Xerrada del Dr. Salvi Turró (Universitat de Barcelona): “Les implicacions filosòfiques de la física moderna”

El dimarts 15 de maig, obríem un pont amb la universitat. El Dr. Salvi Turró, professor titular de la Facultat de Filosofia, de la qual ha estat degà, explicava a l’alumnat de Batxillerat les implicacions filosòfiques de la física moderna. Especialista en Descartes, Kant i Fichte, el Dr. Turró té molts llibres publicats; l’últim és del 2016: Filosofia i Modernitat. La reconstrucció de l’ordre del món.

L’alumnat va poder gaudir de l’entusiasme amb què el Dr. Turró argumentava filosòficament. Ens va portar al context de la Revolució Científica, al segle XVII, per ensenyar-nos, de la mà de Galileu i Descartes, el canvi de paradigma que es produeix respecte a la ciència aristotèlica que havia dominat fins llavors. Si en l’antiga ciència el model de coneixement era l’observació i la generalització, amb la ciència moderna el subjecte crea les condicions ideals amb què estudiar la matèria de què està compost el món, el sotmet a experimentació i crea la tècnica que li permetrà fer-ho. Filosòficament, aquest canvi metodològic tindrà moltes implicacions: el subjecte ja no rep passivament el món, sinó que determina activament les condicions òptimes per conèixer-lo. Per això, l’objectiu de la filosofia a partir de llavors consistirà a aclarir en què consisteix l’activitat cognoscitiva i creadora del subjecte. En front de la matèria matematitzable que és la natura, el subjecte posa la consciència amb què donar-li sentit.

Tot i la complexitat de la qüestió, l’alumnat ha valorat la xerrada com a entenedora i amena (tot i durar més que una classe normal, que és al que ells estan acostumats). També va servir per exemplificar-los com es construeix el pensament sense ajuda de cap mitjà tecnològic.

Sovint als instituts mirem molt com es treballa a primària per fer més fàcil la transició de les escoles a secundària. També és important portar una mica de la universitat als instituts, per comprendre què és la investigació rigorosa, la dedicació apassionada a allò que hem triat. Això ens ho va ensenyar el Dr. Turró, que desplega la seva argumentació com el fil d’Ariadna; si l’agafes fort, ja no pots perdre’t en el laberint.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>