La veu dels infants a la nostra ciutat!

El projecte d’aliança que es duu a terme durant tot el curs permet establir vincles amb entitats i experts sobre temes en concret amb l’entorn proper. Aquestes aliances ajuden als infants a conèixer, identificar i buscar solucions a situacions reals de l’entorn on viuen, a la vegada que esdevenen ciutadans actius, crítics i compromesos amb el seu territori. Treballar a partir d’aquestes aliances ens permet potenciar aquest aprenentatge globalitzat, donant sentit i resposta a un currículum competencial. Aquest treball globalitzat és possible també integrant molts moments de conversa en rotllana, espai on els infants poden reflexionar, expressar les seves opinions i crear connexions amb totes les aportacions. Aquests moments de reflexió parteixen de diferents fonts d’informació, però una d’aquestes és l’art. L’art està integrat en els processos d’aprenentatge obrint una mirada àmplia i creativa de l’art contemporani per tal d’endinsar els infants  en el món del simbolisme, les metàfores visuals i l’art protesta com a llenguatge reivindicatiu. 

A la vegada, permet crear vincle amb la resta de tribus de l’escola, ja que compartim el mateix fil conductor, que de vegades, pot tenir punts d’unió més estrets. A més a més, aquestes aliances fan possible noms únics per a cada tribu, els quals neixen de propostes dels mateixos infants i donen identitat al grup. 

Tenint en compte que l’any 2021 Tortosa ha estat la capital de la cultura catalana, s’ha considerat rellevant que aquest sigui el punt disparador amb què iniciarem l’aliança d’aquest curs. Per tant, es va assignar a cada tribu un tresor que contempla la ciutat de Tortosa, tresors que enriqueixen el patrimoni cultural de la ciutat. Pel que fa a la comunitat de mitjans, es van assignar tres monuments que durant el seu passat van estar molts units gràcies al riu Ebre que passa enmig de la ciutat. La tribu de primer ha creat vincle amb la Llotja i actual casa dels Gegants; la tribu de segon, amb el Mercat municipal i la tribu de tercer, amb el Museu de Tortosa. 

Intervenció Tribu Super Casa de la Festa

La tribu de primer ha creat vincle amb la Llotja de Tortosa, ubicada actualment al Parc municipal de la ciutat. Aquest edifici és popularment conegut a la ciutat com a La Casa dels Gegants, centre d’interpretació i de promoció de la cultura popular, on s’exhibeixen els elements del seguici festiu de la ciutat. Aquesta aliança comença amb tota una cerca, investigació i documentació que ens ajuda a conèixer la història i l’evolució, sempre partint dels neguits, curiositats i interessos dels infants respecte a l’edifici. Aquesta cerca ens porta a conèixer una mica més sobre tots aquests elements que estan exhibits dintre l’edifici i, per tant, contactem amb experts de la ciutat que ens enriqueixen el procés. Aquesta primera fase on es crea un vincle és molt important, perquè els infants han de tenir ganes de conèixer el patrimoni i així, poder-se’l estimar. En tota aquesta fase, és important anar també compartint converses i reflexions que ens ajudin a anar més enllà. En aquest cas, la tribu va tenir una conversa relacionada amb la manera de vestir i els complements dels gegants, segons si representaven a una dona o a un home. A partir d’aquí, vam anar veient què pensa cada membre de la tribu i també com expressen els artistes la seva opinió a través de l’art; podia ser en cançons, poemes, contes, escultures, graffitis… diferents obres artístiques que ens han permès anar donant forma a la pròpia reivindicació artística. A més a més, s’ha treballat també la felicitat individual, veure què els fa realment feliços; aspecte que també s’ha inclòs a la reivindicació. Aquesta portava per títol: Siguis com vulguis ser, des del respecte. Els infants volien transmetre que cada vegada més, hi ha més respecte cap a aquesta diversitat i expressió però encara queda feina per fer. 

Intervenció Tribu Punt de Trobada

La tribu de segon ens vam vincular amb el mercat municipal. En una primera visita, vam prestar atenció a l’edifici en sí, tant per dintre com per fora: com era la construcció, on estava ubicat, com s’organitzaven les parades,etc. A partir d’aquesta observació i la posterior conversa desenvolupada a classe, van començar a sorgir preguntes que vam recollir per escrit per, posteriorment, tornar a l’espai i preguntar als experts. Per grups vam preparar entrevistes breus que ens permetessin resoldre totes les nostres inquietuds. Amb tota la informació obtinguda va sorgir la reflexió sobre la importància de l’edifici i els beneficis que ens aporta utilitzar-lo. En aquest moment, vam fer una comparació entre els mercats i els supermercats i, a partir d’aquí va començar a aparèixer la preocupació per l’excessiu consum d’aliments envasats que ens porten a contaminar el planeta en general i els mars en particular.

Vam llegir contes relacionats amb el tema i vam consultar llibres de coneixements. També vam llegir notícies de premsa i visualitzar notícies relacionades. Després de tenir tota aquesta informació, vam decidir que la nostra reivindicació havia de servir per concienciar a tothom de la importància de reduir aquest consum. Només feia falta saber com faríem arribar aquest missatge. Per decidir-ho, vam visualitzar obres artístiques amb un missatge semblant al que nosaltres volíem transmetre. Després, vam discutir en petit grup per posteriorment posar idees en comú. Finalment, vam intentar fer cabre les idees de tothom per crear la nostra pròpia representació artística. Un cop preparada la representació, vam fer-ne difusió per tal que el missatge arribés al màxim de gent possible. El procés va culminar la última setmana de maig, quan els xiquets i xiquetes van sortir al carrer per fer sentir el seu missatge. 

Intervenció Tribu Inspiració

Els xiquets i xiquetes de tercer teníem assignat el museu de Tortosa, antic escorxador. El vam visitar per informar-nos de totes les inquietuds que tenia la tribu. A partir d’una entrevista a un extreballador de l’escorxador vam reflexionar sobre el maltractament animal i quina és la relació que tenim els humans amb els animals. En aquest moment del projecte és quan l’art es fa present i es treballen diferents artistes que fan art reivindicatiu amb motiu del maltractament animal. Wallen Mapondera és un artista africà, el qual, a través de les seves obres ens fa reflexionar sobre l’ús que fem els humans amb els animals. Paco Catalán fa il·lustracions que ens fan reflexionar sobre l’adopció d’animals i, és a partir d’una il·lustració seva, que ens vam inspirar per fer la nostra reivindicació, la qual ha estat una obra de teatre interpretada i creada pels infants basada en què una família abandona els seus gats i una altra se’ls troba en el carrer i els adopta. Un cop teníem clar el que volíem reivindicar vam contactar en una associació que defensa i protegeix els gats de la ciutat, Progat. Ens van venir a fer una xerrada i ens van informar del que feien. Després de la xerrada els infants van pensar que podrien fer polseres per vendre-les i col·laborar en la compra de pinso per l’associació. 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>