Poblat ibèric de Calafell

El dia 11 de juny, dins del treball de síntesi de 1r d’ESO, vam anar a la ciutat de Calafell per conèixer la seva ciutadella ibèrica.

Els alumnes de 1r d’ESO fem el crèdit de síntesi sobre el món dels íbers, així que vam visitar la Ciutadella ibèrica de Calafell, un centre d’arqueologia experimental que ens va permetre veure com vivia una comunitat de l’Edat del Ferro fa 2.500 anys.

La ciutadella ibèrica de Calafell és el nom amb què es coneix el jaciment arqueològic d’Alorda Park o ciutadella de les Toixoneres, situat a Calafell, Baix Penedès. Fou habitat per la tribu ibera dels cossetans i probablement fou destruïda amb l’arribada dels romans. La singularitat d’aquest jaciment és que, durant els anys 90, es va reconstruir una reproducció de l’antic assentament iber sobre els mateixos fonaments.

L’assentament, davant del mar, és un recinte fortificat que es va fundar a principis del segle VI aC, durant l’època ibèrica. S’ha relacionat amb la seu d’un cabdillatge de la tribu ibera dels cossetans. Era un poblat envoltat per potents muralles amb torres de defensa, portes d’accés, un palau i nombroses dependències. Hauria tingut uns 60 habitants. A finals del segle IV aC, s’hi dugueren a terme grans reformes i finalment fou abandonat, probablement per la crisi bèl·lica de la Segona Guerra púnica, quan el cònsol Cató el Vell va aixafar la revolta general de tribus ibèriques contra Roma, al segle II aC.

Àlbum de fotos