A 3r D’ESO COMPROVEM SI HI HA FRAU ALIMENTARI EN ELS PRODUCTES CARNIS

Els alumnes de 3r de l’ESO han pogut comprovar de primera mà com detectar frau alimentari en els productes carnis, fent observació directa sobre diferents tipus d’aliments.
Hem explicat que només els aliments que tenen la capacitat de generar midó com el moniato, la patata i la farina de blat tenen aquesta
molècula complexa formada a base de glucosa, que forma un tipus d’hidrat de carboni anomenat midó.
Quan afegim solució de Lugol, que a casa coneixem amb el nom comercial de “Betadine”, veiem que enfosqueix ràpidament l’aliment perquè els enllaços entre molècules de glucosa, són detectats i per això canvien de color.
Feta la reflexió que no tots els vegetals els produeixen, com per exemple l’enciam o el sucre produït per la remolatxa, arribem a la conclu

sió que cap tipus d’aliment que se suposa d’origen vegetal hauria de reaccionar amb el lugol.
La nostra sorpresa és que els productes carnis com la mortadel·la, el pernil dolç o fins i tot la carn picada, a vegades poden contenir quantitats importants de midó.
Com ho podem saber? En afegir unes gotes de lugol (Betadine) als nostres productes carnis no haurien d’enfosquir-se. Si ho fan, estan indicant que aquest producte conté midó.
Per què passa això? Perquè és més econòmic i és una pràctica desgraciadament habitual en les empreses càrnies. La justificació és totalment econòmica: ens venen midó a preu de carn.