Projecte rius primer trimestre

Benvolgudes lectores, en aquest article us explicarem què fem al projectes rius. 

Què anem a fer? Objectiu

Quan anem al la sortida de projecte rius anem a mirar:

La qualitat hidromorfològica

-L’hàbitat

-El bosc de ribera

-El cabal

-Les alteracions

La qualitat fisicoquímica

-La temperatura

-El pH

-Els nitrats

-L’oxigen dissolt

-La saturació d’oxigen

-La transparència

La qualitat biològica

-Els macroinvertebrats

-La biodiversitat

 

Què mirem de l’aigua del riu i del seu entorn?     

Analitzem els nitrats, l’oxigen dissolt i el ph per determinar la qualitat de l’aigua. També mirem els animals que hi ha, la vegetació i el cabal del riu. 

 

Com sabem el cabal del riu?

  1. Mesurem la fondària agafant un metre i l’estirem fins que toca el terra del riu. Després mirem a quin nivell està l’aigua.

2. Mesurem l’amplada agafant un metre i l’estirem d’una banda a l’altra.

3. Per calcular la velocitat de l’aigua hem d’estirar el metre fins a la mida d’1 metre. Deixem anar el tap de suro des del 0 i calculem amb un cronòmetre quant de temps triga a recórrer la distància d’1 metre.

4.Finalment fem un càlcul. Primer multipliquem l’amplada per la fondària i després ho multipliquem per la velocitat en m/s. El resultat és el cabal del riu.      

 

Com mirem la qualitat de l’aigua? Per què miren l’oxigen dissolt, els nitrats i el ph?

L’oxigen dissolt

És la mesura de la quantitat d’oxigen gasós que es troba dissolt a l’aigua, un element fonamental per la vida aquàtica.

Els nitrats 

Són bàsics per assegurar el creixement de les algues i les plantes aquàtiques, que en ser productors primaris condicionen la resta de la xarxa tròfica. 

Ph 

Indica el grau d’acidesa o alcalinitat de l’aigua del riu. Els valors de ph es mesuren un una escala que va del 0 al 14, i el valor neutre correspon al 7. Els valors per sota de 7 ens indiquen que l’aigua és àcida mentres que valors superiors a 7 indiquen que es tracta d’aigua alcalina o bàsica.

 

Per què mirem el bosc de ribera?

Si el bosc de ribera està sec i esta en mal estat voldrà dir que el riu no rega bé i que està sec, que l’aigua no flueix prou. En canvi, si el bosc de ribera no està sec vol dir que el riu flueix, per tant hi ha més vida. A més, la densitat del bosc també ens indica si l’aigua té una bona qualitat.

Funcions de les riberes:

  • Evitar inundacions. 
  • Depurar l’aigua de contaminants, fixant sediments i nutrients.
  • Les fulles i els branquillons de les riberes que cauen sobre el riu creen microhabitats on viuen els diferents éssers vius.  
  • Els arbres ens donen sensació de benestar.
  • Les riberes fan la funció de lleure.

Tipus de bosc de ribera:

  • Sol nu
  • Amb herbes
  • Canyissar
  • Herbes alineats
  • Bosc esclarissat
  • Bosc dens

Tipus de connectivitat:

  • Connexió total
  • Connexió parcial
  • Connexió nul·la 

Continuïtat de la vegetació:

  • Continuïtat total
  • Continuïtat parcial
  • Continuïtat nul·la

Quan analitzem la qualitat de l’aigua, un dels indicadors és el bosc de ribera. Podem determinar la seva qualitat a partir de les puntuacions dels ítems anteriors i mirant el següent requadre:

QUALITAT BONA 9 – 12 punts: La ribera està ben conservada i pot fer les funcions que li pertoquen.
QUALITAT MODERADA 5 – 8 punts: Hi ha algunes alteracions a la ribera, però aquesta pot fer la funció de regeneració.
QUALITAT DOLENTA 0 – 4 punts Hi ha moltes alteracions i dificultats per a la regeneració. Nivells molt baixos de connectivitat i continuïtat.

 

De què estan fetes les pastilles que fem servir per mirar la qualitat de l’aigua?

Per fer l’anàlisi fisicoquímica ens envien unes pastilles que es dissolen a l’aigua del riu. Per fer-ho agafem mostres d’aigua amb provetes. Hem trucat a l’empresa que ens envien les pastilles i malauradament no podem saber de què estan fetes les pastilles que fem servir per veure com està la qualitat de l’aigua, ja que ens diuen que és com la fórmula de la coca-cola, no volen que ningú la sàpiga.

 

Els macroinvertebrats

Un altre indicador de la qualitat del riu són els macroinvertebrats. En el nostre cas, aquesta darrera vegada, vam poder observar que hi havia escorpins d’aigua, limneids, sabaters, escrivans i ostracodes. 

Conclusions

Ara, després de recollir totes les dades necessàries, les entrarem a l’aplicatiu de l’Associació Hàbitats i podrem comparar el resultats amb els d’altres llocs de Catalunya. A simple vista però, ja podem dir que el riu estava força sec i que és molt necessari que plogui.

 

Si voleu més informació aquí teniu un enllaç sobre la ribera: https://aca.gencat.cat/web/.content/10_ACA/J_Publicacions/03-guies/14-vegetacio_ribera_complerta.pdf 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>