Setmana de la Ciència 2016

La festivitat de Sant Albert, patró dels científics enguany ha deixat un reguitzell d’activitats al centre. El tema central de la setmana ha sigut “Aturem el canvi climàtic”.

1r ESO Observació astronòmica del Sol i Conferència “El Sol”, a càrrec de l’associació Cosmos Mataró.

El dimarts 14 vam observar el Sol amb dos telescopis, tots dos amb els filtres especials per tal de no resultar enlluernats ni cremar-nos la retina. El telescopi H alfa, només deixa passar la llum que es produeix en caure un electró de l’Hidrogen del tercer al segon nivell energètic, aquesta reacció és la que es produeix en les protuberàncies solars i la veiem com un vermell fosc (una longitud d’ona de 656 nm).

telescopi-h-alphaMalauradament estem en un any de poca visualització de taques solars, ja que els cicles d’activitat solar van canviant amb un període aproximat de 8 anys, i ara ens trobem en moment de baixa activitat. Podeu veure-ho en la següent imatge.

cicles-activitats-del-sol

observacio-sol-2observacio-sol

La conferència va ser interessantíssima, ens van parlar de tota l’activitat solar, que no es limita a taques (zones de menor temperatura), també hi ha torxes (zones de més temperatura), porus i protuberàncies (flamarades d’electrons responsables de les aurores boreals).

conferencia-cosmos-2 conferencia-cosmos

Aquí podeu veure els vídeos que es van visualitzar.

 

Aquí us deixem l’enllaç a la presentació de diapositives:

https://docs.google.com/file/d/0B9XrkTNaqYCUT3AtM1I3WlJoTFU/edit?usp=docslist_api&filetype=mspresentation

A Matemàtiques també vam celebrar la setmana de la ciència amb una activitat relacionada amb les cintes de Möbius i una part manipulativa: construint tangrams, treballant el teorema dels quatre colors, l’enrajolat de superfícies.

2n ESO Taller “Entrepans enrotllats”

A la classe de Ciències Naturals i Tecnologia es va dissenyar un “boc’n’roll”, que és com s’anomena en anglès a un embolicador d’entrepans reutilitzable. D’aquesta manera minimitzem el consum d’alumini.

3r ESO Xerrada la Marató “Ictus i lesions medul·lars”

La marató de TV3, aquest any recaptarà fons per a la investigació de les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Ens van venir a explicar-nos-ho.

4rt ESO Taller “Què fem amb els residus?”

Va venir la Cristina de l’Escola Natura del Corredor, i ens va fer un taller sobre com podem estimar el planeta, aplicant les tres R:

–          reduint és a dir, minimitzant el consum de plàstics i materials en general,

–          reutilitzar, donar-li una segona vida a tots els materials que utilitzem,

–          reciclar, posar cada residu al seu lloc, de manera que es pugui realitzar el tractament adequat al material.

1r i 2n BTX Conferència “El canvi climàtic”

L’activitat estrella és sempre la xerrada a càrrec d’un especialista, la doctorant Isabel Martín, la qual va fer una ponència molt seriosa sobre les conseqüències que se’n deriven de l’increment de la temperatura: desglaç dels pols, augment del nivell del mar,  canvi de la corrent termoclina amb les conseqüents variacions meteorològiques, canvi en les floracions, etc.

conferencia-canvi-climatic

En el següent enllaç podeu visualitzar la presentació de diapositives:

https://docs.google.com/file/d/0B9XrkTNaqYCUc2tjN3ZlRUd6dWc/edit?usp=docslist_api&filetype=mspresentation

Us recomanem el següent web sobre el canvi climàtic de la NASA:  http://climate.nasa.gov/

Vital Signs of the Planet: Global Climate Change and Global Warming. Current news and data streams about global warming and climate change from NASA.

El dijous 24 de novembre, per tancar la setmana de la Ciència, s’ha realitzat una conferència sobre la Recerca a la Universitat, a càrrec de la Dra. Estela Giménez de la Universitat de Barcelona, que ens ha explicat les fonts de finançament i sortides laborals del qui realitzen una tesi.

 conferencia-recerca conferencia-recerca3

Concurs fotografia Tardor Científica organitzat pel departament de Visual i Plàstica de l’institut: Les formes i els colors de la Natura. Amb els següents resultats:

–          Batxillerat: desert.

–          ESO: 1r Premi David Gonzàlez 3r ESOA

           I finalista Yousra Driouich 3rESOB

concurs-fotografia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>