Sublimació i deposició

Aquesta setmana, els alumnes de 3r B hem après dos nous canvis d’estat: la sublimació, que és el pas de sòlid a gas, i la sublimació inversa (o deposició), que és el pas de gas a sòlid. El darrer dia hem fet una pràctica per observar aquests canvis d’estat i la substància que hem utilitzat és el iode, un element de la taula periòdica.

Hem posat uns trossets de iode sòlid dins d’un vas de precipitats. L’aspecte del iode és rugós i de color gris brillant. Hem tapat el vas de precipitats amb un vidre de rellotge i l’hem posat a sobre de la flama. Hem posat un paper blanc darrera del vas de precipitats per poder veure millor els canvis que començaven a tenir lloc dins el vas de precipitats. De seguida s’ha format un núvol amb un to lilós i, a mesura que passava el temps, el color s’ha tornat més intens. Al mateix temps que això passava, els trossets de iode de la base del vas han anat desapareixent. S’ha produït la sublimació: el iode ha passat d’estat sòlid a estat gasós.

Amb la flama encara encesa, hem col·locat una mica de gel a sobre del vidre de rellotge. A sota del vidre de rellotge s’han començat a formar uns filets de color gris brillant. S’ha produït la sublimació inversa: el iode ha passat d’estat gasós a estat sòlid.

Finalment, hem apagat la flama. S’han format cristallets de iode també a les parets del vas de precipitats, i el núvol de gas lila ha anat perdent intensitat fins a desaparèixer.

Album de fotos