AQUESTA SETMANA UN DELS OCELLS SE’NS AMAGA A LA PLATJA!  

Estimats jugadors i jugadores del nostre joc, aquesta setmana tots els participants heu fet el ple i tots heu aconseguit els dos punts en joc. 

Com vosaltres heu comentat en els correus que heu anat enviant, eren dos ocells dels que anomenem “fàcils”, bé perquè tenen uns trets diagnòstics molt clars (com és el cas de l’ocell amagat nº 29 que és el bonic i espectacular blauet) o bé perquè són ocells molt coneguts (com és el cas de l’ocell amagat nº 30 que és l’oreneta comuna). Aquí voldria fer un petit aclariment, que alguns de vosaltres heu comentat: Per què en alguns llibres o guies el nom de l’ocell és “vulgar” i en altres “comú”?

Entenem que “vulgar” vol dir que està compartit per tothom i “comú” també vol dir que alguna cosa o espècie està compartida per dues o més persones. D’aquí li ve el nom complet a l’ocell amagat nº 30, l’oreneta comuna. Com molts heu comprovat, en algunes guies diu oreneta vulgar i en altres oreneta comuna… però si us hi fixeu vol dir el mateix… perquè es refereix al tipus d’oreneta que és més habitual i que les persones les anomenem amb el nom genèric d’oreneta sense afegir-hi res més perquè és la més “comuna” de les orenetes.

Doncs bé, no fa pas gaire entitats lingüístiques i científiques del nostre país han tingut la feinada (i la bona pensada) de posar el nom en català a les més de 8000 espècies d’ocells que hi ha al món per així unificar-ne el nom quan es fan llibres, documentals… i tots els ocells que tenien associat al seu nom la paraula vulgar, l’han canviat per la paraula comú o comuna. Això fa que segons quina sigui la data d’edició del llibre podem trobar escrit el nom d’oreneta vulgar o d’oreneta comuna. No cal dir que en el nostre jocs hem acceptat les dues…. però ara ja sabeu que sempre que veieu “vulgar” ho podeu substituir per “comú” o “comuna”. 

Per aquesta setmana que avui estrenem, i que va del dia 8 al dia 14, se’ns amaguen dos ocells ben diferents: un habitant de rius i llacunes i l’altre que habita les platges.

L’ocell amagat nº 31 no ha de suposar cap problema d’identificació… només vigilar d’escriure correctament el nom… però l’ocell nº 32 ja pot generar més dubtes (hi ha altres espècies molt semblants) i per tant fixeu-vos bé en els trets diagnòstics d’aquest ocell que surt a la fotografia… us diré que és un mascle (espècie amb dimorfisme sexual) i que està en plomatge nupcial. Aquest ocellet està molt amenaçat perquè fa el niu a la sorra de la platja… i ja sabem que al nostre país les platges tenen una gran pressió humana: les omplim per gaudir del bany, hi anem a passejar amb els gossos que corren deslligats i els espanten o bé destrueixen els nius, les màquines que els ajuntaments fan anar cada dia per netejar la sorra… tot això fa que el nostre ocell amagat al no tenir una àrea de cria tranquil·la estigui cada vegada més en una situació crítica. Hi ha ajuntaments que mitjançant tanques han protegit zones de platja i dunes per facilitar-ne la reproducció i també entitats ecologistes que demanen voluntaris per vigilar les 24 hores del dia zones on s’hi ha detectat la presència d’un niu. L’any passat, l’inici de l’època de cria va coincidir amb el confinament total de la població en motiu de la pandèmia de COVID-19… i aquests ocellets van tenir tota la tranquil·litat del món… i com a conseqüència van tenir una alta taxa de reproducció i van triar zones que amb la presència humana no hauria estat possible. Ja veieu com nosaltres moltes vegades inconscientment afectem la vida natural i concretament dels ocells.

Vinga… a cercar els dos ocells amagats a les guies i enviar el correu amb els ocells ben identificats.

Aquesta setmana passada vam començar la quarta ronda amb el grup CSA, vam veure 15 espècies, i vam poder veure molt bé la diferència entre el pardal comú i el pardal xarrec!

Els resultats de l’observació d’aquesta setmana han estat:

Recordeu d’anar enviant els dibuixos!

Aquest és l’enllaç on podeu llegir com són i algunes curiositats d’aquests ocells i els nous ocells amagats per la setmana vinent:  RESPOSTES I NOUS OCELLS AMAGATS

Llegiu bé els petits textos que hi ha a sota de la fotografia, us ajudaran a fixar les característiques de l’ocell i això ens els farà retenir millor a la memòria.

En aquest altre enllaç podeu veure la vostra puntuació: PUNTUACIÓ

Si detecteu alguna errada en la puntuació, no dubteu a dir-m’ho mitjançant un correu… ho revisaré, perquè tinc tots els vostres correus arxivats!

Aquest període, va d’avui mateix dia 8 fins al 14 de març! No ho deixeu per darrera hora!

Bona cerca i que els ocells ens acompanyin… i volin en llibertat…

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>