Open Cohesion School

 

OpenCohesion School és un programa educatiu interdisciplinari, i innovador per a les escoles de secundària per promoure la supervisió ciutadana de les finances públiques mitjançant l’ús de les dades obertes i les tecnologies de la informació i la comunicació.

El projecte es planteja tres grans objectius:

  • Introduir els conceptes de transparència i de dades obertes als centres educatius, i ensenyar a utilitzar-les a través d’exercicis pràctics.
  • Sensibilitzar l’alumnat sobre la importància de la participació ciutadana en l’auditoria de les polítiques públiques.
  • Donar a conèixer les actuacions que es duen a terme amb el finançament de la Unió Europea a través dels fons de la política de cohesió.

El projecte afavoreix el desenvolupament d’habilitats digitalsestadístiques i d’educació per a la ciutadania, i permet a l’alumnat descobrir com les polítiques públiques incideixen en els llocs on viuen. Al llarg de tot un curs acadèmic, alumnat i professorat desenvolupen l’auditoria ciutadana analitzant l’impacte d’un projecte finançat amb fons de cohesió en el seu territori, i comuniquen els resultats obtinguts amb l’ajuda de tècniques periodístiques.

La Comissió Europea va convidar els estats membres a afegir-se al projecte que havia començat a Itàlia. Catalunya s’hi va afegir per primera vegada el curs 2019-2020 i el centre fa dos cursos que hi participa.