PROJECTE ENTORN

“Coneix l’entorn del meu poble” un projecte que té per objectiu descobrir algun racó, paratge, monument o patrimoni del nostre municipi.

Portat a terme conjuntament amb el CDA de l’Alt Berguedà.

 

PROJECTE ENTORN ESCOLA DE GIRONELLA

Els alumnes de 5è de l’escola de Gironella hem creat un itinerari de restes històriques no documentades de la vila de Gironella.

El primer que vam fer va ser una presentació d’alguns racons amb encant de la vila.

 

Un cop vam pensar racons i indrets que ens despertaven interès de Gironella ,vam demanar consell al Pep Sanchez , historiador i gran expert en la matèria i bon coneixedor del territori.

Totalment encuriosits després de la visita que ens va fer a l’aula, vam sortir a conèixer alguns dels racons que ens van despertar més interès.
Un cop tenim seleccionats els punts d’interès fem pràctiques amb els portàtils, les càmeres de fer fotos,  vídeos i els GPS per tal que quan fem la ruta quedi tot ben enregistrat.


Ara sí, després de tots aquests dies ha arribat el moment de sortir i fer l’itinerari.


Un cop tenim tot el material ha arribat el moment de posar ordre.

Fem una descripció del recorregut i adjuntem alguna imatge

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI

DE L’ESCOLA A L’AJUNTAMENT

Sortim de l’escola a les 9:45 pels jardins públics i marxem per l’Avinguda Catalunya en direcció a la Font del Balç. Aquí trobem els termes, que són unes pedres molt grans que separen els  termes de Gironella i de Casserres.

Tornem enrere fins a trobar de nou l’Avinguda Catalunya, trenquem a l’esquerra direcció al pont, continuem fins a la rotonda direcció a Berga, a 20m hi trobarem una creu a la pedra que són les restes d’una antiga premsa vertical.

Tornem enrere fins la rotonda i entrem a la colònia de cal Metre pel costat de ca la Margaret. Abans de la colònia aquest indret estava pler de camps i horts. Ara podem observar les antigues cases dels treballadors a l’esquerra i el canal a la banda dreta. Continuem fins al final del carrer que trobem la fàbrica i girem a l’esquerra, a continuació a la dreta pel passeig de Cal Metre fins que trobem unes escales molt grans on ens enfilem per les escales fins a trobar una balla. Just a davant nostre podem veure la Balma de la Tuta.


Continuem pujant per les escales i just a sobre nostre observem la majestuosa torre de Cal Metre, al final de les escales continuem a la dreta pel carrer de la Muralla fins arribar al carrer de l’església el primer trencant a l’esquerra, aquí pararem atenció en la fundaria de les finestres que ens indiquen que era una antiga muralla continuarem endavant dins arribar a la plaça de l’església que és l’àntic cementiri de Gironella continuem a la dreta pel passatge de l’Almorratxa   fins arribar a la plaça de l’ajuntament on l’actual consistori era l’àntic castell de Gironella on encara en podem observar algunes restes.


DE L’AJUNTAMENT AL CAMP DE FUTBOL

Sortim de l’ajuntament per la  plaça de la vila. Agafem el carrer del Pont Vell fins arribar al Pont, d’estil gòtic amb sis arcades una part del qual va ser destruït per les riuades de 1982. Baixem a esmorzar  a les roques del riu.

Tornem enrere i agafem el carrer de la dreta que travessa per la palanqueta la riera de la Riba. Passem  per sota el pont de les Eres i seguim pel passeig del costat del riu fins arribar al camp de  futbol.DEL CAMP DE FUTBOL A LA TORRE DE L’AMO DE CAL BASSACS

Marxem del camp de futbol i agafem el camí que queda a mà dreta i baixa cap el riu. Anem seguint  i veiem a l’altra banda del riu la  fàbrica tèxtil de la colònia Bassacs, el canal i la resclosa . Una mica mès endavant aparèixen  les restes del pont romànic del Diable. A pocs metres d’aquì travessem el Llobregat pel pont nou i ens dirigim cap a la torre de L’Amo de Cal Bassacs.

DE LA TORRE DE L’AMO DE CAL BASSACS A SANT MARC

Estem davant de la torre de l’amo de Cal Bassacs.  És un edifici que havia estat antiga residència de la família Teixidor-Bassacs, amos de la fàbrica i fundadors de la colònia tèxtil que hi ha al mateix indret. L’edifici està estructurat en planta baixa i quatre pisos superiors, de planta pràcticament quadrada. Són remarcables les xemeneies coronades amb trencadís.

Continuem el camí per la carretera de Bassacs i pugem per unes escales que duen al carrer que ens porta davant l’esglesia de Bassacs. Girem cap a l’esquerra pel carrer Barcelona, al costat del parc.  Pugem uns metres cap aamunt fins a trobar a l’esquerra el carrer de l’ermita de Sant Marc. El seguim fins arribar a Sant Marc.

DE SANT MARC A LA FONT DELS TORRACS

Sortim de Sant Marc pel camí de darrera l’ermita passant per les roques de Sant Marc. Més amunt  en el camí que passa entre les roques es veuen unes marques de peülla que corresponen al rastre deixat per mules i cavalls que traginaven la sal des de Cardona fins a Ripoll. Tirem amunt fins que trobem un camí que surt a mà dreta. El seguim una estona per entre mig del bosc fins a una baixada que ens porta a sota el pont de l’autovia. Continuem recte fins al carrer Font dels Torracs .Seguim baixant per les escales fins a trobar, en un lloc ben amagat, la font.

DE LA FONT DELS TORRACS A L’ESCOLA

Sortim de la Font dels Torracs, un espai per poder-hi berenar, sopar i dinar ja que hi ha una taula, una font i un petit estany. Un indret acollidor i molt bonic.

Continuem pel  corriol  travessant un petit rierol, entre camps i horts. Enfilem el camí direcció  a Cal Blau fins a trobar un carrer enquitranat,trenquem a la dreta pel carrer Plaça Sector de Cal Rafalet continuant recte enllaçant amb el carrer Bonavista on podem gaudir d’unes vistes espectaculars de tot Gironella, fins que trobem un camí petit a mà dreta que baixa a Gironella. Aquest camí enllaça amb  la Carretera de Casserres on continuarem cap a la dreta pel Carrer Verdaguer i trenquem pel primer carrer a la dreta el Carrer Pompeu Fabra fins arribar a la plaça Pi i Maragall. On la travessem verticalment fins arribar al Carrer de L’estació  on trenquem a la dreta fins arribar a l’Avinguda Catalunya . Trenquem a l’esquerra fins arribar als jardins de  l’escola.

Esperem que hagueu disfrutat del recorregut d’aquest itinerari!

En segon lloc publiquem el trak al wikiloc i al google maps.

VARIANT QUE PASSA PER LES ROQUES DE SANT MARC

VARIANT QUE PASSA PER LES ROQUES DE SANT MARC

 

El tercer pas que fem, és l’edició de vídeos de les imatges que vam capturar durant el recorregut.

Després escrivim una notícia per una revista per publicar el nostre itinerari.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>