La dona de la setmana. CODI

CURS 22-23

Gener 2023

Lola Flores

Dolores Flores Ruiz —de nom artístic Lola Flores i, també coneguda amb els sobrenoms de La Faraona i Lola d’Espanya— va ser una cantant i ballarina de flamenc andalusa. També va intervenir en algunes pel·lícules de cinema entre 1939 i 1987. És matriarca d’una família de coneguts artistes. L’any 1958 es va casar amb el barceloní el Pescaílla, un dels pares de la rumba catalana, i amb ell va tenir tres fills que s’han dedicat a la cançó: Dolores (coneguda com a Lolita), Antonio González Flores i Rosario.

 

Nativitat Yarza i Planas

Nativitat Yarza i Planas va ser la primera dona alcaldessa de Catalunya a Bellprat, escollida a les eleccions municipals del 1934. Nativitat va ser una dona lluitadora i valenta, mestra i política, que, com tantes altres persones va haver d’exiliar-se a França després de la guerra civil, on va morir als 89 anys.

 

 

Octubre 2022

Annie Ernaux

Annie Ernaux és una escriptora francesa, catedràtica i professora de lletres modernes, guanyadora del Premi Nobel de Literatura el 2022 pel coratge i l’agudesa clínica amb la qual descobreix les arrels, les estranyeses i les traves col·lectives de la memòria personal”. La seva obra literària és majoritàriament autobiogràfica i manté vincles propers amb la sociologia. Annie Ernaux reivindica la dimensión política de la intimitat.

 

 

Masih Alinejad

La Masih Alinejad és periodista, escriptora i activista. És presentadora, productora a la cadena estadounidenca en llengua persa VOA Persian Service, corresponsal de Radio Farda, col.laboradora d’IranWire.
Ha estat sempre molt crítica sobre l’estatus dels drets humans a l’Iran, especialment sobre els drets de les dones.

Masih Alinejad va va iniciar una campanya de protesta després de la mort de la jove kurda Masha Amini detinguda i torturada per la policia per no portar ben posat el mocador.

 

CURS 21-22

Gener 2022

Phillis Weatley

La van anomenar Phillis perquè així es deia el vaixell que la va portar i Weatley perquè era el nom del mercader que la va comprar. 

Als 13 anys, ja escrivia poemes en una llengua que no era la seva. Ningú creia que ella en fos l’autora. Als vint anys, Phillis va ser interrogada per un tribunal de 18 il·lustres cavallers amb toga i perruca. Va haver de recitar textos de Virgili i Milton i alguns missatges de la Bíblia i també va haver de jurar que els poemes que havia escrit no eren copiats. Des de la cadira, va acabar el seu llarg examen fins que el tribunal la va acceptar: era dona, era negra, era esclava, pero era poeta.

Phillis Wheatley va ser la primera escriptora afroamericana a publicar un llibre als Estats Units.

 

Octubre 2021

Clara Campoamor

Clara Campoamor  (1888-1972). La Segona República Espanyola, proclamada el 1931, va suposar el major intent reformista en la història d’Espanya fins aquell moment. Entre les propostes progressistes es trobava la d’estendre el dret de vot a les dones, una reivindicació liderada per l’advocada Clara Campoamor, una advocada, escriptora, política i defensora dels drets de la dona que va ser diputada a les Corts Constituents de la Segona República Espanyola entre 1931 i 1933. Va defensar i aconseguir el sufragi femení a Espanya.

 

 

 

 

CURS 20-21

Febrer 2021

Matilde Ucelay

Matilde Ucelay (1912-2008) va ser la primera arquitecta titulada espanyola i Premi Nacional d’Arquitectura d’Espanya el 2004. Va estudiar batxillerat a l’Institut Escola amb excel·lents qualificacions acadèmiques, a més de la carrera de piano. El 1931 va ingressar a l’Escola d’Arquitectura de la Universitat de Madrid. Va acabar la carrera al juny de 1936.
Una vegada finalitzada la guerra i a conseqüència de la seva participació en la “Junta de Govern del Col·legi d’Arquitectes de Madrid” el 1936, va ser jutjada diverses vegades en consell de guerra i depurada professionalment per la “Direcció general d’Arquitectura”, acusada de “auxili a la rebel·lió”. Va ser sentenciada el 9 de juliol de 1942 a inhabilitació a perpetuïtat per a càrrecs públics, directius i de confiança, amb prohibició per a l’exercici privat de la professió durant cinc anys i indemnització de 30 000 pessetes. El títol obtingut el 1936 no li va ser expedit oficialment fins a l’any 1946.

 

Gener 2021

Rosa Parks

Activista estatunidenca per l’equiparació de drets civils entre blancs i negres als Estats Units. El desembre del 1943, Parks començà a militar en el Moviment afroamericà pels drets civils mentre treballava com a secretària per la filial de Montgomery (Alabama), de la compromesa NAACP (Associació nacional pel progrés de la gent de color). Del seu càrrec, va comentar: “era l’única dona present, i necessitaven una secretària, i jo era massa tímida per a dir que no”. Rosa Parks es va convertir en un important personatge històric quan l’1 de desembre del 1955, a la localitat de Montgomery (Alabama), va refusar d’obeir l’ordre de James Blake, un conductor d’autobús, d’asseure’s a la part del darrere del vehicle per tal de deixar lloc per als blancs.

 

Octubre 2020

Dones Nobel… Científiques Nobel

No estem acostumats a veure dones recollir un premi Nobel. Les xifres parlen per si soles: Des de 1901 l’han guanyat 871 homes i tan sols 54 dones i la majoria han estat Nobel de Literatura o de la Pau. Però al premi literari enguany  atotgat a Louise Elisabeth Glück, s’uneixen, de moment, els de Química i Física, una cosa veritablement excepcional. Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna ocupen el sisè i setè lloc en la curta llista de dones reconegudes en el camp de la química. Andrea Ghez és només la quarta en guanyar el de Física, amb el seu premi compartit amb altres dos investigadors per les seves troballes sobre els forats negres.

Louise Elisabeth Glück
Premi Nobel de Literatura
Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna
Premis Nobel de Química
Andrea-Ghez
Premi Nobel de Física

 

 

CURS 19-20

Febrer 2020

Katherin Johnson

Katherin Johnson (1918-2020) és una física, científica espacial i matemàtica estatunidenca que contribuí a l’aeronàutica dels Estats Units i als programes espacials amb l’aplicació primerenca de les computadores electròniques digitals a la NASA.

Coneguda per la seva precisió en la navegació astronòmica informatitzada, va calcular la trajectòria per al Projecte Mercury i el vol de l’Apollo 11 de 1969 a la Lluna.

 

Helena Bayo

Helena Bayo (Badalona, 1970) va arribar a la direcció d’orquestra a través de les arts escèniques, l’univers amb el qual, afirma, se sent més còmoda. Va estudiar al Conservatori de Música del Liceu i va completar la seva formació de piano a l’Acadèmia Marshall, on, afirma, “vaig tenir la sort de conèixer Alicia de Larrocha i Xavier Montsalvatge”.

La seva trajectòria musical es va orientar cap al piano, acompanyant a cantants, i a poc a poc va entrar en la direcció, els primers passos al món de la sarsuela. A mitjan 2000, va ser una de les directores convidades que va dirigir la Banda Municipal de Barcelona.

 

 

Gener 2020

Isabel Clara Simó

Considerada la degana de les lletres catalanes, ens deixa un extens llegat, integrat, integrat per més de 50 llibre, que va anar forjant després d’aquell conte primerenc, escrit en ple franquisme, un llegat que ha contribuït a normalitzar i enriquir les lletres catalanes.

A més, va ser una autora compromesa amb els Països Catalans, una escriptora que es caracteritzava per no tenir pèls a la llengua i que va lluitar per la llibertat, la situació de les dones i la infància.

 

Del 2 al 8 de desembre

Julia Lorraine Hill 

Julia Lorraine Hill més coneguda com a Julia “Butterfly” Hill és una activista ambiental nord-americana. És coneguda per haver viscut en una sequoia de 1500 anys i 55 m d’altura, a Califòrnia. Va estar vivint dalt de l’arbre durant 738 dies, des de desembre de 1997 fins a desembre de 1999. Hi va viure en aquest arbre, anomenat afectuosament “Lluna”, per impedir que la Pacific Lumber Company el derroqués. És l’autora del llibre El Llegat de Lluna, on explica la seva experiència, i coautora d’ One Makes the Difference.

 

 

 

Wangari Maathai 

La vida de Wangari Maathai va ser molt diferent a la d’altres nenes africanes de la seva generació. Aquesta diferència la va ajudar a seguir un camí que va acabar per ser la primera dona africana en rebre el Premi Nobel de la Pau el 2004. Nascuda al districte de Nyeri, una colònia britànica en aquell moment. Fundà el Moviment Cinturó Verd el 1977, amb un sistema de plantació de llavors, plantades per dones, a qui va donar feina i va poder millorar la vida de moltes famílies africanes. Va entrar també a la política, fou parlamentària a Kènia i va formar part del Consell d’Honor del World Future Council.

 

Del 25 de novembre a l’1 de desembre

Malala Yousafzai 

És una estudiant, activista i bloguera pakistanesa. Actualment, resideix al Regne Unit. Va ser la noia més jove en rebre el Premi Nobel de la Pau al 2014 per lluitar i defensar a favor de l’educació de les dones. A més, va crear la Fundació Malala i a dia d’avui, encara és defensora dels drets civils de les dones a tot el món. Des de ben petita, Malala ha estat envoltada pel món de l’educació. Durant molts anys, el seu pare, gran defensor del món de l’educació, va dirigir una escola pública a la seva ciutat. És coneguda pel seu activisme a favor dels drets dels civils, especialment dels drets de les dones a la vall del riu Swat, on el règim talibà va prohibir l’assistència a l’escola de les nenes.

 

Del 18 al 24 de novembre

Tamara Rojo 

Les seves primeres passes les va donar a l’Escola de Víctor Ullate (1983-1991), formant part d’una generació de ballarins que avui triomfen per escenaris de tot el món. Va ampliar els seus estudis amb mestres com Karemia Moreno, Marika Besobrasova i  Anatoli Levis, entre d’altres, i es va graduar amb Matrícula d’Honor en el Reial Conservatori Professional de Dansa ‘Mariemma’ de Madrid. És Màster en Arts Escèniques per la Universitat Rei Juan Carlos i Doctora amb ‘cum laude’ a l’Institut Superior de Dansa Alícia Alonso de la Universitat Rei Juan Carlos.

De l’11 al 17 de novembre

Margarita Salas 

Les seves aportacions a la ciència han estat colossals. Sent una becària postdoctoral a Nova York va publicar amb Severo Ochoa treballs seminals per entendre com funcionava la vida a nivell molecular. De tornada, va publicar algun dels seus primers treballs a la prestigiosa revista Nature. I és que Margarida va portar al nostre país la manera de fer recerca que tenien els millors laboratoris dels EUA, on l’important era la feina feta i els mèrits i on les formalitats i jerarquies tenien poc valor. Amb això va contribuir a elevar la ciència espanyola a un nivell internacional.

Del 4 al 10 de novembre

Amparo Tomé 

La seva activitat investigadora a la Universitat Autònoma de Barcelona s’ha centrat en temes de Gènere i Educació a nivell nacional i internacional (1992-2000). També ha estat directora de la publicació Cuadernos para la Coeducación de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB (1992-2002), i del Projecte d’Educació en Valors a l’institut d’Educació de l‘Ajuntament de Barcelona (2000-2003).

 

 

Marina Subirats 

Professora de Sociologia a la UB i UAB. Paral·lelament desenvolupa la seva tasca com a  investigadora en la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació. Ha rebut nombrosos premis, ha escrit més d’un centenar d’articles, diversos llibres i és una dona referent en l’àmbit de la coeducació,  tant per la seva aportació teòrica, com per l’aportació de les seves investigacions en els diferents nivells educatius.

 

Del 28 d’octubre al 3 de novembre

Jessica Meir i Christina Koch

Les astronautes nord-americans Jessica Meir i Christina Koch van fer història aquest divendres amb el primer passeig espacial íntegrament femení per reemplaçar un control de càrrega de bateries solars a l’Estació Espacial Internacional (EEI); tota una fita en la història de la NASA i del món.

 

Del 21 al 27 d’octubre

Brigitte Cosgay

La Marató femenina. Impacte del nou rècord mundial per primera vegada en 16 anys. Brigitte Cosgay de Kenya va marcar 2 hores 14 minuts 4 segons a la Marató de Chicago als Estats Units. Va ser un moment sorprenent per actualitzar els registres fins ara durant més d’un minut.

 

 

De l’14 al 20 d’octubre

Simone Biles

Gimnasta artística estatunidenca i l’actual campiona olímpica en la competició general individual. L’agost de 2019 feu història en ser la primera dona en realitzar un doble-triple. L’octubre de 2019 va superar el rècord de medalles de Vitali Sxerbo, i va esdevenir així la gimnasta més llorejada de tots els temps.

 

Del 7 al 12 d’octubre

Lita Cabellut

Artista d’origen gitano criada a Barcelona i resident als Països Baixos. És una artista multidisciplinària que treballa diverses tècniques, com ara la pintura a l’oli, dibuix en paper, escultura, fotografia, poesia, poesia visual i vídeo.