Visita a l’Ecoparc i hort comunitari de Mas Duran

La setmana passada vam fer una sortida amb els grups de 3r d’ESO A i B a l’Ecoparc de Montcada i Reixac dins el projecte de Sostenibilitat.

És un complex on es tracten els residus provinents de la recollida selectiva de diferents municipis metropolitans. Hi ha tres tipus de residus: la fracció d’envasos lleugers (contenidor groc), la fracció de la matèria orgànica (contenidor marró) i la fracció resta (contenidor gris). Els envasos que arriben a aquesta instal·lació són classificats segons el tipus de material i embalats per a que es puguin dur a una empresa recicladora i fer-ne nous objectes. Pel que fa la matèria orgànica, se sotmet a un pretractament per extreure’n els impropis després del qual es descompon mitjançant un procés de digestió anaeròbia que genera biogàs, el qual s’usa per a la producció elèctrica.

Primer vam participar en una activitat en grups, després ens van explicar com funciona la planta i els diferents mecanismes de triatge i separació, i finalment vam fer la visita, que va ser molt interessant i impactant.

Paral·lelament, el grup de 3r d’ESO C, dins del seu Projecte anual d’Hort i Jardí, vam visitar l’Hort Comunitari de Mas Duran, al Parc de la Llacuna. Aquest és un projecte que pretén que els horts esdevinguin, a banda d’un espai d’aprenentatge bàsic per la vida, un espai col·lectiu de cohesió, obert a la ciutadania, per potenciar l’apoderament i la inclusió de les persones en risc d’exclusió social i de foment del teixit associatiu, així com desenvolupar un model de gestió ecològica i ambientalment sostenible.
La Marta, educadora social de l’Ajuntament i responsable de la coordinació d’aquest espai conjuntament amb la cooperativa Tarpuna, ens deia “hem reconvertit el concepte d’horts municipals, individuals, per tranformar-los en espais agrícoles pel canvi social; espais que ens permeten treballar la inclusió de les persones, incidir en situacions de vulnerabilitat i promoure espais de participació comunitària”. Així, acompanyats pel Juan, tècnic agrònom brasiler, en aquest espai no és estrany veure treballar la terra colze a colze diferents col·lectius de persones com menors no acompanyats, dones víctimes de violència de gènere, persones amb alguna malaltia mental o gent gran que està sola.
Tot plegat, un regal de sortida que ens ha enriquit el nostre imaginari respecte als horts!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>