Quina importància té la música en les nostres vides? (article d’opinió)

Escrit per Aitana Jiménez

 

A casa, al tren, treballant, amb els amics… la música forma part de la vida diària de moltes persones; es podria dir que la portem a la sang.

Per començar, us explicaré què és la música. La música està composta per tres elements bàsics: el ritme, la melodia i l’harmonia.

El ritme és l’element primari; és l’indicador de vida física, dona vida a la música. Un exemple seria el batec del nostre cor.

La melodia, per la seva part, és l’element expressiu de la música, el que ens agrada o ens impactea, el que recordem.

El tercer element, l’harmonia, exigeix un nivell d’elaboració intel·lectual. Coneixement del llenguatge musical i la fusió del dos anteriors; els que fan música els anomenem artistes o músics.

Per continuar, ens podem preguntar per què ens agrada tant la música. La música és per a tothom, n’hi ha de molts  estils diferents, des del trap passant pel pop i acabant per la música clàssica.

La música ens ajuda a somiar, ens fa companyia, ens alleuja les nostres preocupacions, ens alegra, ens permet sentir-nos part d’un grup més ampli, ens fa ballar, ens allibera.

Hi ha persones que han declarat que no poden viure sense la música.

I és que es pot afirmar que la “nostra era” està caracteritzada per la sensibilització, la qual transcendeix a  l’àmbit musical.

D’altra banda, podem preguntar-nos si és sana aquesta relació de l’ésser humà amb la música. Després de fer aquesta pregunta al meu entorn personal (amics i família), la resposta és… és clar que sí!

Si ens prohibissin la música ens estarien negant una forma més d’expressió del que som; la música té una personalitat igual que cada un de nosaltres. Expressa sentiments i estats d’ànims, i per això negar-nos-la és com prohibir anar vestits del nostre color preferit.

A més de tot el que he explicat, hi ha més arguments a favor de la música, hi ha estudis que declaren que escoltar música mentre estudiem és del tot beneficiós ja que allarga la nostre memòria a llarg termini. També pot millorar la nostre pro- activitat perquè, quan escoltem música ràpida, alliberem dopamina i ens genera plaer. Llegiu-ne més en aquest enllaç.

Finalment, hi ha un element social dins la música. En gaudim per la mateixa raó que ens agrada menjar, córrer, besar… Tractar-la com una frivolitat ens porta a ser infeliços. La música es posa sota la pell, crea sentiments intensos i forts records. No hi ha res més pur i complex.

Quina importància té la música en les nostres vides

La música té efectes terapèutics per a les persones; ajuda a estabilitzar les constants vitals dels pacients, rebaixa la necessitat de sedació en cirurgies, o com ajuda als prematurs a guanyar pes. La música s’utilitza en moltes disciplines i sobretot en les recuperacions com si fos “medicina màgica”.

Per a més informació, consulteu:

https://www.abc.es/sociedad/abci-musica-medicina-sin-efectos-secundarios-201706092114_noticia.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>