LA NEU NO ENS ESPANTA!

Per segona vegada, els més petits i petites de l’escola han estat a punt d’anul·lar la sortida a Palau Solità i Plegamans per veure l’espectacle de la Teia Moner. Finalment, després de la preocupació han pogut sortir perquè les carreteres estaven transitables i la il·lusió dels nens i nenes han acabat d’ajudar en prendre la decisió. Gràcies a totes les famílies per compartir les preocupacions i confiar en les decisions que les mestres hem pres avui.

ARTICLE DE LA MERITXELL MARTÍ

No hauríeu de deixar de llegir l’article tant fantàstic que ha redactat la Meritxell Martí. Una admiradora de l’escola i dels infants d’aquesta. Moltes gràcies Meritxell per tanta feina feta de forma altruista i per la teva bona mirada.

Una escola bestial

L’escola Josep Gras de Sant Llorenç Savall ha posat un èmfasi especial en el foment lector. S’han engegat diversos clubs de lectura de la mà d’amants dels llibres i professionals de la seva cadena de creació: club d’alumnes, club de mestres i club de famílies. Tots aquests espais de trobada dinamitzen l’afició lectora i generen interès per seguir descobrint llibres i seguir-los compartint.

El Josep Gras és, a més, l’escola del poble on visc. No és el primer cop que els visito i que gaudeixo de l’ambient acollidor que s’hi respira. Quan agafo la bossa carregada de material per ensenyar i enfilo el camí de l’escola, tot i el pes, les cames hi van soles. Entro a l’edifici envoltat d’arbres i amb vistes a la Mola, la muntanya màgica que em fa l’ullet des de la seva cara nord. Avui hi vaig amb el programa d’autors a les aules de la ILC.

–Meritxell! Ja t’esperen.

De vegades ens trobem a l’aula. D’altres, a la biblioteca. Un dia em van fer una entrevista –l’Arnau i la Judit, periodistes d’alt nivell!– asseguts en un sofà verd poma amb vistes al pati.

Amb els alumnes de 5è i 6è hem fet clubs de lectura de l’Oliver Twist, hem explorat els minipops i els llibres de les diferències, i hem agafat la càmera per dur a terme una activitat amb el llibre tòtem del tàndem Una nit bestial.

Aquest llibre, publicat per Cruïlla l’any 2008, ja duu sis edicions i moltes trobades amb els nens i nenes. En algunes escoles n’han fet representacions teatrals. A d’altres, han preparat dossiers amb il·lustracions de gran valor artístic. Hi ha preciosos dioramescom el de la imatge. Fins i tot se n’han fet concursos de cartes escrites pel llop que podrien formar part de la millor tradició epistolar!

IMG_9398 2

Una nit bestial és un llibre que m’estimo especialment, perquè la carretera que hi apareix, plena de revolts sinuosos, és la que em duu al poble, i els animals que hi surten els he vist força vegades, en nits d’hivern i d’estiu.

Per això em va fer tanta il·lusió que les noies i nois de 4t de l’escola que hi ha al final de la carretera que serpenteja, fessin un booktrailer d’Una nit bestial. Van captar l’essencial del llibre i ho van convertir en una bonica filmació: una sinergia de talents literaris, plàstics i cinestèsics que no puc deixar d’aplaudir.

És també a les mestres i tutores, la Bet, la Sílvia i la Laia, que devem aquest simpàtic audiovisual. Gràcies a l’entusiasme, la creativitat i l’acompanyament conscient que fan a la canalla, dia rere dia, el resultat va ser fantàstic. Aquí el teniu!

https://www.youtube.com/watch?v=6odcxrT_MUo&feature=youtu.be

Visito força escoles. De totes en surto més alegra del que n’he entrat. I he de dir que de l’escola de Sant Llorenç Savall sempre en surto especialment motivada. Més autora, més lectora.

Gràcies, un cop més!

CLUB DE LECTURA DE FAMÍLIES

Adjuntem l’article i resum del primer club de lectura fet la setmana passada a l’escola, coordinat per la Lorena Bonet i en Xavier Salomó.

Tot comença amb salutacions, un  com esteu?  Que tal  la  setmana? I tot, amb presentacions del convidat i expert, en Xavier Salomó.

Un cop totes les mares de l’escola estem còmodes  i llestes per  gaudir de la tertúlia, ens posem en acció. Com un bon director d’orquestra el Xavier ens dona unes pautes per seguir en el club i orientarnos en tot moment. Comencem parlant de l’autor del llibre, de les edicions d’aquest, de la forma narrativa i de temes més tècnics sobre la lectura, tot i així cadascuna ha donat el seu criteri i visió.

Després ens animem amb el tema principal del llibre, que és la vivència d’en Crístofer, un noi de 15 anys que té Asperger i tot d’entrellaçats amb els seus pares. És en aquest moment on  cadascuna de les persones que estem al club va intervenint, comença la reflexió, els punts de vista de cadascuna, la empremta que deixa…; tot això guiat i acompanyat per en Xavier, fent reflexió d’escenes del llibre, de les emocions que ens han generat i de quina manera podem arribar a empatitzar amb els protagonistes de la lectura.

Va passant l’hora i surten molts temes a tractar, com l’educació dels fills, la responsabilitat de ser pares, les dificultats de la vida,   moments d’humor i sobretot molt caliu per part de totes participants.

L’hora de la cloenda va ser amb calma, recolliment i mirades còmplices i entenedores. Eren les quatre i vint i havíem de recollir els nostres fills. Tots vàrem marxar amb un somriure, un gràcies per l’acompanyament d’en Xavier i un… fins a la pròxima!

Lorena Bonet Poyatos

HOTEL D’INSECTES A L’ESCOLA?

La Jesusa, mare de l’escola i biòloga, avui ha fet una conferència per als grans de l’escola plantejant qüestions al voltant del insectes, el paper que juguen els insecticides, …. A la nostra escola, hi ha la possibilitat de muntar un hort ecològic! Un hotel d’insectes?

Pot ser beneficiós pel nostre hort construir un hotel d’insectes. Treballem amb l’hort, repensem l’espai exterior i en aquest context avui conferència d’hotels d’insectes amb la Jesusa com a experta. Gràcies Jesusa!

PRIMER CLUB DE LECTURA DE LES FAMÍLIES

El primer club de lectura es va fer la setmana passada amb èxit. Felicitem-nos! les ganes de trobar-nos i parlar d’educació continuen i el proper dia 6 de juny ens trobarem per comentar la lectura del segon llibre: WONDER. Aquesta vegada amb la coordinació de la Meritxell Martí i la Lorena Benet. 

Gràcies Lorena i Xavi Salomó per la vostra dedicació i ganes de ser-hi.

LLEGIR PER GAUDIR I SER PERSONES AMB CRITERIS

PORTES OBERTES DEL DIA 2 DE MARÇ

Divendres es va acabar la nostra Setmana Cultural. Dues setmanes plenes d’experiències dins el món de les arts escèniques. El treball conjunt, la il·lusió, la col·laboració dels experts, la participació de les famílies, el gaudir dels infants fent música, dansa, interpretació, improvisació, expressant emocions,…..tot un treball previ i planificació inicial que ha portat a un final realment fantàstic. GRÀCIES A TOTHOM per la seva participació. Celebrem tots plegats la feina ben feta i goig de gaudir-la. 

CONSELL DE FAMÍLIES DELEGADES

Tarda de Consell de famílies en un ambient realment agradable. Gràcies mares i pare per fer d’aquesta estona un espai per compartir i crear idees; és enriquidor per a tots. Els infants de l’escola, els vostres fills i filles, el nostre destí i objectiu principal de treball.

GRÀCIES. SOU FANTÀSTICS!

 

 

 

 

 

 

SETMANA CULTURAL I DIA DE PORTES OBERTES

Del 26 de febrer i fins al dia 2 de març farem possible la Setmana Cultural, com fem cada curs. Aquest cop el tema central seran LES ARTS ESCÈNIQUES i ens acompanyaran especialistes i experts del poble del món del teatre, la dansa i l’espectacle en general.

El dia 2 obrirem les portes d’escola a la comunitat educativa i a les persones interessades en conèixer els resultats de tota una setmana d’investigació, experimentació i aprenentatge del món escènic.
US HI ESPEREM!

TALLER D’ESCALFADOR SOLAR PER ALS MÉS GRANS

Aquest matí hem tingut la gran sort de comptar amb el divulgador científic Marc Boada; popularment conegut per la seva activitat des del mitjans de comunicació pública, en tallers i mitjançant diverses publicacions. Actualment resideix al Montseny des d’on dirigeix una organització dedicada a la difusió del coneixement científic.

Conjuntament amb l’Ajuntament, cada curs escolar, es demanen uns tallers i cursos perquè els infants de l’escola puguin aprendre directament de i amb els experts en diferents matèries.

El taller que ha fet el Marc ha estat per a construir un escalfador solar. Els nois i noies de cinquè i sisè han pogut xalar amb la professionalitat i els coneixements d’un gran coneixedor de la ciència experimental.

La nostra escola, avui, ha estat una privilegiada.

Si voleu saber més d’en Marc Boada i Ferrer: http://marcboada.com/blog/

Gràcies Marc per la teva amabilitat.

MARATÓ TV3 2017

Tot un record!!! 531,27€.

Aquest any es varen fer dues activitats com a entitat d’escola; l’activitat que des de sempre es fa a l’escola amb les galindaines que fan els infants i, aquest any, com a novetat, la fira dels trastos que va organitzar l’AMPA de l’escola.

Anem millorant, pel que fa a la quantitat de diners recollits i per la col·laboració conjunta entre infants, mestres i AMPA.

XERRADA SÍLVIA PALOU

Hola famílies!
Aquest curs, en concepte d’escola de Mares i Pares, (que us recordem que es una activitat gratuita i subvencionada per l’ajuntament de Sant Llorenç Savall) vindrà a fer una xerrada/taller la psicòloga i mestra Sílvia Palou, el Dimarts 16 de Gener a les 19,30… Llegeix més»

JOCS DE TAULA A LA RESIDÈNCIA

EL PAS DEL TEMPS

Com cada any, ara ja fa força temps, els nois i noies de sisè han anat a fer jocs de taula amb els avis i àvies de la Residència.

Un espai d’aprenentatge ben diferent a l’escolar. Què els passa als nois i noies que després de viure l’experiència no volen marxar? Sembla que estableixen un vincle especial que els atrau. Els avis i àvies estan ben contents de trencar les seves rutines i els nois i noies encantadíssims d’acompanyar els avis. És fantàstic.

Com a mestres observadors valorem aquesta activitat de manera especial perquè creiem que s’autoalimenten d’aquestes diferències reals com la vida mateixa. El jovent s’adona de com el pas del temps deixa petjada i com les persones grans perden capacitats i habilitats. Com alguns mantenen l’alegria, les ganes de viure i el bon humor i com altres se senten cansats i parlen del seu final.

Gràcies avis i àvies de la Residència per facilitar un altre tipus d’aprenentatge. 

UN DIA TRIST

Avui és un dia trist per a la Comunitat educativa del poble, el nostre estimat Kensley ens ha deixat aquesta matinada.

Sempre ens quedarà el seu record i la satisfacció d’haver pogut compartir amb ell una part del seu camí.

El nostre condol a la família.