Activitats Extraescolars

Quan parlem d’activitats extraescolars ens referim a aquelles activitats organitzades pel centre educatiu i que es realitzen fora de les hores de classe: als descansos de l’hora de dinar o bé després de la jornada escolar ordinària de la tarda. A la nostra escola és l‘AFA qui les organitza.

Les activitats extraescolars que oferim al nostre centre estan relacionades amb l’aprenentatge d’idiomes, amb el teatre, l’art, diferents esports i música. Aquestes activitats amplien els coneixements i les habilitats dels vostres fills i filles. Alguns avantatges significatus són:

La possibilitat de socialització: és a dir, l’oportunitat d’aprendre, d’altres maneres i amb altres persones, normes, valors i pautes socials.
Trobar nous amics.
La relació amb nous referents: noves persones de qui aprendre coses, de qui rebre orientacions.
La possibilitat de descobrir nous interessos i habilitats.

Com triar les activitats?

Tenint en compte que les activitats extraescolars es fan en el temps lliure de l’infant , aquestes han de ser prou atractives i interessants per a ells. Una bona manera d’encertar l’activitat extraescolar dels vostres fills és preguntar-los directament quina activitat volen fer. No és aconsellable obligar-los a escollir una activitat. És més profitós escoltar les seves preferències i motivar-los per fer l’activitat.

El caràcter i les habilitats de l’infant ens poden servir de referència a l’hora de triar una activitat per a ells. De vegades tenim tendència a intentar que el nostre fill o filla destaqui en una activitat que nosaltres no vam poder fer. A l’hora d’escollir heu de centrar-vos només en els interessos dels vostres fills. També heu d’evitar escollir una activitat per raons de gènere, ja que ni sempre els nois són millors que les noies en esports, ni sempre les noies són millors que els nois en dansa.

Heu de tenir en compte que hi ha activitats que poden afavorir la personalitat de l’infant. Per exemple:

Si els vostres fills són més aviat tímids i introvertits, les activitats més adequades, seran les que es practiquen en grup, ja que els ajudaran a relacionar-se amb d’altres companys i a vèncer les seves pors i temors.

Si els vostres fills són una mica mandrosos poden practicar activitats individuals, que els obliguin a esforçar-se i no es puguin escudar en el grup, com per exemple: tocar algun instrument musical, l’esquí, el tennis, el patinatge, la pintura…

Si tenen tendència al nerviosisme o a l’agressivitat, les activitats més adequades són aquelles que els obliguin a dominar-se en situacions en què hi ha una certa tensió, com ara les arts marcials, la natació, l’hípica, els escacs…

Generalitat de Catalunya – Família i Escola-.