els ocells ens acompanyin i volin en llibertat…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>