Records de l’exili

El passat 7 de febrer, els alumnes de 4t vam fer una sortida relacionada amb la Guerra Civil, tema que estem treballant a l’àrea de socials.
Per aprofundir més en el projecte que estem fent, vam visitar el MUME (Museu Memorial de l’Exili) que es troba a la Jonquera. Allà, unes guies molt agradables ens van fer una visita guiada per tot el museu, explicant-nos tot el que va suposar l’exili. A més, alguns vam tenir la sort de trobar-nos dins del museu a una dona que va ser exiliada quan tenia 8 anys i vam poder gaudir d’un testimoni de primera mà. A continuació, vam anar a Argelers on vam visitar la platja que havia sigut el camp de concentració dels exiliats que van travessar la frontera el febrer del 1939. Aquí, ens van llegir fragments de textos escrits pels testimonis que van patir aquest exili i vam comprendre la duresa que van viure. Finalment vam acabar visitant la Maternitat d’Elna, un edifici que es va convertir en un hospital gràcies a la tasca d’Elisabeth Eidenbenz, infermera suïssa que va ajudar les dones embarassades exiliades.
Va ser una sortida llarga i extensa però molt interessant i didàctica. Vam aprendre moltíssim del que va suposar l’exili.

Mònica Pagès

FOTOS