Un diari d’una vida

Aquesta és una historia d’una noia que va viure en una època de inseguretat i de inestabilitat política del seu país que no anomenarem, només us podem dir que es deia Lail però això no és ni el principi ni el final d’aquesta historia

24 de gener de 2002
Hola Diari, em dic Lail i acabo de complir 5 anys, sóc molt feliç perquè es el meu aniversari i tu has sigut el meu regal. No se perquè la mare i les tietes estan tristes, ploren, jo els he dit que estic molt contenta amb el meu regal però diuen que demà serà el meu primer dia de treball. És igual diari, passi el que passi, mai et deixaré d’escriure fins els meus últims dies. Que sigui un secret però … la meva germana gran, Olia, m’ajuda a escriure’t que jo encara no en se del tot.

22 de març de 2003
Ha nascut en Moha el meu germanet! És tan petit que quan sigui gran vull tenir 4 Moha.

26 de juny de 2003
La meva germana, l’Olia se’n va i no tornarà, no m’ha dit on va, no m’ho vol dir… he vist com el pare li donaven diners, un home vell, que se la ha emportat. No se que faré ara que no hi és. A la fabrica, avui, han tornat a pegar a la meva amiga Lili perquè ha anat a fer pipi, jo ja li he dit que no hi anés però no ma volgut fer cas. L’encarregat li ha deixat la cara tota plena de sang i demà ha de tornar a treballar. Estic molt cansada, comencem quan surt el sol i acabem quan se’n va. Bona nit diari.

27 de juny de 2005
Han matat al pare en un atemptat. La meva amiga Lili ja fa 3 mesos que es va escapar i no he tornat a saber-ne res. Avui no hem parat de cosir les costures d’una jaqueta blava, però sap què? En una li he fet un cor perquè el vegi l’Alí, ell és estan guapo.

30 de Setembre de 2006
L’Ali m’ha fet un petó.

24 de Desembre de 2007
Hola diari, tinc por, el meu germanet Moha farà 5 anys dintre de poc i haurà de començar a treballar a la fabricà. No vull plorar però es que no … (ja no pot escriure i arrenca a plorar)

22 de Març 2008
En Moha ha fet 5 anys. No,no ,no! Demà haurà de començar treballar,  no vull que treballi, és molt bo, es molt bona persona, no es mereix aquesta vida, et juro que faré el que sigui per protegir-lo.

30 de Maig 2009
Avui l’encarregat m’ha tocat el cul i no he pogut fer res. Ha sigut horrible, perquè ho ha fet?

12 de Agost 2009
Quasi no tenim diners per menjar, des de que es va morir el pare tenim menys diners. Avui li he donat la meva ració a en Moha, tinc molta gana però no me’n penedeixo, ha de convertir-se en un home fort.

13 de Gener de 2010
Avui sense voler he tacat el tamboret de la fabrica de sang, la senyora del costat m’ha dit que no passa res, m’ha dit que m’havia convertit en una dona gran, no li diré res a la mare. L’amo de la fabrica ha passat per la tarda, m’ha dit que no passava res i ma donat un 1$, i que  passaria més sovint per la nostra secció per veure’m. Haurà descobert que som parella l’Alí i jo?

14 de Agost de 2010
L’amo de la fàbrica ha passat avui per la nostra secció, m’ofereix 14$ si vinc a sopar amb ell. “Qui sap que podrem fer amb 14$!” Podrem comprar fins i tot pa. És molt generós,  li preguntaré si creu que l’Alí m’estima de veritat.

15 de Agost de 2010
M’ha fet molt de mal, em fa molt de mal, m’ha obligat a anar al dormitori, m’ha estirat dels pèls. Jo no volia però ha sigut ell. (L’Alí plora desconsoladament)

16 de Agost de 2010
L’amo m’ha tornat a oferir tornar a sopar amb ell, jo li he dit que no però llavors m’ha fotut una bufetada. En Moha ha anat corrents cap a mi i li ha fotut un altre a ell també, llavors ho he entès tot.

18 de Desembre de 2010
Ja no em fa tant de mal però el que si em fa mal són les bufetades que em dona mentre ho ….. No m’agrada, ho odio i m’odio a mi mateixa, em faig fàstic l’Alí ja no em parla des de llavors. L’altre dia van tornar a pegar en Moha per ordre de l’amo, haig de seguir fent-ho per mantenir a la meva família sinó …morirem tots. Que serà d’en Moha?

24 de Gener de 2011
És el meu aniversari però es un dia com qualsevol altre, treballem jo i en Moha de 5 del matí fins a les 8 de la tarda. A mi, després,  em toca estar amb l’amo.

15 de febrer de 2011
Ho han tornat a fer, han tornat a pegar en Moha perquè no hi vaig anar ahir, la nostra avia s’ha mort.

16 de febrer de 2011
Tinc un blau a l’ull, aquest cop m’ha pegat amb el puny.

30 de Novembre de 2011
Diari no se quan aguantaré, la meva vida es horrible.

31 de desembre de 2011
En Moha ja es gran, es defensa més però l’amo l¡ha ficat al sector més perillós i m’obliga a fer coses cada cop més… no podré aguantar.

7 de febrer de 2012
He vist l’Alí discutint-se amb l’amo, vol dir el seu pare, crec que m’ha defensat.

15 de Octubre de 2012
L’Alí ha defensat al meu germà davant dels nois que el volien pegar per ordre de l’amo, segueix sense parlar-me, però l´ha defensat.

17 de Octubre de 2012
M’he vist amb l’Alí i ens hem fet un petó, aquesta vegada ha sigut diferent, m’ha agradat. Ara no se que passarà si ens descobreix.

19 de Desembre de 2012
Ens ha vist als dos! La Viela ens ha vist, no crec que  li digui a l’amo, és la meva amiga però no se el que farà.

26 de Desembre de 2012
Avui ell m’ha pegat a la fàbrica devant de tothom, finalment la Viela li ha dit. Em fa mal tot el cos, amb prou feines puc escriure.

27 de Desembre de 2012
Han acomiadat a tota la meva família excepte en Moha. El Moha m’ha explicat que l’Alí té tota la cara envenada, i la cama i el braç els té enllaçats.

28 de Desembre de 2012
M’estic recuperant de la pallissa però encara em fa mal el cap i la panxa. En Moha m’ha dit que l’amo el tracta bé, em sembla que aquí passa algo.

5 de Gener de 2013
Han pegat en Moha d’una forma brutal, tenia sang per tot arreu.

12de Gener de 2013
Diari que farem, no tenim diners ni per menjar… Han picat a la porta, qui serà?
Era  ell! Diari, era ell! Vol que torni, vol que torni,… (arrenca a plorar de tristor)

24 de gener de 2013
Avui es el dia que tornaré, potser no em farà res, podré seguir treballant i així podrem alimentar-nos. O em tindrà rancúnia per  l’Ali… Per si de cas adéu Diari.

(Al cap d’una setmana es va trobar un cos en una de les maquines tèxtils, un cos brutalment apallissat d’una noia jove, posteriorment el país va entrar en guerra i va intervenir l’ONU. L’Alí va morir durant la guerra, l’amo va mantenir la fàbrica. Aquest diari va ser trobat en unes ruïnes d’una casa per un casc blau, que va adoptar un noi que va trobar a prop del recinte bombardejat).

24 de gener de 2018
Hola Diari de Lail, suposo que tu també la trobes a faltar. Jo també, avui hem aconseguit tancar i empresonar l’amo d’aquella maleïda fabrica. Ens ha costat però ara per fi serà empresonat per sempre més. T’escric això perquè sàpigues que al final es farà justícia, però això no és ni el principi ni el final de la meva història.

Atentament,  Moha, soldat ras d’infanteria dels Cascs Blaus de L’ONU.

Ferran Carreras i Pau Carbonell, Quart d’ESO

Curs 2012-2013

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>