21ª ENTREGA. PAS DE PRIMAVERA… UNS MIGRANTS PASSEN I ALTRES ES QUEDEN!

Del 2 al 8 de maig de 2022

Estimats jugadors del joc de l’Ocell Amagat.

Sembla que el curs ens està passant factura i ja es nota el cansament, ajudat per les interrupcions que ha tingut el joc per les vacances de primavera, per la celebració de la nostra festa de Sant Jordi i també perquè no hem fet cap observació aquest mes d’abril. Això ha fet que aquesta setmana només heu participat 9 jugadors. Però no perdem la confiança perquè aquesta setmana entrant tornem a fer observació amb el grup C i a finals de mes anireu de colònies al Delta de l’Ebre!

Dit això, als jugadors d’aquesta entrega us he de felicitar perquè aquesta setmana hi havia un ocell dels complicats. Anem a pams!

L’ocell amagat nº 39 és la fotja comuna, un ocell sense gaires complicacions: un ràl·lid de color molt negre amb un bec amb escut frontal molt  blanc. Però l’ocell amagat nº 40 era un limícola… i ja us he dit moltes vegades que aquest grup és un dels més complicats. L’ocell amagat era una gamba verda. Això de gamba no fa cap referència al crustaci que posem a la paella, sinó que fa referència a les cames. El diccionari català ens diu;

gamba: Cama 1. tenir bona gamba Tenir bona cama.

Per tant, aquest ocell té les potes d’un color verd oliva fosc i d’aquí en deriva el seu nom. De la mateixa família tenim la gamba roja i la gamba groga… i no caldrà que us digui de quin color deuen tenir les potes oi?

I quins ocells ens visiten aquesta entrega (entrega 21)? Dons uns ocells migrants, com correspon a l’època. L’ocell amagat nº 41 el veureu segur al Delta de l’Ebre, on té la colònia de cria més gran del món (és una au bàsicament mediterrània). Si us hi fixeu en aquesta fotografia aquest ocell porta una anella de pvc al tars de la pota. Aquesta anella té un color general i unes lletres també de color i podeu veure que són molt grosses per ajudar a la seva lectura. Quan els observadors veiem un ocell amb aquestes marques i les podem llegir mitjançant una fotografia, amb els prismàtics o amb el telescopi, anotem les dades i introduïm aquestes dades en portals de ciència i així els biòlegs que els estudien poden tenir una idea de quin desplaçaments fan o bé poder-ne determinar la seva edat i quan anys viuen. Jo, vaig enviar les dades i el millor és que si es tenen dades d’aquest mateix ocell, ens enviem les dades. Concretament us puc dir que aquest ocell va ser anellat quan era un pollet al Port de Tarragona, exactament el dia 14 de juny de 2016 (quan vosaltres estaveu a punt d’acabar P-4 o P-5) i jo li vaig fer la fotografia el dia 9 de maig de 2021 a l’espai natural de Les Madrigueres que es troba a la platja de Sant Salvador al Vendrell. Això que per nosaltres és una curiositat, als ornitòlegs els donen molta informació de la vida d’aquests animals. I no us estimula la imaginació de pensar on haurà anat i què haurà fet en aquests 5 anys de vida?

L’ocell amagat nº 42 ha vingut del Golf de Guinea i ara està entre nosaltres. De ben segur que quan veniu cap a l’escola de bon matí els sentiu xisclar passant a tota velocitat entre les parets mitgeres de les cases.

Dits quin són els ocells amagats d’aquesta darrera setmana i presentar-vos els dos ocells amagats d’aquesta entrega, i parlant d’ocells migrants deixeu-me que us presenti dos ocells que hauríem pogut observar al pati de l’escola aquest mes d’abril que és quan tenen el pas migratori però que són ocells que “ens passen de llarg” i només fan servir el pati i el Parc de la Fontsanta com a parades de descans i per recuperar forces dels seus llargs viatges. El fet de fer aquest projecte ja fa molts anys ha fet que sapiguem que és en aquest mes que els podem veure… i ja no els tornarem a veure fins l’any vinent suposant que les condicions no canviin. Potser alguns de vosaltres em vau veure dijous passat a l’escola encara que no hi hagués observació amb cap grup. Vaig venir perquè era de les poques oportunitats per poder-los veure. Carregat amb els prismàtics i la càmera fotogràfica em vaig dedicar a buscar-los pel pati i vaig tenir la sort no només de veure’ls sinó que es van deixar fotografiar. Aquestes dues fotografies les vaig fer dijous passat a la zona dels xiprers del cementiri. Es tracta del mastegatatxes: ocell fosc (negre el mascle i més gri la femella) amb dos panells alars molt blancs i una taqueta també blanca just a sobre del bec. La foto no és gaire bona però es que es va mostrar molt poquet i en una posició no gaire bona. L’altre ocell és el papamosques gris; un ocell molt discret on no destaca cap color excepte aquest marró-gris que domina tot el plomatge. Té el pili barrat i un comportament molt característic: com el seu nom indica és un hàbil caçador de petits insectes voladors. La seva tècnica és posar-se en una perxa i esperar a que un petit mosquit li passi pel davant. Fa una ràpida volada per capturar-lo i torna a la mateixa perxa o a una de molt propera. Precisament en una d’aquestes perxes que fa servir per caçar és on el vaig fotografiar.

No volia deixar passar l’oportunitat de no anotar-los com ocells que ens han visitat al pati i al parc en aquest curs. Com que no els he pogut veure amb vosaltres us en mostro dues fotografies per compartir-los amb vosaltres i poder-vos-els presentar. Aquests ocells no surten al póster que ens va fer l’Âlex Mascarell perquè són dos ocells que només els tenim pocs dies a l’escola.

Vinga participants del joc de l’ocell amagat… a remenar guies i a cercar ocells. Insisteixo que podeu col·laborar entre vosaltres i també que si teniu dificultats podeu enviar el correu amb temps i si la identificació no és correcta, jo ja miraré de donar-vos una empenteta.

Recordeu que a la pàgina web, trobareu els ocells amagats d’aquesta setmana i una breu descripció. És important que les llegiu perquè així anireu fixant característiques i trets diagnòstics.

El termini d’aquesta 21ª entrega és del dilluns dia 2 al diumenge 8 de maig de 2022! Envieu els vostres correus amb els noms dels ocells amagats a:  ocell.amagat@escolalolaanglada.cat

Si us plau, comproveu la vostra puntuació i participació al joc clicant aquest enllaç. El primer nombre són els punts aconseguits i el nombre a l’interior del parèntesi, són les vostres participacions. Si detecteu alguna errada, no dubteu a enviar-me un correu fent-m’ho veure! https://agora.xtec.cat/ceip-lola-anglada-esplugues/els-nostres-grans-projectes/projecte-ocells/puntuacio-joc-ocell-amagat/

Una abraçada i que els ocells en acompanyin i volin en llibertat! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>