CAM – Pràctiques a l’ICM

20170517_115001

Estic fent les meves pràctiques del cicle de Química Ambiental a l’Institut de Ciències del Mar (Barcelona, Espanya) del CSIC. En el temps que he estat aquí he participat en diversos experiments i he treballat amb diverses tècniques d’anàlisi.

En concret vaig a explicar un d’aquests projectes. CAM és el nom de la Campanya en la qual analitzem aigua de les illes Medes. S’agafen mostres a quatre profunditats diferents: 0.5m, 20m, 50m i 80m. I les mesures que es duen a terme, en el meu departament és per una banda, la Matèria Orgànica Dissolta, i per altra, uns pics específics (T: Húmics terrestres, M: Húmics marins, P: Pseudo-proteïnes, A: Húmics generals).

PRE-EXPERIMENT

El primer pas és el rentat i etiquetatge del material que farem servir. En concret utilitzarem ampolles de policarbonat (de 30mL) i ampolles de vidre (de 250mL).

Per a les ampolles de policarbonat el protocol es: esbandir amb aigua MQ (mili-Q) tant l’interior com el tap. Omplir el fons amb HCL al 0.1%, agitar i deixar reposar uns 15min perquè l’àcid pugui actuar. A continuació, tornar a rentar tres cops amb MQ i tancar.

Per a les ampolles de vidre en canvi, el protocol es tenir-les guardades amb àcid uns dies abans del seu ús, per la qual cosa el que s’ha de fer és retirar-lo: s’esbandeixen les ampolles i els taps tres cops amb MQ.

Per últim, etiquetem totes les ampolles amb el nom de CAM, la profunditat corresponent amb la que la omplirem i el dia de realització de les mesures.

MESURES A REALITZAR

Un cop tenim l’aigua al laboratori, omplim les ampolles de vidre netes que ja tenim etiquetades amb la seva profunditat. És important remoure una mica els bidons per homogeneïtzar l’aigua, i també ambientar (esbandir tres cops amb l’aigua de mostra) les nostres ampolles abans d’omplir-les. El següent pas es filtrar part d’aquesta aigua, ja que al analitzar l’aigua fem la comparació de l’aigua pura i la filtrada. L’equip que fem servir és de filtratge al buit, i utilitzem filtres muflats de 0.7micras I 47mm de diàmetre.

20170517_110334IMG-20170518-WA0021-1

  • Amb totes les ampolles plenes ja podem procedir a realitzar les mesures pertinents. Els instruments que farem servir son el FDOM i el CDOM:

FDOM (Fluorescent Dissolved Organic Matter)

L’equip que utilitzem és un espectrofluorímetre Perkin Elmer, i el material: una cubeta de quars de 10mm d’amplada de referencia de VWR, una cubeta de quars de 10mm de llargada de Perkin Elmer i les ampolles de vidre amb les aigües de mostra.

Els paràmetres que analitzem amb aquest instrument són 4 pics: T (Húmics terrestres), M (Húmics marins), P (Pseudo-proteïnes), A (Húmics generals)

El procediment a seguir en aquesta mesura és en primer lloc encendre l’ordinador i l’espectrofluorímetre i deixar escalfar la làmpada entre 20-30 minuts. Configurem l’ordinador on es guardaran les dades i creem la carpeta corresponent. Obrim el programa (FL WinLab), amb el que es realitzaran les lectures. A continuació ens posem els guants de vinil, traiem la cubeta del bany d’àcid on està guardada i la esbandim amb MQ per retirar tot l’àcid. El primer que mesurem serà MQ i MQ filtrada (blancs) per després a la extracció de dades restar-ho a les mostres reals. Per omplir la cubeta, ambientem tres cops i la omplim deixant mig centímetre buit i abans de posar-la dins de l’espectrofluorímetre, comprovem que no te bombolles, saquem amb paper molt bé totes les parets. La cubeta (d’1x1cm) te un petit segell en una cara, procurem sempre posar-lo cap al mateix sentit. Repetim el procés amb totes les mostres, fent tres replicats per cada una i tenint en compte que cada cop que canviem de mostra hem d’ambientar tres cops la cubeta. Un cop em acabat totes les lectures, guardem la cubeta al bany d’àcid i apaguem l’espectrofluorímetre. L’últim pas és processar les dades a excel.

20170517_11493920170517_115001

CDOM (Chromophoric Dissolved Organic Matter)

L’equip que utilitzem és un espectrofotòmetre Varian Cary, i el material: dues cubetes de quars de 100mm d’amplada de Perkin Elmer i les ampolles de vidre amb les aigües de mostra.

El paràmetre que analitzem en aquest instrument es la matèria orgànica dissolta.

El procediment a seguir, igual que en el cas anterior, és encendre l’ordinador i l’espectrofotòmetre i deixar escalfar la làmpada entre 20-30 minuts. Configurar l’ordinador on es guardaran les dades i crear la carpeta corresponent. En aquest cas el programa que fem servir és el Cary WinUV. Abans de res, configurem els límits de la lectura de 250nm a 700nm, ja que es el rang que ens interessa. A continuació ens posem els guants de vinil, agafem les dues cubetes (d’1x10cm!!) del bany d’àcid i les netegem bé amb MQ. La primera d’aquestes ens servirà per fer la línia base (soroll de l’instrument sense cap mostra) i durant totes les mesures es quedarà dins de l’instrument. La segona la farem servir per anar posant les mostres, i el primer que mesurem serà la MQ i la MQ filtrada, per fer servir de blancs. Les lectures també es fan igual que el cas anterior: ambientem sempre tres cops la cubeta abans d’omplir-la amb cada mostra, omplim deixant mig centímetre, vigilem que no hi hagi bombolles, saquem bé les parets i procurem posar la marca de la cubeta sempre al mateix costat. A mesura que fem mostres ens van sortint les seves gràfiques corresponents. Un cop fetes totes, apaguem l’espectrofotòmetre, netegem les cubetes i les tornem a l’àcid. Només ens queda processar les dades a un document excel.

20170518_123736

  • També congelem mostres per a mesures i experiments posteriors:

TOC I DOC

Fem servir les ampolles de policarbonat de 30mL, i sempre agafem dues rèpliques.

En el cas del TOC les ampolles netes i ambientades s’omplen amb la mostra d’aigua de la profunditat indicada uns 30mL i es guarden en una bossa amb la data i la campanya (CAM). La bossa es congela a -20ºC (en un futur es determinarà es carboni orgànic total). Els DOC es fan exactament igual, però s’omplen amb les mostres d’aigua filtrades per 0.7micres (en un futur es determinarà es carboni orgànic dissolt).

POC I POP

Fem servir potets de 2mL, de criovial, marca NALGENE.

Els potets s’etiqueten, ambienten i omplen amb les aigües corresponents. Un cop acabat, es congelen a -80ºC. El que es determinarà en un futur serà el carboni orgànic particulat (POC) i el fòsfor orgànic particulat (POP).

20170515_123747

POST-EXPERIMENT

L’últim punt és el rentat. Buidem l’aigua que sobra de totes les ampolles que em utilitzat i les esbandim amb MQ.

A les de vidre els hi afegim HCl al 0.1% al fons, agitem i deixem reposar fins al proper ús.

Les cubetes i la rampa de filtratge van al seus respectius bany d’àcid.

 

Mar