Recomanació d’exercicis físics saludables i segurs destinats a la ciutadania del Departament de Salut

L’INEFC, juntament amb la Diputació de Lleida, el Departament de Salut i el COPLEFC, han fet públic un programa d’exercicis físics saludables i segurs destinats a la ciutadania amb els quals combatre els efectes de l’augment del sedentarisme i la inactivitat que poden provocar l’estat de confinament a causa de la crisi del coronavirus SARS-COV-2.  Una iniciativa emmarcada en el projecte europeu European Physical Activity on Prescription Model (EUPAP), de prescripció i planificació  d’exercici físic per a la salut, que lidera el campus de Lleida de l’INEFC.

Aquest programa d’exercicis saludables, amb el títol de “Tens 15 minuts per a tu?”, és un model de prescripció i planificació d’exercici físic per a la salut de manera col·laborativa entre professionals d’atenció primària i educadors fisico-esportius (llicenciats en CAFE), que compta amb el suport de l’àrea de Salut Pública de la Diputació de Lleida.

El resultat és una sèrie de 3 sessions diferents, estructurades en un bloc de mobilitat, un bloc de treball centrat en els estabilitzadors de tòrax-tronc (core), un bloc de força i un bloc d’equilibri. El programa proposa la divulgació de tres sessions d’entrenament que segueixen els mateixos principis metodològics, tot i destacant que el disseny de les sessions permet que la persona usuària pugui dosificar-les a voluntat durant la setmana, sense que entre elles pugui donar-se situacions d’incompatibilitat sobre els efectes adaptatius pretesos.

Aquests tres vídeos, que són públics als canals Youtube l’INEFC i de la Diputació de Lleida, i al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, i que es projectaran a les sales d’espera dels CAP i als centres hospitalaris de tot Catalunya, tenen com a objectiu difondre exercicis saludables per a la gent que hagi de quedar-se a casa, especialment per a un perfil de persona adulta sedentària o amb baixa condició física i sense clínica.

L’equip lleidatà de l’EUPAP considera que aquesta proposta complementa, no substitueix, la resta de missatges de promoció de la salut mitjançant l’activitat física: cal evitar el sedentarisme, és a dir, fer activitats per casa que augmentin la despesa calòrica. I també evitar la inactivitat física, és a dir, seguir una sessió d’activitat dirigida via streaming cada dia.