FCT Aigües de Barcelona – Microbiologia

Si us esteu preguntant que és la FCT, a continuación us ho explicaré des de la meva experiència.

Per obtenir el títol de tècnic de Química Ambiental, es requereix fer 440 hores de formació en centres de treball o FCT (si no tens cap convalidació). En el meu cas, jo estic realitzant aquesta part al departament de microbiologia del laboratori de Collblanc a l’empresa Aigües de Barcelona.

A les meves “pràctiques”, realitzo diferents tasques per poder fer anàlisis microbiològics de mostres d’aigua, com de la ETAP, de la EDAR, de fonts hornamentals… Jo m’encarrego de fer controls d’esterilitat de medis de cultius, preparació de reactius i esterilització, però principalment preparo tots els medis de cultius necessaris.

Perquè entengueu el que vull dir amb això, us explicaré detalladament com és la preparació d’un medi de cultiu, el TSC-MUP. Aquest medi serveix per la determinació de Clostridis Sulfit-Reductors, i com estudiareu més endavant, aquests bacteris han de crèixer en anaerobiosi i per tant el medi haurà d’estar en aquestes condicions.

Primer de tot, pessem en balança granatària la quantitat de medi dissecat que requereixi, en aquest cas 23,0g. A continuació amb probeta mesurem 500mL d’aigua ultrapura. Fem un transvàs a un matràs Erlenmeyer de 1L, primer afegim una mica de aigua, despres l’agar dissecat i finalment l’aigua restant.

Un cop preparadala barreja afegim una mosca i posem al bany Maria (dins d’una olla amb aigua i subjectat amb una pesa), aquest pas és important per evitar que el medi arribi a edullició i sobresurti del matràs amb “efecte volcà”. Fiquem tot el conjunt a una placa calefactora amb agitador magnètic.

  

Als 15 minuts, el medi estarà transparent, i així sabrem que ja el podem treure del bany. El següent pas será l’esterilització, per a això ho taparem amb paper de plata i celo especial i ho ficarem dins d’una autoclau. Programem 121ºC 15 minuts i esperem a que es realitzi. Quan l’autoclau ja ha finalitzat i està a una temperatura per sota dels 95ºC, podem treure el matràs i refredar-lo a un bany termorregulable a 50ºC per tal de que l’agar no arribi a solidificar.

    

Mentrestant preparem plaques petites dins d’una campa estèril. Aquest medi requereix un reactiu comercial selectiu per clostridis sulfit-reductors, per la seva preparació, dins de la campana, afegim 3mL d’aigua estèril al reactiu, tapem i agitem bé.

   

Un cop refredat l’agar, el portem dins la campana i afegim el reactiu, agitem bé i ja el podrem distribuir en les plaques. Deixem refredar les plaques i guardem en anaerobiosi. Per aconseguir això, hem fet servir unes caixes que tanquen al buit, i dins disposem una bossa que fa l’anaerobiosi. Un cop distribuides les plaques en caixes, només caldrà etiquetar-les i guardar-les a la nevera, d’aquesta manera es conserven 7 dies.

 

Per asegurar-nos que està correctament preparat, caldrà dexar una placa 48 hores a 36ºC en anaerobiosi i comprobar que no hi creix cap colònia. També cal mirar el pH i que estigui entre 7,2 i 7,6.

Aquí finalitzaria la preparació. Existeixen diferents maneres de preparar un medi, pot estar en tubs o plaques grans o petites, amb certa inclinació… En el meu cas, és preferible preparar de 2  a 6 medis cada dia per reposar els gastats per la resta d’analistes del departament i els medis caducats.

Moltes gràcies per dedicar uns minutets a llegar la meva aportaci, espero haver aportat el meu granet de sorra i que us sigui d’ajuda. Molta sort!