8M al Baix a Mar


Pel 25N vam crear la comissió ‘Feministes Baix a mar’, amb l’objectiu de visibilitzar les violències que patim les dones a l’institut. Des d’aleshores, ens estem trobant setmanalment, i en motiu del 8M hem encartellat l’institut amb alguns lemes i reivindicacions que tenim. També… Llegeix més»

Fira Zona Educació

El dimecres 6 i dijous 7 de març, l’Institut Baix a mar participarà a la fira de la Zona E (Educació). En aquest espai tindrem informació referent a l’oferta educativa del nostre batxillerat.
Si en voleu saber més, podeu consultar el següent enllaç: Llegeix més»

COMUNICAT VAGA 8 DE MARÇ

Benvolgudes famílies,
En primer lloc, us comuniquem que les organitzacions d’estudiants han convocat per al dia 8 de març de 2024 una vaga d’estudiants en l’àmbit territorial de Catalunya en motiu de “Ens continuen matant i violant. Prou negar la violència masclista!”.
L’alumnat de 3r i 4t d’ESO, així com… Llegeix més»

Erasmus+

Les professores Anna Quintana i Aina Bara han tornat del seu viatge a Itàlia dintre del programa ERASMUS+. Us deixem un petit recull fotogràfic de la seva experiència.

L’Anna i l’Aina amb llac de Como de fons.


Lecco durant el dia que és preciós.
Llegeix més»

Jornada de vaga 7 febrer treballadors sector públic i privat

Benvolgudes families,
Us informem que les organitzacions sindicals CGT i IAC  han convocat una jornada de vaga general per al dia 7 de febrer, de dues hores de durada, adreçada al conjunt de treballadors i treballadores adreçada del sector públic i privat de l’àmbit territorial de Catalunya.
En previsió que els treballadors exerceixin el dret a vaga,… Llegeix més»

Guarniment Carrer Llibertat

Els alumnes de 1ESO i 2ESO dins la matèria de Visual i plàstica han realitzat els guarniments de Carnaval del Carrer Llibertat (zona Mercat de Mar).
Bon Carnaval!!!  
 

Bones festes


“Que la llum de l’amor arribi a
cada racó de les nostres vides”

Tot l’equip de l’Institut Baix a Mar us desitja molt bones festes.

Convocatòria vaga d’estudiants 14 de desembre

Benvolgudes famílies,
Us informem que hi ha una convocatòria de vaga exclusivament d’estudiants, dijous 14 de desembre convocada pel Sindicat d’Estudiants.
Els alumnes de 1r i 2n d’ESO no tenen dret a vaga, aquesta convocatòria no els afecta. 
La resta de grups poden adherir-se a la vaga. En aquest… Llegeix més»

Jornades d’inclusió

Un any més, tornen les jornades d’inclusió a l’institut Baix a mar, divendres 1, dilluns 4 i dimarts 5 de desembre. Són unes jornades amb moltes activitats entorn el tema de sensibilitzar, informar i entendre molts aspectes sobre diferents tipus de discapacitats, i on el nostre alumnat del… Llegeix més»

Projecte XERREM JUNTS

Benvolgudes famílies,
Des de l’Institut Baix a mar i amb la col·laboració de l’ELIC del Garraf (Equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió social), us convidem a aprendre català amb el projecte Xerrem Junts que promou la creació d’espais socials de trobada i comunicació de persones adultes en català. A… Llegeix més»

25 de novembre, dia contra la violència masclista

Des de la comissió de convivència i coeducació del centre, i des de la iniciativa voluntària d’algunes companyes, ens hem organitzat i hem tirat endavant la idea de donar visibilitat al dia 25 de novembre, dia contra la violència masclista.
Volem donar visibilitat les violències que… Llegeix més»

Votacions Consell Escolar

Benvolguts,
Us comuniquem que demà dimarts 21 de novembre es faran les votacions al Consell Escolar. Com es va informar hi ha una plaça per representants de pares, mares i tutors legals dels alumnes. S’han presentat 2 candidatures.
Podreu votar a la mesa electoral que es posarà… Llegeix més»

Convocatòria vaga estudiantil

Benvolgudes famílies i benvolguts alumnes,

Us informem que hi ha una convocatòria de vaga exclusivament d’estudiants, dijous 16 de novembre, sota el lema “Alto al genocidi sionista contra el poble palestí!” convocat pel Sindicat d’Estudiants.  Els docents no estan convocats a la vaga i, per tant, realitzaran… Llegeix més»

Cine Forum AMPA/AFA

Cine Forum Documental Educació inclusiva.
Voler-la és crear-la és un documental sobre un dret, una necessitat, un desig, un compromís polític i una possiblilitat: fer que a les escoles totes les persones puguin apendre a viure juntes.
 

Avís

Aquesta setmana hem detectat que a l’hora del pati s’han estat repartint uns fulletons de propaganda d’una activitat anomenada MIF 2024, demanant dades de contacte entre l’alumnat de 1r i 2n Batxillerat. En un apartat d’aquest fulletó apareix el nom de l’Institut baix a mar… Llegeix més»

Vacunació 2nESO dia 2 de novembre

Benvolguts pares, mares i tutors.
Com cada any, i coincidint amb l’inici del curs escolar, el Departament de Salut, a través dels equips d’atenció primària, administrarà les vacunes als alumnes als centres escolars segons el calendari de vacunacions vigent a Catalunya.
La vacuna que cal administrar durant… Llegeix més»

Ajuntament Informa


Diverses persones han alertat aquest matí a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de la presència d’uns insectes en diferents punts de la ciutat. Es tracta d’una plaga de bernats marbrejats. Aquests insectes no afecten a la salut de les persones, encara que pugui… Llegeix més»

Sortida CAN GRAU 1ESO

Els alumnes de 1r d’ESO han realitzat la sortida a l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf. Des d’aquest indret es gaudeixen de les fantàstiques vistes que des del massís del Garraf s’estenen cap a la mar Mediterrània i fins a les muntanyes del Montsià.
Us deixem… Llegeix més»

Eleccions al Consell Escolar

S’apropen eleccions al Consell Escolar al nostre Institut..
Famílies !!  podeu presentar candidatura.
Les decisions que es prenen al Consell Escolar són claus per al funcionament i la millora del centre i, per tant, també per a l’èxit educatiu de tots els i les alumnes. Animeu-vos!

Inici procés : a… Llegeix més»

SKATE sessió gratuïta AMPA/AFA

Benvolgudes famílies,
L’associació que gestiona l’extraescolar de SKATE ha organitzat un tastet de
prova GRATUÏTA el proper  DILLUNS dia 9, de 4 a 5,
al pati del centre, per tot aquell alumnat que vulgui provar-ho.
Us animem a provar-ho i apuntar-vos!!

Presentació inici de curs Batxillerat

Benvolgudes famílies,
Us convoquem a les reunions de presentació del curs amb el/la tutor/a de grup
el dimarts, dia 10 d’octubre a les 18:00 h.
L’objectiu d’aquesta reunió serà conèixer el tutor/a de grup, l’equip de professors,
l’aula, materials, dinàmiques de treball i per resoldre tots aquells dubtes que… Llegeix més»

Recollida i préstec llibres de lectura AMPA/AFA

Benvolgudes famílies,

Us recordem que tenim un servei de préstec de llibres de lectura de les assignatures de llengua.

Són exemplars que cediu les mateixes famílies un cop llegits, així que us animem a que reviseu la biblioteca de casa  i, si ja els heu utilitzat i us fan nosa, ens… Llegeix més»

MOBILITAT CELEBRACIÓ COPA AMÈRICA

Del 14 al 17 de setembre Vilanova i la Geltrú acull la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela, us esdeveniment esportiu d’abast mundial que es preveu que atragui un gran nombre de públic.
Seguint els protocols de seguretat per a actes multitudinaris, durant la celebració d’aquest esdeveniment cal limitar la… Llegeix més»

Convocatòria de vaga 6 de setembre

Les organitzacions sindicals USTEC-STEs i CGT han comunicat una convocatòria de vaga per al professorat  dia 6 de setembre de 2023.
En previsió que els treballadors exerceixin el dret a vaga, no podem garantir el normal funcionament del centre i que l’institut cobrirà els serveis mínims que… Llegeix més»

Benvinguts al curs 2023-24

L’equip del Baix a Mar us donem la benvinguda a aquest nou curs.
Us informem que l’inici del curs serà:

  • Dimecres 6 de setembre pels alumnes d’ESO
  • Dimarts 12 de setembre pels alumnes de Batxillerat

Els horaris dels grups seràn els següents:

L’alumna Marina Rodríguez, de 2n de Batxillerat, guanya el premi Albert Virella i Bloda pel seu treball de recerca

L’alumna Marina Rodríguez, de 2n de Batxillerat, ha guanyat el premi d’investigació Albert Virella i Bloda pel seu treball de recerca en què explica el procés d’elaboració d’un curtmetratge. La cerimònia de lliurament dels premis va tenir lloc el dissabte 29 d’abril, a la Masia… Llegeix més»

Volem fer un mural amb les fotos amb les vostres mares o referents femenines familiars o personals

Cliqueu damunt de la imatge per mirar-hi el vídeo.
Convocatòria oberta per a tota la comunitat educativa, en què us convidem a col·laborar-hi amb fotografies amb les mares o referents femenins familiars o bé personals. Les vostres professores, tietes, àvies, veïnes, amigues, són referents vostres? Envieu-nos-en… Llegeix més»

Entrevista a l’escriptor Raimon Portell, premi nacional de literatura infantil i juvenil 2019 pel llibre ‘Camins d’aigua’

Raimon Portell visita l’institut Baix a mar, perquè l’alumnat de 3r d’ESO l’entrevisti arran de la lectura obligatòria “Camins de nit” (Barcanova)
Escrit per Alba Ferrer Morera

L’escriptor, Raimon Portell, envoltat de l’alumnat de 3r B i C, el dia que va visitar l’institut Baix… Llegeix més»

Entrevistem l’escriptora Lolita Bosch, que ens parla de les novetats literàries que està preparant

L’escriptora Lolita Bosch va visitar el nostre institut per fer una xerrada a l’alumnat de 4t d’ESO sobre el llibre de lectura obligatòria que ha llegit, “Negra nit”. Per continuar, l’alumnat de “Revista digital”, de 1r de Batxillerat, va aprofitar per entrevistar-la a la biblioteca… Llegeix més»

El director del Baix a mar, Jordi Font, participa en l’acte del Centre de Recursos per ensenyar i aprendre matemàtiques

Text escrit: Javier Galian
El professor de Matemàtiques i director de l’Institut Baix a mar, Jordi Font, va participar, el 23 de febrer passat, l’acte del Centre de Recursos per Ensenyar i Aprendre Matemàtiques (CREAMAT) arran de les anàlisis dels mals resultats de la matèria en… Llegeix més»

“Crec que l’adolescència és una mala passada”: Marcel·lí Ferrer, pare de l’alumna Alba Ferrer, de 3r C, i casteller dels Bordegassos de Vilanova

Text escrit per Jana Figuerola Camps

Treball de l’assignatura de Projecte lingüístic de 3r d’ESO (centrat en l’estudi dels gèneres periodístics)

En Marcel·lí Ferrer creu que l’adolescència és una època difícil o com diu ell “una cabronada”, una mala passada. Ens explica que ara cap consell… Llegeix més»

“Me’n vaig anar a viure i treballar a Londres quan tenia 16 anys”: Eva Oña, mare de l’alumne Julen Cuevas

La mare de l’alumne Julen Cuevas Oña, Eva Oña, visita l’institut Baix a mar perquè l’alumnat l’entrevisti dins l’assignatura de “Projectes lingüístics” de 3r d’ESO.

Entrevista feta per Júlia Roca Miyar • Vilanova i la Geltrú • 10/11/2022
En aquesta entrevista l’Eva Oña ens explica com, tot… Llegeix més»

Tenim un ‘booktuber’ guanyador a 2n d’ESO, del projecte Lingüístic, i us ensenyem com és:


[Cliqueu damunt de la imatge per mirar-hi el vídeo]
L’alumne Víctor Cárdenas, de 2n d’ESO C, ha resultat guanyador de l’activitat duta a terme a Projectes lingüístics.
El ‘booktuber’ és una de les activitats d’anglès del projecte d’àmbit lingüístic de 2n de l’ESO.
El projecte es diu… Llegeix més»

“Després de tu”: el conte de l’alumna Joana Robert, que ha guanyat els Jocs Florals Escolars de Catalunya (en modalitat prosa de 1r i 2n d’ESO)

Conte escrit per Joana Robert
Dia 1 després de l’alta: Recordo aquella nit com si fos ahir. Una vegada i una altra aquell record recorre els meus pensaments. Quan el cotxe va xocar contra aquell camió. Veure com en Miquel moria al meu costat i, per… Llegeix més»

L’alumnat de 2n d’ESO acaba el projecte eTwinning sobre les festes locals juntament amb l’escola Mattlidens Skola d’Espoo, de Finlàndia

Text: Anna Brull
L’alumnat de 2n d’ESO ha acabat el projecte eTwninning sobre les festes locals juntament amb l’escola Mattlidens, de la població d’Espoo (Finlàndia). El projecte ha portat per títol ‘A COMMON FESTIVALS CALENDAR’.
Durant el curs escolar, l’alumnat ha creat un calendari compartit de festivitats… Llegeix més»

L’alumna Mariona Allepuz, de 3r d’ESO, guanya el 2n premi en el concurs de traducció d’alemany a català, organitzat per la Universitat de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF

L’alumna Mariona Allepuz Casafont, de 3r d’ESO, ha guanyat el 2n premi en la categoria de traducció de l’alemany al català del concurs organitzat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Una fase del concurs també la va superar els alumnes Finn Duran Nothacker, de… Llegeix més»

Voleu escoltar l’alumna Faryaal Arshad llegint el fragment del llibre “Wonder” que li va fer guanyar el Certament de Lectura en Veu Alta?


[Cliqueu damunt de la imatge per mirar el vídeo]
Text escrit per Max Clerc, Aleix Calderon i Finn Duran
L’alumna Faryaal Arshad, de 2n d’ESO, va guanyar el Certamen de Lectura en Veu Alta el 10 de maig passat. La Faryaal ens diu que estava nerviosa… Llegeix més»

“Volia reivindicar que tots ens podem vestir de princesa sense importar el gènere”: Hèctor García, alumne de 1r de Batxillerat

Text: Marc Anguis
El 13 de maig passat, l’alumnat de l’assignatura Anglès oral va actuar a l’escola Volerany per a l’alumnat de P4 i P5. Després de l’actuació, vam entrevistar els actors per conèixer les sensacions que havien tingut dalt de l’escenari.

L’alumne Héctor García… Llegeix més»

Entrevista de l’Aula d’Acollida a Òscar Sagué, tècnic de Medi Ambient

Entrevista a l’Òscar Sagué.
Tècnic de Medi Ambient, responsable de benestar animal, pescador i fotògraf submarí.
KARIM: Com et dius? 
Em dic Òscar.
MAURICIO: Quants anys tens? 
Tinc quaranta-vuit anys.
AMINE: On vius? Visc a Ventalló, a l’Alt Empordà.
ADRIANA: Quin treball fas? 
Soc tècnic de medi ambient al Consell Comarcal. També faig… Llegeix més»

Si t’agrada el gènere fantasia, llegeix “Ombra i os”, de l’escriptora Leigh Bardugo

Escrit per Judit Suriol
El llibre “Ombra i Os” és el primer de la trilogia Grincha, de l’autora Leigh Bardugo. Els altres llibres, traduïts al castellà, són: “Asideo y Tormenta” i “Ruina y ascenso”. Aquest primer llibre ens endinsa en un nou món, en què coneixerem… Llegeix més»

“Si només fas classes magistrals, et perds un munt d’aprenentatges que adquireixes gràcies als projectes”: Dídac Salvadó

Text i fotos: Aarón Ortega
Entrevista a Dídac Salvadó, cap d’estudis de l’institut Baix a mar
El director de l’institut Baix a mar, Jordi Font, i el cap d’estudis, Dídac Salvadó, han fet una formació a Sevilla durant diferents sessions, repartides al llarg del curs escolar, sobre… Llegeix més»

Mor la mestra i matemàtica Maria Antònia Canals, que va donar nom al Laboratori de Matemàtiques del nostre institut

La mestra i matemàtica Maria Antònia Canals va morir divendres passat, 29 d’abril, a Girona. El 2016, vam tenir la sort que la pedagoga visités el nostre institut per batejar el Laboratori de Matemàtiques, on va impartir la xerrada “Què és educar tot fent matemàtiques?”.
Maria… Llegeix més»

L’Institut Baix a mar ha iniciat una campanya de sensibilització mediambiental a la platja del Far

Escrit per Guillem Arroyos
L’alumnat de 1r d’ESO de l’institut Baix a mar ha començat una campanya de sensibilització mediambiental a la platja del Far de Vilanova i la Geltrú. L’objectiu és conscienciar l’alumnat de l’impacte que tenen els residus en la biodiversitat marina i terrestre.… Llegeix més»

“Per visibilitzar les dones hem d’aprendre moltes coses i desaprendre’n unes altres.” Desirée Bela-Lobedde.


Autoria de la fotografia: Isaac Medina Alcázar
Text escrit per Àfrica Uri Lorente Bela-Lobedde
Entrevista feta dins del Projecte Lingüístic de Català de 3r d’ESO
-Hola, soc l’Àfrica, i sabem que has publicat “Minorías” (Plan B) i “Ser mujer negra en España” (Plan B). Voldríem… Llegeix més»

“Vivim en un sistema patriarcal, que dona avantatges i beneficis als homes pel simple fet de ser-ho”: Desirée Bela-Lobedde


Desirée Bela-Lobedde, mare de les alumnes  Àfrica i Enoâ Lorente Bela-Lobedde, el dia que va visitar l’institut Baix a mar perquè l’alumnat de Projectes Lingüístics de 3r d’ESO l’entrevistés.
 
Escrit per Mariona Allepuz Casafont – 3r ESO A
En què treballes i què és el que més… Llegeix més»

L’alumna Alícia Beamonte de 2n de Batxillerat explica la 2a Guerra Mundial a través dels ulls de la seva àvia, Alma Fabb Potter

 
Text escrit per Sheila Páez, basat en el treball de recerca de l’alumna Alícia Beamonte
El treball analitza la vida d’Alma Fabb Potter (89 anys), l’àvia de l’alumna Alícia Beamonte, de 2n de Batxillerat. En concret explica les seves vivències, anècdotes i pensaments que va sentir… Llegeix més»

L’institut Baix a mar apadrina un petit monument (“stolpersteine”) en memòria de les víctimes del nazisme

L’institut Baix a mar ha assistit a l’acte d’apadrinament dels anomenats, en alemany, stolpersteine (petits monuments en memòria de les víctimes del nazisme), que ha tingut lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Concretament, el nostre centre ha apadrinat el… Llegeix més»

Per què m’ha agradat llegir “A fer punyetes”, de l’escriptor Llorenç Capdevila (article d’opinió de l’alumne Aleix Calderon)

Escrit per Aleix Calderon
Comencem per l’inici del llibre. El narrador ens diu que l’institut havia estat destrossat a la nit i a la façana hi posava una frase insultant, molt insultant. Al principi de tot, el protagonista, l’Eduard, començava amb la seva colla d’amics, que… Llegeix més»

“Vaig treballar tretze anys en un laboratori químic que vam fundar un amic de la infància i jo” : Àlex Duran, pare de l’alumne Finn Duran

Entrevistem Àlex Duran (46 anys), pare de l’alumne Finn Duran, de 3r A. Ha visitat l’Institut Baix a mar per explicar-nos en què consisteix la seva feina, quines són les seves aficions i preguntes referents a Vilanova. Ens explica que de petit somiava a ser… Llegeix més»

“Què hem après aquest 2021?” Poema de Nadal recitat per l’alumnat de 1r de Batxillerat

[Cliqueu damunt de la imatge per reproduir-ne el vídeo]

Què hem après aquest 2021?
Hem après a estimar-nos sense abraçar-nos.
Hem somiat a apagar despertadors.
Hem viscut de l’enyorança per llevar-nos.
Hem cuinat per no poder tocar-nos el dors.
 
Hem après a mastegar paciència.
Hem fet camins de la nostra utopia.
Hem… Llegeix més»

Qui s’amaga darrere del llibre? Torna el concurs per endevinar professorat i conèixer llibres


La persona que heu d’endevinar aquesta setmana està llegint el llibre Història de Catalunya de Jaume Sobrequés i Callicó, publicat a l’editorial Base.
El volum tracta sobre la història de Catalunya. “Llegeixo aquest llibre perquè m’agrada la seva temàtica; a més el recomano perquè pots… Llegeix més»

Entrevistem els vilanovins Sergi i Èric Serra, net i besnet de Josep Anton Serra Alsina, conegut com “Lalo”

Text: Judit Suriol i Guillem Arroyos
Fotos: Marc Anguis
Entrevistem els vilanovins Sergi i Èric Serra, net i besnet d’en Lalo, personatge famós de Vilanova i la Geltrú, que alhora patrocina els Premis Lalo, que distingeixen els millors treballs de recerca de Batxillerat (TRB) de Vilanova… Llegeix més»

Qui s’amaga darrere del llibre? Torna el concurs per endevinar el professorat de l’institut Baix a mar


La persona que heu d’endevinar aquesta setmana està llegint una novel·la de l’autora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie Tothom hauria de ser feminista. “Com que tinc interès en el feminisme, estic documentant-me amb llibres que estiguin ben escrits per recomanar-los al meu alumnat”. A més,… Llegeix més»

“M’agradaria treballar per a l’ONU per aconseguir una Europa amb més equitat social”: Pau Carbonell, exalumne de l’institut Baix a mar

Text: Judit Suriol
Fotos: Marc Anguis
En Pau Carbonell va acabar 2n de Batxillerat el curs passat. Enguany està estudiant Relacions Internacionals a França, perquè el seu objectiu és treballar per a la Unió Europea o l’ONU per aconseguir equitat social a Europa. Un dels temes que… Llegeix més»

“Com que soc veí del barri de Mar, em trobo amb alumnes que són fills o nebots dels meus amics de la infància, i aquest fet és molt positiu”: Karim Akbih, professor de Català de 1r d’ESO

Entrevista: Marc Anguis i Aarón Ortega
Fotos: Aarón Ortega
Entrevistem el professor Karim Akbih Verdaguer. Li preguntem per la seva tasca com a docent de Català a l’institut Baix a mar.

Marc: Ens agradaria que et presentessis tu mateix per conèixer-te una mica més. 
Em dic Karim, soc… Llegeix més»

“Al principi de ser professora no entenia el comportament de l’alumnat”: Sandra Arrebola de la Rosa, professora de Castellà

Text: Guillem Arroyos i Judit Suriol

 
La professora Sandra Arrebola de la Rosa és professora a l’institut Baix a mar per quart any consecutiu. Va començar-hi com a docent d’Anglès, després va combinar les matèries d’Anglès i de Castellà i aquest curs, el 2020-2021, només… Llegeix més»

Qui s’amaga darrere del llibre? Continuem amb el concurs per conèixer professorat i literatura!


Qui s’amaga darrere del llibre “Follem” de l’escriptora Bel Olid? La primera resposta encertada tindrà premi
El professor que heu d’endevinar explica que llegeix aquest volum perquè és admirador de l’escriptora Bel Olid, que també és autora d’altres obres com ara  Les heroïnes contraataquen: models… Llegeix més»

L’alumna Jana Figuerola de 2n d’ESO endevina el primer concurs “qui s’amaga darrere del llibre”


L’alumna Jana Figuerola i el director de l’institut, Jordi Font. FOTO: Marc Anguis
Per què el Jordi Font llegeix “Documenti di un’esposizione di matematica” (Bollati Boringhieri)?
Jordi Font: El volum tracta d’una dona matemàtica Italiana, de nom Emma Castelnuovo, que va ser deixada en segon pla… Llegeix més»

‘Baix’ al passat, primera part (conte escrit pels alumnes Ernest Ortega i Judit Suriol)

‘BAIX’ AL PASSAT, primera part
Escrit per Ernest Ortega i Judit Suriol. Foto: Vinyet Lloveras

Il·lustració: Lía Rodríguez

 
Havien passat dos mesos des de l’explosió que va fer desaparèixer l’institut Baix a Mar. La jove Nezha reposava al pati del seu nou institut, anomenat Lluch i Rafecas.… Llegeix més»

Qui s’amaga darrere del llibre? Continuem amb el concurs per conèixer professorat i literatura!


Qui s’amaga darrere del llibre “Curs de lingüística general”, de Ferdinand de Saussure? La primera resposta guanyadora tindrà premi.
“El llibre que tinc a les mans és un clàssic de la lingüística general, escrit pel lingüística Ferdinand Saussure, que és considerat el pare de la… Llegeix més»

“Tenim espai per guardar els pàdels surf particulars perquè no tothom pot desar-los a casa”: Lluís Rabaneda, director de l’empresa RocRoi

Escrit per Ahmed Saidi i Martí Fernández
Ahmed:  Bon dia. La primera pregunta que et volem és si ens pots explicar què és el RocRoi, a què us dediqueu exactament?
Lluís Rabaneda: És una empresa multinacional perquè fem activitats a Espanya, Argentina, Groenlàndia. També fem molts projectes… Llegeix més»

Per què he triat el Batxillerat humanístic? (article d’opinió de l’alumna Judit Suriol)

Text: Judit Suriol
Foto: Ernest Ortega

Quan acabes l’Educació Secundària Obligatòria tens diferents opcions per seguir amb el teu desenvolupament acadèmic, que pot ser els cicles superiors o Batxillerat.
Si finalment et decantes pel Batxillerat, pots triar diverses modalitats, que són el científic, sanitari i tecnològic, que està… Llegeix més»

“Una de les novetats d’aquest curs a l’institut Baix a mar són els projectes per àmbits a 1r, 2n i 3r d’ESO”. Entrevista a la directora Roser Cervera

Escrit per Aarón Ortega

Vídeos i fotos: Guillem Arroyos

 
“Una de les novetats d’aquest curs a l’institut Baix a mar és que hem creat el treball per projectes de forma globalitzada per àmbits a 1r, 2n i 3r d’ESO”
Aarón i Guillem: A la tornada a l’institut… Llegeix més»

L’alumnat de 3r d’ESO de l’assignatura “Art i Ciència” crea un videoart de conscienciació (en el marc del projecte “Aquí comença el mar”)

Aquesta peça artística està inspirada en les obres dels videoartistes Pipilotti Rist i Bill Viola, i pretenen fer-nos reflexionar sobre com les nostres accions repercuteixen en el medi ambient.
Vídeo fet per l’alumnat de 3r d’ESO de la matèria “Art i Ciència”
Professora: Joana Valls

L’alumnat crea booktràilers dels llibres “L’efecte Frankenstein” i “Orgull i prejudici”

Els alumnes de 4t d’ESO Marina Rodríguez, Ernest Ortega i Pep Romagosa han creat el booktràiler del llibre “L’efecte Frankenstein”, de l’autora Èlia Barceló (editorial Edebé), amb el qual han guanyat el concurs del premi Menjallibres, organitzat per les Bibilioteques de Vilanova i la Geltrú.

 
I… Llegeix més»

L’alumnat de l’Aula d’Acollida entrevista la il·lustradora Renata Srpcanska

L’alumnat de l’Aula d’Acollida ha entrevistat la il·lustradora Renata Srpcanska.

Rehaam: Com et dius? 
Renata Srpcanska: Em dic Renata.
Rehaam: Quants anys tens?
Renata Srpcanska: 42 anys.
Mouad: On vius?
Renata Srpcanska: A la Nou de Gaià, a prop de Tarragona però vaig néixer a Macedònia.
Youssef: Tens fills?
Tinc… Llegeix més»

La fundadora de l’ONG dedicada als gossos llebrers, Ester Callol, fa una xerrada a l’alumnat de 3r d’ESO de l’assignatura CAAD

Escrit per la professora Anna Brull

L’alumnat de 3r d’ESO de l’assignatura optativa CAAD, des de la qual es realitza un projecte d’aprenentatge i servei comunitari, van poder escoltar la xerrada a càrrec de la presidenta i fundadora de l’ONG Galgos 112 (gos llebrers), Ester… Llegeix més»

El tema de les targetes artístiques intercanviables (ATC) del mes de maig, proposat per Carol Carmona (mare de l’alumna Ary Pons, de 3r d’ESO)

Benvolguts artistes, les targetes intercanviables artístiques del mes de maig (Artist Trading Cards) tenen un tema que esperem que us agradi molt. La proposta prové de Carol Carmona, mare de l’alumna Ary Pons, de 3r d’ESO.
Som-hi, desenfundeu pinzells, pintures, aquarel·les i comenceu a pintar!
Per a… Llegeix més»

Haurien de rebre els adolescents una paga setmanal dels pares? (article d’opinió)

Escrit per l’alumna Mar Oropesa
 

Segons la majoria d’experts (educadors, psicòlegs i pedagogs) la resposta és afirmativa. Encara que també existeixen opinions contradictòries. En termes generals, la paga setmanal està considerada com una eina educativa molt útil per ensenyar als joves el maneig de diners… Llegeix més»

El programa “Infok” de TV3 entrevista l’alumnat de l’assignatura “Art i Ciència” de l’institut Baix a mar

El programa “InfoK” de TV3 s’ha interessat per l’activitat que l’alumnat de l’assignatura “Art i Ciència” de 3r d’ESO de l’institut Baix a mar ha fet en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per estudiar el clavegueram de la ciutat. L’activitat porta… Llegeix més»

“Un dia que vaig anar amb bicicleta per les muntanyes del Garraf, em vaig adonar que podria fer el Treball de Recerca sobre els esports a la nostra comarca”: Jaume Fernández

Escrit per l’alumne Juanjo Garcia-Muñoz


L’alumne de 2n de Batxillerat Jaume Fernández explica les motivacions personals que el van portar a fer esports pel Garraf aquest estiu, i traslladar-ho en el Treball de Recerca (TR).
Juanjo: Què et va motivar a fer aquest projecte?
Jaume: El fet… Llegeix més»

“Em considero una persona empàtica perquè intento posar-me en el lloc dels altres per entendre’n les dificultats”

Escrit pels alumnes Aya Rammoudi i Juanjo Garcia-Muñoz
 
Entrevista a Roser Cervera, directora de l’institut Baix a mar
“Em considero una persona empàtica perquè intento posar-me en el lloc dels altres per entendre’n les dificultats”
Aya i Juanjo: Quina valoració fas del primer trimestre sobre com hem aplicat… Llegeix més»

“Estic orgullosa de la meva feina com a professora, perquè ensenyar és aprendre”. Entrevista a la mare de l’alumne Daniel Marín, de 3r A

Entrevista a Claire Bodgers (54 anys), mare de l’alumne Daniel Marín Bodgers, de 3r A

Claire Bodgers (54 anys), nascuda a Ashton-Under-Lyne, (Greater Manchester, Anglaterra) visita l’institut Baix a mar per explicar a la classe 3rvA en què consisteix la seva feina i quines són… Llegeix més»

“Vaig pagar-me els estudis universitaris treballant al telèfon 112” (Entrevista a la mare de l’alumne Pol Montesinos Solé, de 3r C)

Els alumnes de 3r C entrevisten Eva Solé Villarroya (44 anys), mare de l’alumne Pol Montesinos Solé
Escrit per Natàlia Donoso

Eva Solé Villarroya (44 anys), nascuda a Barcelona, ens explica a classe en què consisteix la seva feina, i ens relata anècdotes importants de la seva… Llegeix més»

Entrevista a l’orientadora educativa Alba Casas Maldonado

“L’assetjament escolar és una cadena i tots som responsables de continuar-la o de trencar-la”: Alba Casas Maldonado
 
Escrit per Mar Oropesa i Aya Rammoudi

Entrevistem l’orientadora Alba Casas Maldonado per preguntar-li sobre l’assetjament escolar, que ens explica que la millor estratègia per prevenir-lo és educant l’alumnat en… Llegeix més»

L’alumna Estela Campos, de 3r A, apadrina un gos del Centre d’Acollida d’Animals del Garraf (CAAD)

L’alumna Estela Campos, de 3r A, ha acollit un gos del Centre d’Acollida d’Animals del Garraf (CAAD).

La iniciativa s’engloba dins de l’assignatura optativa de 3r CAAD/anglès oral, en la qual els alumnes desenvolupen una tasca solidària i de col·laboració amb el Centre d’Acollida d’Animals… Llegeix més»

Una alumna de 3r d’ESO apadrina un gos del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics, que hi portava més de quatre anys

El projecte Aprenentatge i Servei Comunitari de 3r d’ESO continua endavant amb èxit. Aquests dies, l’alumna Sara Alidrissi, de 3r d’ESO, ha apadrinat un dels gossos que portava més temps al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics, i que podeu veure a la fotografia.

Us recordem… Llegeix més»

Entrevista a Xavi Lázaro, professor de Matemàtiques de l’institut Baix a mar

Escrit per Juanjo García-Muñoz. Foto: Juanjo García-Muñoz

 
“Ens hauríem de plantejar els continguts de Matemàtiques que ensenyem a l’institut perquè han variat poc en els últims cinquanta anys”
 
El professer Xavier Lázaro (Vilanova i la Geltrú, 1975) explica com relaciona les Matemàtiques amb la seva afició,… Llegeix més»

Entrevista a Izaskun Arretxe, directora de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull

Escrit per Mar Oropesa Garcia
 
“Els escriptors més traduïts són en Jaume Cabré i en Quim Monzó, i l’obra “La plaça del Diamant” de la Mercè Rodoreda”
L’alumna Mar Oropesa Garcia entrevista l’editora i directora de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull, Izaskun… Llegeix més»

Dimarts 20 d’octubre, vacunes per als alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO

Benvolgudes famílies,
Com cada any i coincidint amb el curs escolar, el Departament de Salut administra, a través dels equips d’atenció primària, les vacunes als alumnes als centres escolars segons el calendari de vacunacions vigent a Catalunya (Ordre SLT/236/2019, de 19 de desembre, pel qual s’estableix el calendari de vacunacions… Llegeix més»

L’institut Baix a mar col·lobora un any més amb el Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD)

Escrit per Mar Oropesa Garcia

 
El Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD) és una organització que s’ocupa de donar una llar als animals abandonats, i de cuidar-los, però també s’hi promouen moltes més activitats.
L’Anna Brull, coordinadora de serveis comunitaris, i professora d’Anglès, cap d’àmbit lingüístic… Llegeix més»

“És imprescindible conèixer la Guerra Civil per entendre les dificultats polítiques actuals”: Alba Treig, professora d’Història

Escrit per Aya Rammoudi


La professora d’Història del Món Contemporani i de Ciències Sòcials de l’institut Baix a mar Alba Treig (Barcelona, 1980) revela els episodis de la història universal i catalana que més li agraden. A més, confessa que, en l’àmbit personal, és amant… Llegeix més»

“Trobava necessari i imprescindible per al meu futur acadèmic i, també social, tornar a l’institut”

Escrit per Mar Oropesa Garcia

A causa de la situació de pandèmia mundial, la tornada a l’Institut ha estat complicada, plena d’incertesa i preocupació. Malgrat aquests sentiments, estem actuant amb mesures preventives, com ara la mascareta o les distàncies de seguretat.
Trobava necessari i imprescindible per… Llegeix més»

“Estic escrivint una novel·la juvenil ambientada en l’institut Baix a mar”: Maria Rosa Nogué


L’alumna Aya Rammoudi va entrevistar l’escriptora mentre els altres companys entregistraven i fotografiaven l’autora
Els alumnes de l’assignatura “Revista digital” han entrevistat l’escriptora vilanovina Maria Rosa Nogué. Ens ha revelat que ha triat el nostre centre per a la tercera novel·la d’una sèrie juvenil que… Llegeix més»

“Dels professors he de dir que tinc molta bona impressió, perquè m’agrada com expliquen”: Eric Miró

Escrit per Juanjo García-Muñoz

El Juanjo García-Muñoz i l’Eric Miró, en un moment de l’entrevista
 
Entrevistem l’Eric Miró, un jove que s’acaba d’incorporar a 1r de Batxillerat a l’Institut Baix a mar amb molta afició al futbol.
 
Juanjo: Quin Batxillerat fas, i per què?
Eric: El científic perquè… Llegeix més»

Característiques d’una tauleta digital

Les característiques que recomanem que tingui la tauleta del teu fill/a són:

  • iPad o iPad Air o iPad Pro
  • Capacitat: mínim 32 GB (recomanable 64 GB).
  • Connexió WIFI.
  • Dimensions: 9,7” (mínima)
  • Funda.
  • Assegurança.

Qualsevol dubte us podeu posar en contacte amb el centre (correu@iesbaixamar.com)

La directora de l’institut, Roser Cervera, explica com s’ha organitzat l’institut durant el confinament

La directora de l’institut Baix a mar, Roser Cervera i Giralt, explica [vegeu a baix el vídeo] com s’ha organitzat el centre durant aquestes setmanes, i com s’han anat comunicant amb les famílies.
Entre les informacions que hi explica, us destaquem les següents:
“Hem modificat els… Llegeix més»