CELEBREM LA VIDA! ✨

Increïble, però ja ha passat un altre any!

Els aniversaris ens ajuden a prendre consciència del pas del temps, a veure el que hem crescut, hem canviat i a donar valor a allò que hem aconseguit des que som petites.

A l’escola ens agrada reflexionar sobre les diferents dinàmiques que es duen a terme i, des de ja fa uns anys, l’equip de mestres vam valorar la manera de celebrar aquest moment tan important, l’aniversari. El que teníem molt clar era aquesta necessitat de celebrar des de la mirada pedagògica, la qual ens condueix un altre cop, a aquest infant protagonista. Evitant per davant de tot, la celebració materialista i no saludable. 

L’escola veu el dia de l’aniversari com un dia per celebrar la vida, per recordar i reviure el naixement. I per aquest motiu vam acordar que aquest dia se celebra amb un ritual que posa la mirada en l’infant i amb les persones que aquell dia l’acompanyem. Els rituals afavoreixen la inclusió de tots els infants així com enforteixen els vincles, ajuden a visibilitzar moments, a posar paraules a emocions, experiències… i, sobretot, ens ajuda a donar-li aquest sentit natural, biològic i sistèmic.

Aquest ritual és diferent per a cada curs de la comunitat de mitjans, tots tres s’inicien a principi de curs. Diferents dinàmiques amb un aspecte en comú: trobar un lloc cuidat de l’aula per tenir aquests dies ben presents i, a la vegada, que sigui accessible als infants.

 

 

A la tribu de 1r, l’infant protagonista d’aquest dia comença decorant-se la corona quan arriba a l’aula, utilitzant diferents materials (colors, retoladors, gomets, aquarel·la…). En el moment de rotllana, en el moment de donar-nos la benvinguda i de mirar-nos tots i totes als ulls, iniciem el ritual. Aquest consisteix en una base de fusta rodona en la qual, un per un, els infants de la tribu van posant un element (també de fusta) al lloc i de la manera que més els hi agradi i així entre totes construir el pastís. Quan ja l’han deixat poden fer una abraçada o dir-li alguna paraula bonica a l’infant que fa l’aniversari. Quan el pastís està completat, posem una espelma, l’encenem i donem pas a la cançó (escollida per totes i tots) que cantem amb molta alegria. En acabar, l’infant bufa l’espelma i li regalem un aplaudiment. En realitat són pastissos efímers, però únics i molt especials.

 

A segon, el ritual s’inicia uns dies abans de l’aniversari, moment en què donem a l’infant protagonista una caixeta de cartó per posar a dins un petit objecte o fotografia de cada any de la seva meravellosa vida. Així, el seu dia ho comparteix mentre fa voltes al sol mostra els detalls i moments importants propis amb la resta de la tribu. Els seus companys i companyes li regalen paraules boniques que decoren l’interior de la bonica corona que ha creat per a aquest moment. Per últim, encenem una espelma per simbolitzar l’any que hem crescut que la protagonista bufa mentre els companys li canten “Moltes felicitats”. Un petit ritual, ple de sentiments i petits detalls per preparar i decorar amb emoció. 

El ritual que celebrem a tercer el fem acompanyats de les famílies. Uns dies abans a casa es preparen un àlbum (digital o imprès) i alguns objectes molt rellevants de la vida de l’infant, des del seu naixement fins a l’actualitat. L’infant protagonista viu amb molta alegria i il·lusió el fet de poder compartir amb la tribu aquestes vivències tan significatives per a ell. A més, les famílies aporten anècdotes meravelloses que enriqueixen i donen molt valor al moment. Tot el que ens comparteixen les famílies ens ajuda a prendre consciència del pas del temps i de la importància de la gent que ens envolta i ens acompanya pel nostre camí. D’aquesta forma, aquest ritual ens ajuda a reforçar els vincles existents dins la tribu. 

Per a acabar, reforcem la idea que els rituals són necessaris tant per als infants com també per als adults. Ens ajuden a visibilitzar i a prendre consciència d’aquest nou lloc que ocupen. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>