BOJOS PER LA CIÈNCIA

Donem l’enhorabona a Jorge Baldán, Ainhoa Ribas, Anna Raya i Jon Muñoz per haver estat seleccionats per participar en la 8a edició del programa Bojos per la ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera. Aquests alumnes, que tenen i demostren aptituds en el camp de les ciències, tindran l’oportunitat d’aprofundir en la teoria i les tècniques científiques dins de diferents camps de recerca com la física, les noves tecnologies i l’economia. Moltes felicitats!

Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2019

Un any més l’institut s’uneix a l’activitat “El bosc de la Vida”, proposada per l’Agència de Residus de Catalunya per a la prevenció dels residus. Gràcies a la col·laboració d’alumnes i professorat, hem creat un bosc ple de reivindicacions, bons desitjos i propòsits. Recordeu que cal continuar amb les reivindicacions i que cal actuar canviant els nostres hàbits.

L’iceberg de les agressions

Durant la setmana del 25 de novembre, coincidint amb el Dia mundial per l’eliminació de la violència contra les dones, els nostres alumnes han tractat el tema de la violència de gènere a les tutories a partir d’un mural anomenat “L’iceberg de les agressions”.

Erasmus + Investeu. First European Young Research i IX Fòrum Intercomunitari d’Investigació Jove.

Els dies 20, 21, 22 i 23 de novembre ha tingut lloc el First European Young Research i IX Fòrum Intercomunitari d’Investigació  Jove (del que l’institut El Cairat és centre organitzador juntament amb el Colexio Alborada de Vigo), en ell han participat uns 130 alumnes de 13 escoles i instituts de Catalunya, Galícia i per primer cop d’Alemanya i Portugal.  Dotze alumnes nostres de Gust i Passió per Investigar, tots ells de tercer d’ESO han presentat els resultats de les seves recerques en llengua anglesa,  becats pel programa Erasmus + dins el projecte Investeu. Han escoltat diferents ponències de totes les branques del coneixement en anglès, castellà i gallec i a més han fet un taller sobre la llum i un altre sobre primers auxilis, i han gaudit visitant Baiona i els seus voltants, la ciutat de Vigo i han fet una excursió al Parc Nacional de les Illes Cies,  han conegut un munt de joves que com ells han fet recerques i han fet noves amistats. Felicitats a tots ells pel seu esforç i per les seves interessants recerques.

Setmana de la Ciència. Visual i plàstica

Durant la setmana de la ciència hem treballat la figura de Leonardo da Vinci des de la seva vessant artística. Hem revisat l’obra Retrat de Lisa Gherardini, dona de Francesco del Giocondo, coneguda popularment com La Mona Lisa o La Gioconda. Com a resultat del nostre treball hem fet dos murals d’estil pop-art que pots veure exposats al 2n pis de l’institut.

Setmana de la Ciència. Llengua catalana

Ell departament de Llengua i literatura catalana s’ha afegit a la celebració de la setmana de la ciència amb diverses activitats.
Alguns alumnes de 1r d’ESO han treballat el còmic del Tintín  Hem trepitjat la lluna aprofitant que aquest any se celebren els 50 anys de l’arribada a la Lluna. Els alumnes de 3r d’ESO han llegit Quàntic Love i han realitzat un photocall per enamorar-se, encara més, de la ciència. Alguns alumnes de 4t d’ESO han vist el programa Quèquicom? sobre alguns dels invents que apareixen al còmic de  Tintín.

Setmana de la Ciència. Socials

Durant  la setmana de la ciència a 1r d’ESO hem treballat la figura de Leonardo da Vinci des de les seves vessants d’artista i científic, i en grups hem fet maquetes de les seves “màquines de volar”, autèntiques precursores dels avions, amb materials reciclats, tot commemorant el 500 aniversari de la seva mort. A segon d’ESO hem treballat la figura de Narcís Monturiol, i hem reproduït l’Ictineu amb materials reciclats, aquí en veiem alguns dels exemples.

 

Setmana de la Ciència. Tecnologia

Durant l’hora del pati els alumnes de batxillerat expliquen els seus robots del Treball de Recerca i el funcionament dels robots Lego. Acabem fent lluites de sumo Lego controlant els robots des dels mòbils.

Durant la setmana de la ciència d’alumnat de 2n d’ESO treballa sobre els Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE).

Setmana de la Ciència. Lengua i literatura Castellana

Esta semana, en la asignatura de castellano en 2º D hemos trabajado sobre la época del Renacimiento, en la cual hemos profundizado sobre dos personajes ilustres del mundo de la ciencia que fueron muy innovadores pero fueron frenados por el fuerte poder de la Iglesia como eran Galileo Galilei y Giordano Bruno.

La historia de Galileo es básicamente la de un hombre perseguido por haber dicho que la tierra no era el centro del Universo, y que era ella la que giraba alrededor del sol. Tuvo que abjurar para evitar el castigo de la Inquisición.

Por su parte, Giordano Bruno, dijo que nuestro Universo no era el único, introduciendo el concepto de infinito. Estas concepciones fueron consideradas herejías por parte de la Iglesia.

Giordano Bruno nunca se desdijo de sus teorías y fue quemado vivo.

Setmana de la Ciència. Educació Física

La setmana de l’11 al 15 de novembre amb motiu de la celebració de la setmana de la ciència, des de les classes d’Educació física hem descobert l’app 8FIT. Una app que et permet fer activitat física de forma molt senzilla, des de casa, sense necessitat de màquines ni peses. Cadascú s’ha creat el seu perfil i 8FIT, segons els nostres paràmetres, ens ha proposat diferents entrenaments que hem posat en pràctica de forma autònoma. Alguns, hem seguit realitzant sessions a casa. Recomanable per tots els públics!

Setmana de la Ciència. Física i Química

Per celebrar la setmana  de la ciència el departament de física i química ha pensat que seria adient fer una exposició sobre la taula periòdica.

Durant el 2019 hi ha hagut molts actes per celebrar que ara fa 150 anys es va publicar la primera taula periòdica. El nostre centre ja va s’hi va adherir fent una taula periòdica al pati i ara  hi torna fent un petit muntatge sobre coses de la taula periòdica.

Podem veure diferents tipus de taules, taules periòdiques que han fet altres entitats amb motiu del 150è aniversari, taules amb coses que no són elements i un  recull de fotografies de coses que tenen la taula periòdica com a inspiració.

Setmana de la Ciència. Matemàtiques i Filosofia

L’alumnat de l’institut El Cairat, el departament de Matemàtiques i el seminari de Filosofia ha compartit esmorzar amb Ciència mitjançant jocs.

El joc té com a objectiu aportar al pensament  estructura mental i capacitat de raonar.

Alguns dels jocs han estat el Set i l’aualé.

Set és un joc de percepció visual, lògica i reconeixement de patrons.

L’aualé és un joc amb adversari que es juga amb quaranta-vuit fitxes,  consistent en la distribució de les fitxes del joc pel tauler i la posterior supressió de les mateixes del tauler quan es compleixen un seguit de condicions.

Hem compartit una estona d’agradable competició i apropament al raonament des d’una vessant informal i divertida.

Setmana de la Ciència. Crisi climàtica

“Què puc fer jo per lluitar contra la crisi climàtica?”

Des del seminari de Biologia i Geologia hem proposat un joc relacionat amb la crisi climàtica, per fomentar la conscienciació d’aquest greu problema del nostre planeta.

El resum de les respostes de l’alumnat quedaran penjades a la cartellera verda.

TOTS SOM RESPONSABLES de la lluita per aturar la crisi climàtica. CONSCIENCIEM-NOS I ACTUEM!