I per què fem festa per Sant Antoni?

Escrit per Juan Manuel Roldán, amb el suport de Teresa Vilalta i Alejandro Hidalgo.

Aquest dijous dia 17 de gener és Sant Antoni, i com cada any a Vilanova i la Geltrú l’Associació Els Tres Tombs organitza la festa anomenada Els Tres Tombs.

Aquesta activitat es a fa en honor a Sant Antoni Abat, copatró de la ciutat des del 1963, segons informa el portal Festa Catalunya.

Aquest acte consisteix a donar tres voltes amb els cavalls i altres animals al voltant de l’església dedicada a Sant Antoni, lloc on beneeixen els participants.

Per continuar, a Vilanova i la Geltrú és tradició, el dia de Sant Antoni, menjar un tortell, anomenat Tortell de Sant Antoni, els ingredients dels quals són massapà i massa de brioix. A l’interior hi ha una figureta en forma d’animal.

Explicat això, he preguntat a les professores Marta Ferrer i Montse Jaén sobre aquest dia tan especial a Vilanova i la Geltrú.

Juan Manuel Roldán: Què fas al dia Sant Antoni?

Marta Ferrer: La meva filla i jo ens aixequem a las 7:00 del matí per anar a l’hípica a recollir el cavall que la meva filla portarà als Tres Tombs. Més tard anem a la Rambla del Llimonet, punt de trobada de tots els cavalls i carruatges, i que és des d’on s’inicien els Tres Tombs.

Recordo que inicialment els Tres Tombs es feien al voltant de la Rambla, però ara hi ha tants cavalls i carruatges que es fan 1 o 2 voltes, però a tota Vilanova.

Entrevista a la professora Montse Jaén

Quan tenia el meu fill petit, anava a veure els carros, però ho vaig fer un parell de vegades i no vaig tornar-hi. Ara estic més sensibilitzada amb el tema dels animals, i penso que certament es cansen i pateixen estrès, i per tant en sento pena, de veure-ho.

És a dir, actualment la meva opinió gira al voltant de pensar que “és una tradició” i el fet que “fa pena l’explotació animal”. Per això no acabo de tenir-ho clar, si hauria d’estar a favor de la tradició o en contra que s’utilitzi els animals.

Així que el que faig és aprofitar per fer activitats alternatives, com ara fer excursions.

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>