Animació lectora a la biblioteca

El tema que hem tractat a la biblioteca, aquesta setmana, és la simbologia dels colors.
Hi ha una gran diversitat d’associacions en l’ús dels colors i conceptes en les diverses cultures, i fins i tot en una mateixa cultura i en èpoques diferents.
El color també té una dimensió psicològica, i juga un paper important en la nostra vida, influenciant-nos cada dia. Les associacions simbòliques dels colors vénen determinades per reaccions emocionals i són resultat de la nostra educació i cultura.

Al respecte hem explicat dos contes: El Nen gris a 2n i El Petit blau i el Petit groc a p3 i p4.

 

Lluís Farré ; Gusti

La Galera/Cercle de Lectors, 2006

El Nen gris ens acosta a la descoberta de les emocions a través d’un nen insensible al món que l’envolta, però que malgrat les aparences també té emocions per ell desconegudes i que a partir d’un fet accidental emergiran del seu interior i el desbordaran fins a convertir-lo en el nen que els seus pares anhelen.
Aquest llibre va guanyar del Premi Hospital Sant Joan de Déu i el Premi Serra d’Or al 2006.

 

 

Leo Lionni

Kalandraka, 2013

I el conte El Petit blau i el Petit groc tracta de la individualitat de cadascú i de la tolerància vers al que és diferent. Perquè tots tenim virtuts i defectes comuns a qualsevol i aquest fet, precisament, ens fa humans. Una bona reflexió sobre el concepte d’amistat
Hi ha una història, no sé si certa, que explica com es va crear aquest llibre. Es diu que en Leo Lionni anava en tren amb els seus nets i els volia explicar un conte. Com que no tenia a mà la seva llibreta ni els seus colors, va agafar revistes i va retallar-ne els cercles que són els personatges. Després, la va publicar en el format que coneixem.

Dos petits colors es fonen en una abraçada sense adonar-se’n que es converteixen en un altre color, la qual cosa fa que ningú no els reconegui. El plor els fa retornar a la seva forma original, un descobriment que celebren i comparteixen amb tots els seus amics. És així com a partir d’ara jugaran a crear noves gammes cromàtiques. Sota l’aparent senzillesa d’aquest relat, s’amaga una història en la qual s’enalteixen l’amistat, la innocència i la identitat individual i col·lectiva. Paral·lelament, els primers lectors reben una lliçó artística sobre colors, mides i indicacions de direcció. I en els temps que corren, l’autor transmet que no importen tant les diferències entre persones, però si la solidaritat, la comprensió i la convivència.

Per als més petits, hem utilitzat la cançó dels colors:

Els contes han anat acompanyats de la cançó de True colors de la pel·lícula Trolls:

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>