Això es pot salvar! Projecte de sostenibilitat a 1r d’ESO

Abans de les vacances de Setmana Santa, l’alumnat de 1r d’ESO va participar en un emocionant projecte que va posar de manifest la importància de la conscienciació ambiental i la sostenibilitat. El projecte es diu “Això es pot salvar”.

A finals de febrer i per introduir la temàtica del projecte havíem convidat la Carme, la Teresa i en Miquel Coll de la Cooperativa “La Mar de Dones” de Palamós (https://lamardedones.coop/) que els van ensenyar imatges de pescadors i submarinistes que trobaven (i pescaven) plàstics al mar. Aquesta xerrada va ser una oportunitat única perquè els estudiants coneguessin la problemàtica dels plàstics al mar, com afecten la vida marina i els ecosistemes costaners, i quines accions es poden prendre per reduir aquesta contaminació. En Miquel Coll és pescador i cada cop que surt a la mar pesca coses que no són peixos…

Amb el dossier de treball van treballar la sostenibilitat des del punt de vista més pràctic i quotidià. Van descobrir quina era la seva petjada ecològica i com reduir-la, van veure com es pot fer una casa més eficient, les tres R (reduir, reutilitzar i reciclar),… 

Cada grup classe va fer una sessió de plogging (combinació d’esport i recollida de brossa). Els estudiants van anar a netejar diferents punts del poble: la riera de Calonge, la platja i el passeig de Sant Antoni, les rodalies de l’institut, el Parc de Sant Julià de Lòria o el Parc de l’Àvia Jovita. Amb guants i bosses de plàstic l’alumnat de 1r d’ESO va treballar cooperativament per netejar zones com la platja, els carrers del municipi i altres àrees públiques. La seva implicació va ser espectacular!

En aquesta galeria hi ha fotos de les sortides de plogging: https://photos.app.goo.gl/dLB3SMkZo1Z9rm2h7 

Aquesta activitat va permetre als estudiants experimentar de primera mà la quantitat de brossa que es pot acumular en espais oberts i la importància de mantenir l’entorn net i lliure de residus. La recollida de brossa no va ser només una tasca de neteja, sinó que també es va convertir en una font d’inspiració per a la creativitat dels estudiants. Després de recollir la brossa, els grups van utilitzar els materials recollits per crear escultures i obres d’art amb un missatge ambiental. Van utilitzar les peces de plàstic, les ampolles, les llaunes i altres objectes recollits per a crear peces artístiques originals d’una galeria d’art.

En aquesta galeria hi ha fotos de l’exposició de l’últim dia: https://photos.app.goo.gl/2mov5JLG76XwW3Xa9 

Bona feina!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>