Pren el control de qui ets a internet

La nostra dependència tecnològica ha augmentat i ha intensificat encara més la nostra connexió a la xarxa. És per això que saber protegir la privacitat és fonamental. Encara que ens sembli que el que fem a Internet difícilment pot interessar a ningú, el cert és que conèixer els nostres hàbits pot ser útil a diversos agents, i per múltiples motius. Hi ha raons legítimes per a aquest interès, com ara una finalitat informativa o fins i tot comercial, però també n’hi ha de qüestionables o rere les quals hi ha una voluntat clarament fraudulenta.

Vivim en un món hiperconnectat, i això significa grans avantatges, però també ens exposa a perills nous. Per això és important que ens preocupem, en la mesura del possible, de fer que el registre detallat dels llocs web que visitem, els missatges que publiquem i enviem, les compres que efectuem o els temes de les nostres cerques no estiguin a l’abast de qualsevol. Perquè segur que tots ens inquietaríem si sabéssim que algú ens segueix dia rere dia a tot arreu, amb una llibreteta, i hi apunta tot el que fem, amb qui parlem, què comprem… No ens amoïnaríem si sabéssim que algú recopila tota la nostra informació i acumula les nostres dades amb un propòsit desconegut? Adoptar una sèrie de senzilles mesures de seguretat bàsica i tenir un paper actiu en la gestió de la nostra privadesa ens pot estalviar molts maldecaps.

Pren el control de qui ets a Internet vol

Sensibilitzar sobre la importància de configurar bé la privacitat per salvaguardar la identitat digital.

Conscienciar les Famílies i els Joves perquè tinguin una actitud proactiva i s’interessin en protegir la seva privacitat.

Dotar el ciutadà d’eines per apoderar-se i prendre el control.

 

Descarregueu-vos els contes que us hem preparat per aprofundir en qüestions com la privacitat a la xarxa i la ciberseguretat. Estan pensats per a nens i nenes entre 6 i 12 anys.

Il·lustració de portada del conte 'Mort de por i espantat'.

 

Mort de por i espantat

Una metàfora de com ens pot “xuclar” la xarxa o de com pot quedar infectat el nostre dispositiu si cliquem a enllaços sospitosos o que no sabem on porten.

Descarrega’t la versió en pdf de “Mort de por i espantat“.

Il·lustració de portada del conte 'Ho vaig descobrir jo!'.

 

Ho vaig descobrir jo!

Una mestra explica als seus alumnes què és una adreça de correu electrònic i els fa inventar-se’n una. Tots cauen en el mateix error. Quin? Ho descobreix el protagonista del relat.

Descarrega’t la versió en pdf de “Ho vaig descobrir jo!”.

Il·lustració de portada del conte 'El joc secret de l'Aina'.

 

El joc secret de l’Aina

Dues amigues creen un nou llenguatge per evitar escriure determinades “paraules prohibides” a Internet. El joc consisteix a escurçar els noms i els cognoms de les persones, substituir síl·labes per nombres o inventar noves terminologies per a carrers i places.

Descarrega’t la versió en pdf de “El joc secret de l’Aina“.

Il·lustració de portada del conte 'No me'n recordo'.

 

No me’n recordo

Una narració un xic diferent de les anteriors, ja que tracta de l’addicció a les pantalles, en aquest cas als videojocs. Com tots els altres, explicat en primera persona per un infant.

Descarrega’t la versió en pdf de “No me’n recordo“.

Il·lustració de portada del conte 'Un amic especial'.

 

Un amic especial

El Blai és un nen a qui no li agraden ni els videojocs ni el futbol ni els jocs de rol. A ell li agrada ballar. I això, a classe, no tothom ho entén. Per això alguns dels seus companys se n’enriuen a través del seu canal de YouTube o de WhatsApp. Però el Blai no està sol.

Descarrega’t la versió en pdf de “Un amic especial“.

Guia de lectura, de “Un amic especial”.

Il·lustració de portada del conte 'Les meves fotos i les fotos de mi'.

 

Les meves fotos i les fotos de mi

Una nena de deu anys vol reunir totes les fotografies que li han fet els seus pares, i en troba milers. Moltes les vol esborrar perquè no li agraden, però els pares li expliquen que potser mai no les podrà esborrar ‘del tot’ perquè les van compartir a les xarxes.

Descarrega’t la versió en pdf de “Les meves fotos i les fotos de mi“.

Il·lustració de portada del conte 'El pitjor dia de la meva vida'.

 

El pitjor dia de la meva vida

L’Èrica és una nena de deu anys que viu amb passió el món dels videojocs, una autèntica superguerrera del joc de moda, l’Age of Ancient Legends. Un dia, però, descobreix que no pot entrar al joc: algú li ha suplantat la identitat i ella s’ha quedat sense accés.

Descarrega’t la versió en pdf de “El pitjor dia de la meva vida“.

Guia de lectura, de “El pitjor dia de la meva vida”.

 

 

Avís legal | Sobre el web | ©2024 Generalitat de Catalunya | Fet amb WordPress

Aneu a la barra d'eines