Equipem Casa Nostra

El dia 20 de gener al matí els alumnes de 4t d’ESO A i B van fer una visita al Museu Vilanova de l’Electricitat, instal·lacions d’Endesa situades a prop de l’Arc de Triomf. Vam anar amb el Ferran (de Tecno), l’Antoni (de Mates), la Laura (de Bio) la Maribel (TIS) i la Marta ( pedagoga) caminant fins a les instal·lacions.

Al arribar a Endesa, vam compartir-nos entre grups de 4 persones. El meu grup, de 4t A, estava format pel Jograj, Bilal, Fardin i Babaldeep (jo).

Al principi, la monitora ens va explicar que era un taller per poder seleccionar bé tots els aparells en la nostra casa tant en l’eficiència energètica com en la econòmica.

Hi havien quatre activitats per fer, la primera que vam fer nosaltres tractava domòtica, i havíem de decidir com situar els sensors necessaris per domotizar un habitatge.

La següent activitat estava relacionada amb el consum d’energia destinat a l’il·luminació. En aquesta activitat teníem que decidir quines bombetes posariem en cada cas ja que és molt important posar una bombeta adequada per estalviar tant energèticament com econòmicament.

Després d’aquesta activitat, vam començar una nova activitat relacionada amb la potència i els interruptors. Vam fer un experiment que consistia en posar un filament metàl·lic per tancar un circuit amb 3 bombetes. A l’encendre la primera bombeta tot anava normal, amb la segona bombeta igual, però, al pulsar l’interruptor de la tercera bombeta el cable s va fondre (degut a l’efecte Joule). Això passa perquè aquest cable era molt prim i no podia suportar tanta intensitat d’energia.

L’última activitat que vam fer va ser la de “rentadora”. Consistia en fer la etiqueta energètica més eficient per una rentadora tenint en compte el soroll que fa el motor de la rentadora, l’aigua que gasta, la quantitat de ropa que pot rentar i altres variables.

Al acabar aquestes activitats, la monitora ens va donar diners virtuals segons les respostes encertades en cada activitat. En total, vam tenir 4550€ amb els quals vam tenir que equipar l’habitatge distribuint tots els aparells elèctrics en els llocs on correspondrien i és clar, tenint en compte l’estalvi energètic i l’estalvi econòmic. Al final, nosaltres vam equipar la nostra casa amb 4365€ i ens van sobrar 185€.

Aquesta activitat ha sigut molt interessant ja que hi havien més experiments per fer com el de l’energia eòlica en que es podia veure com funciona un molí amb el vent i com es genera l’electricitat. També hi havia un que mostrava com generar electricitat només pedalejant una bicicleta i un de com funciona l’energia solar. En fi, m’ha agradat molt l’activitat ja que hem après molt sobre l’energia i ho podem tenir en compte quan siguem grans o podem utilitzar els nostres coneixements en el taller.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>