5ª ENTREGA; AQUESTA SETMANA… DOS OCELLS MENUTS, DELS ANOMENATS MOIXONS!

Del 29 de novembre al 12 de desembre de 2021

Estimats jugadors del joc de l’Ocell Amagat,  

Ja som a la cinquena entrega del joc i déu-n’hi-do l’alt percentatge d’encerts que feu! Enhorabona! I això que alguns de vosaltres heu comentat que l’ocell nº 7 us ha general alguns dubtes.

Però, anem a pams! L’ocell amagat nº 7 era la bonica i menuda gavina riallera. Aquesta gavina, força més petita que el gavià de potes grogues, és un ocell que ens pot general alguna dificultat perquè disposa de dos plomatges ben diferenciats si és a l’hivern o és en la seva època reproductora. El que els canvia és el color del cap. A l’hivern mostra el cap gairebé de color blanc, amb algunes plomes grises que fa com si tingués el cap una mica brut , però sobretot amb un puntet ben visible que sembla una orella. Quan arriba la primavera i es vesteixen amb el plomatge nupcial, el cap es torna de color fosc… com de xocolata desfeta amb llet. Aquesta gavina és sedentària i té un nucli reproductor al Delta de l’Ebre però la seva població augmenta de forma molt important a l’hivern perquè molts individus que han criat al centre i nord d’Europa venen al nostre país a passar l’hivern perquè aquí troben un clima més temperat i sobretot més aliment. Les migracions dels ocells es donen principalment no tant pel fred, sinó per les possibilitats de trobar aliment! Les gavines són tot un món i aquí només ens hem referit al plomatge hivernant i nupcial, però heu de saber que adquireixen el seu plomatge d’adult als 2, 3, o 4 estius en funció del tamany de la gavina. El cas de la gavina riallera (en algunes guies haureu trobat gavina comuna o gavina vulgar) al ser una gavina de les menudes no arriben a tenir el plomatge d’adult fins als dos anys, per tant el segon estiu! (Hem de tenir en compte que pel que fa al plomatge el primer any es compta ja el primer estiu de vida!)! Totes les gavines, quan són juvenils tenen el plomatge marró-bru. Com ja us vaig dir, a la fotografia es pot veure com se’ls va enfosquint el cap, quan arriba la primavera.

L’ocell amagat nº 8 és la menuda, bellugadissa i nerviosa mallerenga blava, un petit ocellet on destaca el pili i la part posterior d’un color blau molt bonic.  A la pàgina web, trobareu els ocells amagats d’aquesta setmana i una breu descripció. És important que les llegiu perquè així anireu fixant característiques i trets diagnòstics.

Abans de continuar, dir que aquesta darrera setmana no hem pogut fer la segona observació amb el grup CS-A per mal temps. Quan plou o fa molt de vent, a part de la incomoditat que és pels ornitòlegs observadors, els ocells tendeixen a no moure’s gaire i s’aixopluguen enmig de la vegetació, dificultant-ne l’observació. És per això que vam decidir ajornar l’observació a l’espera de millor temps climatològic! Si tot va bé, farem l’observació el dijous dia 16 de desembre. 

Ep! Nois i noies dels grups B i C, aneu fent els dibuixos de la vostra segona observació i aneu-los enviant! Important, a la pàgina web podeu veure TOTS els dibuixos de la 1ª observació.  En aquest enllaç podeu veure el mosaic amb tots els ocells magníficament dibuixats pels nois i noies del CS-A, CS-B i CS-C.

I qui s’ha amagat aquesta setmana? Dos moixons! I què és un moixó? El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans ens els defineix com. “Ocell, especialment de mida petita”. 

I nosaltres podem afegir… i molt comuns al nostre pati! Per tant, són dos ocells que hem de conèixer molt bé!

De l’ocell amagat nº 9 us diré que en els últims anys, és una espècie que ha disminuït de forma molt preocupant i a Gran Bretanya es dona per extingida. Es calcula que en els últims 30 anys la població ha patit una regressió del 64%, és a dir, que per cada 100 individus que hi havia, ara només n’hi ha 34! Fins i tot el dia 20 de març s’ha declarat dia mundial d’aquesta espècie.

L’ocell amagat nº 10 és un moixó molt aficionat a fer flexions! (pista)

Atenció perquè aquesta 5ª entrega també té un període de 15 dies i finalitza el diumenge 12 de desembre. El motiu és que el cap de setmana vinent cau enmig del llarg pont del desembre i possiblement molts de nosaltres (si no estem confinats) l’aprofitem per sortir i això ens dificulta el seguiment. Així i tot, no us despisteu i envieu tan aviat com us sigui possible les identificacions dels ocells amagats!

Au, petits i petites ornitòlogues… a cercar-los a les guies o als pósters que teniu al racó del projecte ocells! Espero els vostres correus… i no ho deixeu per a darrera hora! ocell.amagat@escolalolaanglada.cat

Si us plau, comproveu la vostra puntuació i participació al joc clicant aquest enllaç. El primer nombre són els punts aconseguits i el nombre a l’interior del parèntesi, són les vostres participacions. Si detecteu alguna errada, no dubteu a enviar-me un correu fent-m’ho veure! https://agora.xtec.cat/ceip-lola-anglada-esplugues/els-nostres-grans-projectes/projecte-ocells/puntuacio-joc-ocell-amagat/

Una abraçada, i que els ocells en acompanyin i volin en llibertat!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>