Mar i Cel al teatre Victòria

Redacció ___ [ 1r Batx. Artístic ]

L’alumnat de batxillerat artístic, va poder veure el Musical Mar i Cel, des de la 1a fila de platea com si fos el mar, i des de l’escenari com si fos el cel. Tota una brillant obra, culminada amb una visita guiada plena de trucs i curiositats.

Mar i Cel (8) Mar i Cel (9) Mar i Cel (11)

El guia de la visita va explicar la història del teatre dins el paral·lel, per acabar descobrint tots aquells secrets de sota i sobre l’escenari.

Mar i Cel (12) Mar i Cel (13) Mar i Cel (1)

Mar i Cel (2) Mar i Cel (5) Mar i Cel (6)

Mar i Cel (7) Mar i Cel (14)

L’activitat inclosa dins les matèries de Català i Dibuix Artístic, es va treballar prèviament a l’aula tot reben referències d’Àngel Guimerà i coneixent detalls de la producció feta per Dagoll Dagom. Els dies previs, l’alumnat, dividit en grups, va rebre l’encàrrec de posar imatges a la lletra d’una cançó que ells havien escollit -cal tenir en compte que prèviament no havien vist cap escena de l’obra. El resultat que es buscava -a part de reflexionar i analitzar la lletra- era deixar fluir la imaginació a partir de les seves cançons.

DSC02067 DSC02066 DSC02073

DSC02077 DSC02083 DSC02088

Les lletres que es van treballar van ser: Himne dels pirates / Perquè he plorat? / Cançó d’Osman. Després d’haver assistir a la representació teatral es va anar a dibuixar una galera autèntica al Museu Marítim, d’on segurament es devien ambientar a l’hora de crear l’escenografia respectiva.

L’obra estarà al teatre Victòria fins el gener del 2016, aquí trobarem més informació. Fragment musical especial, en motiu de 1.111 representacions. Si teniu un pressupost ajustat podeu mirar last minute les Rambles.

A continuació teniu les crítiques que l’alumnat ha fet de l’obra:

Lydia León ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

Mai abans m’havia interessat tant tot allò que es pot amagar darrere d’una obra de teatre, suposo que perquè mai abans havia assistit a un muntatge tant espectacular com Mar i Cel, aquesta obra escrita per Àngel Guimerà el 1888 que, a través de les enginyoses mans de la companyia Dagoll Dagom, i sota el sostre del prestigiós Teatre Victòria del paral·lel, s’ha convertit en un dels espectacles més famosos i aplaudits de Barcelona.

L’obra narra en alta mar, l’amor prohibit entre Saïd, un jove pirata musulmà, i Blanca, una noia cristiana.

La història s’inicia amb el pacte de l’expulsió dels moriscos. Llavors jo vaig pensar “Si que s’han currat els vestits, no?”, ignorant del que vindria a continuació… un imponent vaixell apareix per la banda dreta. Una passada de vaixell que es mou sobre l’escenari! I la resta de l’obra me la vaig passar amb la boca entre oberta, preguntant-me quina classe d’obres teatrals de pacotilla m’havien obligat a empassar-me tots aquests anys.

Em fascinava una escena rere l’altra, la manera en què es juga amb els espais de l’escenari, els moviments del vaixell, els focus… Les cançons són màgiques. Quan van cantar per segona vegada l’Himne dels Pirates jo també volia estar al capdamunt d’aquell vaixell. És més, el saber que estàs escoltant instruments i veu en directe li dóna més valor encara, a tot plegat.

Quan surts al carrer, i la llum del sol et dóna cops de puny a la cara és com que no t’importa, et dius a tu mateix, que ha valgut la pena estar ficat allà durant tanta estona. Els decorats, la música, el vaixell i la magnífica interpretació dels actors, sumen un musical que ha superat les meves expectatives amb la millor nota.

Viky Tortato ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

English:

It is a gem of the catalan literature.
The actors were brillinat and actually trasmitted something. You could actually ‘feel’ the love and hate and the grudges between two diffrents thoughts and belifes that can be also related to whats is happening now all aruond the war, which are the cause of the past wars and terrorist attacks.
Also it as to be said that all the work that is behind is terrific and awsome. Everithing has to be completely shyncronized or it won’t work, and the way it works gives you the emotions you feel.
A negative thing was that the effects in the actuall scene didn’t exist. The musicla would have seemed more real if when they killed someone there was some blood, but at the end it was good even without this amazing element that makes evrything more drammatical and precious.

Català:

Mar i Cel és una joia de la literatura catalana. Els actors son brillants, transmeten molta energia. L’espectador pot “sentir” tant l’amor com l’odi, les rancúnies i les creences dels diferents actors, amb uns pensaments que avui trobem relacionats en múltiples guerres i atacs terroristes. Així que aquella obra d’Àngel Guimerà, escrita el 1888, avui segueix versemblantment vigent.

També cal destacar la fantàstica feina que hi ha al darrere, és impressionant la gran sincronització de tots els elements que conformen l’obra i transmeten emocions a l’espectador. Una cosa negativa és la manca d’algun efecte com sang a l’escenari, que hagués donat més realisme al musical, però el final, és sorprenentment bo sense aquest element i l’obra aconsegueix un final dramàtic i brillant.

Neus Álvarez ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

L’obra de teatre Mar i Cel, és el musical més ben rebut a Catalunya, per tercera vegada ha tornat a l’escenari del teatre Victòria gràcies a la companyia Dagoll Dagom. L’obra aconsegueix absorbir l’atenció del públic des del primer moment, gràcies als decorats, els efectes especials i, la suplantació de les veus i la música en directe fan que sigui una obra molt complexa i atractiva, provocant a l’espectador que li tingui molta estima.

L’espectacle està ambientat al segle XVII quan els cristians van expulsar a els moriscos d’Espanya. L’obra tracta els temes de la intolerància entre orient i occident i, per tant, entre les dues religions -la islàmica i la cristiana- que es trobaven en el mateix territori. La història es desenvolupa a partir de la vida d’uns pirates moriscos que porten a uns cristians presoners. Les diferències socials, religioses i culturals uneixen més que separen, per Saïd i Blanca que s’enamoren.

Des del meu punt de vista, al ser el segon cop que veig l’obra he pogut veure molts detalls que no em vaig fixar la primera vegada. Realment penso que és una obra molt completa i difícil de portar a terme, ja que els actors s´han de complementar amb els músics i és una feina amb moltes dificultats. La història em va captivar des del primer moment i els actors eren realment brillants. Potser quelcom que vaig trobar a faltar va ser la falta de realisme en algunes escenes com la manca de sang però, tot i així, és un espectacle fantàstic, recomano que tothom el vegi.

Roger Adrover ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

Mar i Cel, el musical de més renom a Catalunya, portat a l’escenari del teatre Victòria per la companyia Dagoll Dagom, és una història que tracta sobre la vida d’uns pirates moriscos que han segrestat a uns cristians de classe alta. La història està molt ben desenvolupada i implementada en un musical. Possiblement, la variant del teatre, el teatre musical, no és molt ben rebuda per tots els públics. Tot i així, Mar i Cel aconsegueix enganxar a l’espectador a la història i, què vulgui seguir gaudint de la màgia que els actors aconsegueixen crear l’escenari, amb les seves veus i actuacions.
Personalment, he canviat la meva opinió de l’obra radicalment després d’haver-la vist aquesta vegada. Quan era petit no vaig aconseguir seguir el fil de la història i no vaig trobar-li atractiu al musical. Però, un cop l’he vist per segon cop, la història m’ha atrapat i m’ha fet gaudir d’un espectacle majestuós.
Per altre banda, cal afegir que la música i la veu dels actors en directe, sumen un punt de dificultat a l’obra, tot resultant -si és possible- una representació encara més atractiva.

Joana Delmàs ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

L’obra, em va deixar totalment embadalida. Cada moviment, cada expressió, les seves veus, la
coordinació, l’actuació, els moviments del vaixell, les cançons… Em va agradar
absolutament tot.

La veritat es que no se gaire bé què dir, perquè com que, des del meu punt de vista, va ser una representació perfecta (potser des del punt de vista professional no ho és tant).

Em va semblar molt entretinguda i captivadora, és a dir, que ès impossible apartar la vista
de l’obra. També em va fascinar les ganes que li posaven al fer aquesta obra, i em vaig
donar compte de que realment els hi agradava el seu treball, tot i que signifiqui un esforç
mental i físic bestial.

Kimberly Romero ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

El passat dimecres, l’alumnat de primer de batxillerat Artístic i dos alumnes més de quart d’ESO vam tenir el privilegi d’anar al teatre Victòria per poder gaudir de l’obra Mar i Cel. Va ser una obra molt interessant i maca. Tenia els seus moments de diversió, tristesa i motivació. En sí la historia és molt interessant i un cop comença no pots deixar de veure-la. Els actors ho van fer genial, es van posar a la pell dels personatges, les veus eren espectaculars i la orquestra magnífica. Tothom va fer un gran treball.

Una de les coses que més em va impressionar va ser els moviments del vaixell, que pesa 6 tones. I l’altre, els efectes de fons, la llum, els decorats, la música… tot plegat em va fer sentir que formava part de l’obra, i això em va agradar. Resumint, és una obra que recomano veure-la algun dia a la teva vida, val la pena pagar per obres així.

Almendra Carrasco ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

Al teatre Victòria la companya teatral, especialitzada en musicals Dagoll Dagom ens va oferir l’oportunitat d’assistir a veure l’obra teatral Mar i cel. Personalment a mi no m’agraden els musicals, però trobo que aquesta obra ha aconseguit interessar-me fins al punt d’agradar-me. Els actors van captar la meva atenció per les seves grans veus. L’escenari, per ser de petites dimensions, l’obra s’ha adaptat bastant a l’espai. Pel que fa, els efectes de vídeo, jo no els vaig gaudir gaire bè ja que estava a primera fila i no podia veure’ls completament, però pel que vaig apreciar estaven ben fets, igual que els de so.

El que em va semblar impactant va ser la gran preparació no només dels actors si no de la gent que hi ha darrere, com les ajudes per si falla alguna cosa en el moment de l’obra.
Una de les coses que hi trobo que faltaven van ser els efectes especials com la sang, però tot i així l’actuació està molt guanyada.
En general l’obra m’ha semblat interessant i molt ben feta.

Hug Salvat Cuevas ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

Aquesta obra d’Àngel Guimerà, ha sigut transformada en un musical excel·lent.
La majoria de l’obra es desenvolupa en un vaixell de fusta de grans dimensions que pot fer diferents moviments, tots ells ajuden a que l’obra es vegi més ambientada en alta mar, juntament amb les projeccions que es veien en diferents alçades i donaven una sensació de 3D.
La història és entretinguda i t’enganxa ja que tota l’estona hi ha acció.

Per acabar, trobo que el fet de poder veure una obra de teatre amb les veus i la banda sonora en directe, és increïble. Recomano a tothom que vagi a veure el musical, ja que està molt bé i és per tots els públics.

Noelia Soler ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

Aquest musical fet al teatre Victòria per la companyia Dagoll Dagom, s’ha representat més de tres llargues temporades i amb la participació repetida d’alguns actors.
És un espectacle molt laboriós amb molt de treball i que gràcies a totes les persones darrere dels actes s’ha fet possible aquesta gran actuació.

L’escenari és realment poc espaiós amb el vaixell en mig, de manera que, els personatges de Mar i Cel tenien algunes complicacions per sortir d’escena en cada acte, però durant tota la funció s’ho han preparat tant bé i ho han fet amb tanta discreció que en cap moment s’ha notat la sortida de cap d’ells.
El musical en sí és tota una meravella, encara que fixant-se bé, en el moment de les acrobàcies pel vaixell uns dels actors semblava no estar segur del que havia de fer en aquell moment i en d’altres, notant moments d’inseguretat per part dels acròbates. Això no es pot veure en plena acció ja que es dona una mala impressió sobre el teu paper en la funció.

També per part de l’orquestra en un dels últims actes de l’obra ha estat descordinada amb el supòsit cop del fuet contra l’esquena d’en Saïd, essent una equivocació provocada potser per una falta de concentració.
Per últim ,els efectes que li han donat a l’obra, han estat en tot moment impecables, de manera que no hi ha hagut cap error. Fent així, que les persones del públic ens sentíssim com un personatge més del musical.

Diana del Rio ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

Mar i Cel és una obra de teatre musical escrita per Àngel Guimerà l’any 1888. Tota una tragèdia romàntica on s’aprecien els trets principals del teatre.
L’obra, situada en alta mar durant la primera meitat del segle XVII, transcorre sobre un vaixell de fusta de grans dimensions, que gràcies al moviment i als efectes audiovisuals, dóna l’efecte d’estar en plena mar.

La tragèdia explica l’amor impossible entre un pirata musulmà, Saïd i una noia cristiana, Blanca. Saïd és el capità d’un vaixell de pirates musulmans, que han fet presoners a un grup de cristians entre els quals hi ha dos personatges principals, la Blanca i el seu Pare Carles, marquès i virrei de València.

Un dia mentre Saïd i un dels mariners musulmans estaven dormint, Blanca intenta matar a Saïd amb un punyal que ella sempre portava amagat dins d’una creu cristiana. Sense aconseguir-ho, Saïd aprofita per explicar-li la seva història. Ella en escoltar-ho s’emociona fins a plorar. Poc a poc s’enamoren tot i saber que el seu amor és impossible, ja que pertanyen a mons diferents i oposats. Els dos porten la seva relació discretament però finalment són descoberts per la tripulació musulmana i això causa una gran rebel·lió entre la tripulació que pren el poder de la nau i fa presoner a Saïd.
Però Joanot, un cristià renegat de la tripulació i la seva religió, fa que capgiri la situació, com si volgués disculpar-se davant els cristians, així que decideix alliberar els presoners, que maten tots els pirates, excepte Saïd i agafen el control del vaixell.
Carles, el pare de Blanca, renega en veure que la seva filla està enamorada d’un musulmà i amenaça en matar a Saïd. Però ella, li adverteix que si ho fa, es treura la vida com a mostra del seu amor a Saïd.
En aquell moment Carles la fa elegir entre els cristians o Saïd i li deixa uns minuts a soles per que s’ho pensi. Després apareix i sense dir res, dispara un tret a Saïd i el mor, la Blanca, tal i com havia promès, es treu la vida amb el seu punyal.

L’obra de Mar i Cel és un espectacle molt treballat començant pels decorats que impressionen ja només per la seva dimensió, la major part de l’actuació és representa en un vaixell de fusta que té un pes de sis tones i està inspirat en les galeres de l’època, aquest va companyat del moviment que recrea el moviment real d’un vaixell a alta mar i els efectes audiovisuals, podríem dir que es la gran essència de l’espectacle. També cal nombrar l’importancia que tenen els personatges, son uns actors excel·lents que et transmeten els sentiments d’una manera molt propera i real.

És un espectacle llarg, però entretingut, consta de dues parts amb 15 minuts de descans entremig. El vocabulari que utilitzen és una adaptació del català antic, a vegades costa d’entendre i per això no la recomanaria al públic infantil, però sí juvenil i adult.

Verónica Bezares ______________________________________ [ 1r Batx. Artístic ]

Mar i Cel és una de les obres literàries més conegudes d’Àngel Guimerà, a l’igual que Terra Baixa, ambdues han estat adaptades al teatre, en el cas de la primera, a mans de la companyia Dagoll Dagom el 1998, fa 27 anys, i el 2004 es va tornar a representar. Ja llavors es va convertí en una de obres més vistes a Catalunya. Aquest 2014 es va tornar a repossar i avui encara està a l’escenari, allargant-se fins el gener de 2016.

L’obra tracta d’un noi musulmà i una noia cristiana, durant la primera meitat del segle XVII quan els cristians fan fora els musulmans. Ambientada a alta mar, el vaixell d’en Saïd (el protagonista), rapta la Blanca juntament amb la seva família i els fa presoners, però Saïd coneix bé a Blanca i s’acaben enamorant. Tots dos mantenen el seu amor en secret fins que els descobreixen, en el moment que els cristians es revelen contra la tripulació i els maten a tots. Quan el pare de la Blanca descobreix la seva filla fent-se un petó amb Saïd, decideix disparar-lo per l’esquena i matar-lo, però ella al veure’l mort, agafa una daga i se la clava al cor per estar amb ell tot i que sigui en la mort.

Realment, l’obra m’ha agradat molt més del que m’esperava. És molt entretinguda i interessant, jo no la coneixia gaire, sabia que anava sobre un noi i una noia de diferents famílies i que s’enamoraven, típica història romàntica però vaig tenir molts moments de tensió per saber què passaria en la següent escena, també em vaig espantar amb les armes perquè no sabia que dispararien en aquell moment i em va agafar de sorpresa.

La professora de Català, la Rosa Maria, ens va dir que si volíem ens passaria un resum dels capítols de l’obra literària, però jo no volia llegir res del llibre per no desvetllar el final i ser més entretingut i emocionant.

Estic d’acord en que ‘Mar i Cel’ és com un ‘Romeu i Julieta’ català, igualment no puc discutir que no sigui una magnifica obra literària per teatre.

Competències generals del batxillerat assolides amb aquesta activitat:

  • Competència comunicativa
  • Competència personal i interpersonal
  • Competència en coneixement i interacció amb el món

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>