On som

Institut de Sant Llorenç de Morunys
C/ de la Creueta s/n
25282 Sant Llorenç de Morunys

Com arribar-hi:
  • Per carretera: la Llosa del Cavall, enllaça amb la capital de comarca
Escoles adscrites a l’institut:

Escola Vall de Lord, Escola de La Coma

Correus electrònics de contacte
  • Bústia General: c5008248@xtec.cat
Situació

Sant Llorenç de Morunys, capital de la Vall de Lord (subcomarca natural del Solsonès), està situat al peu de la Serra del Port del Comte i a la capcelera del riu Cardener. La vila es configura com un centre turístic per excel·lència i està envoltada pels municipis de La Coma i La Pedra i Guixers.

nç-i-Pantà-Llosa-Cavall-nocturnes-201501030022_

Història de la vila

Sant Llorenç deu el seu origen a una vil·la romana, dita Noves, i a una comunitat de clergues originada a finals del s.IX, enmig del camí que portava de Cardona a La Seu i a la vegada era acollida pels comtat d’Urgell.

La vila fou protegida des de les darreries del s.XIII pels benedictins i enfranquida pels vescomtes (després comtes i ducs) de Cardona, passà pel seu millor moment entre els segles XIV i XIX a causa de la seva important indústria de draps de llana, exportats per tota la Mediterrània Occidental i coneguts amb el nom de drap piteus. En les guerres civils del s.XIX la vila fou cremada tres vegades.

Única vila del Solsonès, Sant Llorenç fou durant segles el centre d’una de les tres batllies del comtat i ducat de Cardona, destacar que al s.XVIII tingué més de 2.000 habitants; actualment la població de Sant Llorenç està al voltant dels 1.000 habitants.