Història

Des de l’any 1977 els i les mestres de les escoles de Perafita, Alpens, Santa Eulàlia, Sant Boi, Santa Creu, Olost, Oristà, La Torre d’Oristà i Sant Feliu Sasserra, es trobaven periòdicament per tal de coordinar-se i intercanviar idees i treballs. En ocasions també es van organitzar algunes sortides conjuntes i es van celebrar efemèrides on els alumnes de les diferents escoles podien relacionar-se amb altres nens i nenes de la seva mateixa edat. Aquestes trobades van prendre més força a partir del curs 1985-1986 gràcies a la creació i col·laboració de l’Extensió del Centre de Recursos Pedagògics a Perafita.

Amb els canvis de legislació es van anar introduint noves assignatures, com la Llengua Anglesa, la Música, la Plàstica… és en aquest moment quan es demana al llavors Departament d’Ensenyament especialistes que puguin cobrir aquestes noves necessitats. La resposta a aquesta demanda va ser una proposta que, aleshores el Departament, feia per a les escoles anomenades “incompletes i unitàries”, la formació d’una Zona Escolar Rural. Amb aquesta unió es podrien concedir els mestres especialistes, anomenats “itinerants”, que passarien per totes les escoles per impartir les noves assignatures. Al formar-se aquest col·lectiu, més ampli que el de l’escola rural, va augmentar la capacitat de treball de tots els seus membres.

Així doncs, la constitució de la nostra ZER va tenir lloc el curs 1990-1991 amb l’adscripció de les escoles d’Alpens, Perafita, St. Boi i Sta. Eulàlia. L’escola de Santa Creu, no s’hi va adherir, ja que va tancar per falta d’alumnes, i la d’Olost, degut al superior nombre d’alumnes no ho van creure necessari. En ser tots els pobles de la part alta del Lluçanès, va semblar adient “batejar” la ZER amb el nom d’ALT LLUÇANÈS.

imagen-de-prats-de-lluans-6