Bon Nadal i Feliç Any 2024!

Nadal ja s’acosta ple de màgia, il·lusió, fantasia i uns dies de vacances per gaudir amb la família i els amics.

Arreu del món se celebra Nadal amb tradicions i costums diferents. A l’hemisferi sud és estiu i molta gent pot anar a la platja, a casa nostra és ple hivern, gairebé sempre amb fred i, en molts indrets, amb tot nevat. Així i tot, compartim molts símbols de Nadal, com l’arbre, els Reis Mags, el Pare Noel, el pessebre, les nadales, les postals decorades, els regals…

Però, coneixes altres tradicions de Nadal que potser passen més desapercebudes?

Santa Llúcia – 13 de desembre: Tradicionalment, era a la Fira de Santa Llúcia on es venien els arbres, les figures del Pessebre i tots els guarniments per les festes de Nadal.

Solstici d’hivern – 21 de desembre: És l’inici de l’hivern. Comencen els dies de l’any en els quals hi ha menys hores de llum solar. A partir d’aquesta data els dies comencen a allargar-se lentament. Per això, des de ben antic, el dia de Nadal representa el triomf de la llum damunt la foscor.

Caga tió – 24 de desembre: Aquesta és una de les nits màgiques de l’any. El Tió que ha arribat a casa al voltant de Santa Llúcia, cagarà regals. Abans d’això l’hem cuidat d’allò més bé: l’hem abrigat amb una manteta, l’hem atipat de fruita, verdura, serradures, aigua, etc. Fer cagar al Tió, a ritme de diferents cantarelles, és una celebració molt familiar. També és costum, al punt de la mitjanit, celebrar una missa cristiana, la Missa del Gall.

Nadal – 25 de desembre: És típic fer un gran dinar familiar. També es reciten poemes, es canten nadales i es desitja pau, felicitat i joia a tot el món. Els costums varien segons els llocs: la representació dels Pastorets, uns versos cantats anomenats el cant de la Sibil·la o els pessebres vivents. Un dels elements més característics del pessebre català és el caganer. El caganer, sovint amagat en un racó, fa les seves necessitats a l’aire lliure. Es considera un símbol de salut i prosperitat i, en definitiva, de felicitat per a Nadal, perquè adoba la terra perquè doni bones collites!

Sant Esteve – 26 de desembre: Antigament, responia a la necessitat de disposar de temps suficient per tornar a peu, generalment des del mas pairal on s’havia celebrat la festa fins al domicili familiar. El dia està centrat bàsicament entorn del dinar que comença una mica més tard del compte i s’aprofiten les restes del dinar del dia anterior com el rostit, amb el que es fan els canelons.

Dia dels innocents – 28 de desembre. Aquest dia són típiques les entremaliadures i bromes. Es planten a l’esquena llufes o ninots de diaris retallats i la premsa aprofita per donar algunes notícies falses i disbauxades que posen a prova l’enginy i la imaginació.

Cap d’Any – 31 de desembre: A primera hora del matí es deixa veure l’Home dels nassos. Es tracta d’un home esgarrifós que té tants nassos com dies l’any. Vigila que només el podràs veure aquest dia de l’any! A les 12 de la nit, amb el so de les campanades, es mengen els grans de raïm i es dona la benvinguda al nou any i es festeja arreu del món.

Any Nou – 1 de gener: El primer dia de l’any. Normalment, es dina en família i tothom es desitja: Bon any! (Alguns fins i tot s’apunten al gimnàs)

Cavalcada de Reis – 5 de gener: Al vespre arriba la Cavalcada dels Reis de l’Orient. Tots els esperem als carrers amb fanalets. Mentre passa tota la comitiva podeu aprofitar per lliurar la carta als Reis o als patges reials amb el llistat de regals que voleu demanar. Al llarg de tota la nit, els Reis faran ús de la seva màgia per anar a totes les cases, obrir la porta amb una clau màgica, menjar i beure els snacks que heu preparat, repartir els regals, omplir de dolços i monedes les sabates i mitjons i d’acomiadar-se fins al següent any. Ja sabeu l’important que és anar al llit molt d’hora per facilitar la tasca als Reis!

Reis – 6 de gener: A matinar! Heu d’obrir els regals que us han deixat els Reis Mags! El dinar d’aquest dia ja és l’últim d’aquestes festes. És típic menjar per postres el tortell de Reis amb una corona daurada al mig i dues sorpreses: una figureta i una fava amagades. Aquell que troba la figureta en el seu tros és coronat rei de la festa i qui troba la fava seca ha de pagar el tortell.

Després d’aquesta revisió dels costums típics d’aquests dies, la Comunitat Educativa de l’IE Lluís Millet us volem desitjar unes molt bones festes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>