Fòrum Joves Talents de Catalunya

Del 28 de juny a l’1 de juliol de 2017, l’alumne David Bartrès Gordils va assistir al Fòrum Joves Talents de Catalunya que es duia a terme a Berga.

El primer dia, un cop van arribar, van instal•lar-se a l’hotel, les habitacions del qual eren compartides. Després d’instal·lar-se, va anar al Pavelló de Suècia, on donarien la benvinguda a tothom i es farien els grups, després d’això, anirien a sopar i a dormir.

Al dia següent, es van llevar a les 7:30 per preparar-se i esmorzar, ja que després escoltarien la ponència sobre l’aigua potable de Rafael Mujeriego. Llavors, acompanyats per ell, van visitar l’EDAR, la potabilitzadora de Berga rep aquest nom, el qual vol dir Estació Depuradora d’Aigües Residuals. A les 12, van assistir a la ponència de Damià Barceló i van discutir en grup sobre els treballs que se’ls havia assignat, el nexe era aigua per energia, i els diferents temes eren els següents: Aigua per energia de biocombustibles, energia per aigua potable, energia per aigua residual, aigua per energia hidroelèctrica i aigua per energia termoelèctrica. En el cas d’en David, el seu grup va tractar aquest últim tema. Un cop van haver discutit i preguntat certs dubtes al doctor Damià, van anar a dinar, ja que posteriorment farien una visita al museu de la mineria de Cercs, on aprendrien sobre la història de la indústria d’aquesta zona a més de visitar una mina en si. Després d’això, anirien a fer un petit recorregut per la presa de Baells, on farien un petit pícnic. Un cop haguessin sopat, van tenir una ponència allà mateix, i encara que no estava del tot relacionada al món de la ciència, era un brillant exemple d’autosuperació. Tractava de Xavier Caballol, un home que havia perdut una cama en un accident de moto, però encara així, la seva perseverança i la seva passió el va dur a completar un dels recorreguts en bicicleta més durs del món, el TITAN Desert. Després d’això, tornaren a dormir a l’hotel.

El 30 de juny, es van llevar aviat i van esmorzar, ja que després assistirien a dues ponències, la primera donada per Dolors Grau, que era a més a més una de les persones que es van encarregar de dirigir tot el projecte del fòrum, i la segona, donada per Gabriel Borràs, el qual deia que a Catalunya, un dels millors mètodes per frenar el canvi climàtic es talant arbres, ja que molta aigua de la pluja és absorbida pels boscos, els quals estan actualment descontrolats. Llavors varen discutir en grup una estona i van anar a la ponència de Laia Sarquella, la quan els va parlar dels diferents tipus de biocombustibles. Posteriorment, van anar a dinar, després d’allò, visitaren la colònia Vidal, una de les colònies tèxtils amb més història del Berguedà. Un dels caràcters que va destacar el guia, era que qualsevol màquina era mortal, ja que si una persona que treballava amb elles cometia el més mínim error, moria en un instant. Un cop van haver visitat la colònia completament, van tenir una estona de debats per grups, en el que els grups ja havien de començar a fer les infografies que presentarien posteriorment. Després, varen visitar la piscina, una experiència realment inoblidable, ja que com que havia acabat de ploure, l’aigua estava congelada. Finalment, van sopar i van tenir una festa de comiat molt animada.

El dia següent, va ser únicament de preparació, ja que tots els grups varen acabar les seves infografies i van practicar per presentar-les davant del públic que assistiria aquella nit. Les famílies van arribar aproximadament a les 18:00 i llavors els 5 grups van presentar les seves infografies. Llavors, la Gemma Puig (meteoròloga de TV3) va introduir la última ponència del fòrum, la de Lluís Torner, el qual va explicar el futur de la fotònica a les nostres vides. Un cop va finalitzar la seva ponència, tots es van acomiadar dels altres i cadascú va tornar a les seves llars.

En aquests enllaços trobareu material relacionat amb el Fòrum: infografies i fotografies de l’experiència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>