Homenatge als mestres de la República

 

Amb el nom de “L’escola de Gironella a l’època de la República” el passat 21 de maig es va organitzar un acte d’homenatge als mestres de Gironella represaliats per la dictadura i de records dels seus alumnes. L’església vella de Gironella es va omplir d’exalumnes de l’escola i de fills i familiars dels mestres d’aquell moment.
L’acte, que va ser presidit per l’alcalde de Gironella i president del Consell Comarcal, el Sr. David Font, va començar amb la lectura d’un emotiu escrit que els exalumnes del mestre Heribert Rutllan Claret van adreçar-li, l’1 de setembre de l’any 1957 a Cassà de la Selva, i que va llegir la seva filla Francesca.
Seguidament, hi va haver un parlament de l’historiador gironellenc, el Sr. Josep Sánchez, que va fer una exposició de l’organització del sistema educatiu i la situació de l’escola de Gironella abans de la República i dels canvis que aquesta va introduir, especialment amb la construcció d’una nova escola a Gironella sota el mandat del batlle Curtichs i l’arribada de mestres al poble. De cinc d’aquests mestres va esbossar una biografia. Entre aquests els represaliats, el director de l’escola de nens, Sr. Vicenç Navarro Ibáñez, i la directora de l’escola de nenes, Sra. Francisca López Buenaposada. També del mestre Josep Bernaus Aranya i de l’esmentat Heribert Rutllan Claret. Tots ells van ser fortament represaliats per la dictadura franquista amb penes de presó, exili, inhabilitació per a la docència parcialment o total… Tots ells van veure les seves vides professionals i personals estroncades. Van haver de demostrar la seva innocència pel fet de ser mestres i van ser humiliats davant la població.
A la taula també hi havia el nét del mestre Rutllan i de la Conxa Pla, també mestra durant la república a Gironella, que va llegir fragments d’unes memòries que el seu avi va deixar escrites per als seus fills quan ja tenia una avançada edat i que feien referència directament als anys que va ser destinat a Gironella o als contactes que va mantenir amb persones del poble al llarg de la seva vida i especialment al camp de concentració de Saint Cyprien, on era l’any 1939.
El Sr. Vicenç Navarro, politòleg i professor universitari, va fer una crida als assistents per a què es demanés al Parlamentde Catalunya un acte d’homenatge i reconeixement als mestres represaliats de la República a nivell català, semblantment al que es feia a Gironella a nivell local. Va remarcar que: “Durant anys no s’ha reconegut aquesta injustícia ni s’ha homenatjat aquells mestres per la seva tasca educativa. És important, per a la salut democràtica del nostre poble, que aquest reconeixement i homenatge es faci com a part indestriable de la recuperació de la nostra història (…) Una història que ha estat, en part, ocultada o silenciada a causa del temor i, en part, de l’oblit”. Va insistir que cal explicar als joves el que va passar, no amb ànims de revenja sinó perquè la història no es repeteixi.
Finalment, el conductor de l’acte, el Sr. Jordi Macià, va cedir la paraula al públic i els antics alumnes i la resta de familiars van poder compartir els seus records, van riure i van emocionar-se sentint les paraules d’uns i altres plenes d’afecte. Els alumnes expressant la seva estimació envers els mestres i els fills dels mestres reproduint les paraules d’afecte envers ells que recordaven dels seus progenitors.
El Sr. Navarro va agrair a la Gemma Valls la seva empenta i il·lusió, que ha aconseguit aglutinar un bon nombre d’estudiosos i de col·laboradors, entre aquests darrers el mateix l’Ajuntament de Gironella. L’alcalde de la vila va mostrar una placa per instal·lar properament a l’escola pública per reconèixer la petjada dels mestres de la República a Gironella.

Vegeu articles al Regió7 i al NacióDigital.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>