Visitem la Torre Bernat de So de Llívia

VISITEM la TORRE BERNAT DE SO de LLIVIA

Hem visitat la Torre Bernat de So per dins i en Marc, el historiador del Museu ens ha explicat un munt de coses interessants…

Ens han explicat que a Principis del s. XIV la Família de So va comprar el Castell de Llívia. El Senyor Joan de So, va tenir dos fills en Bernat i en Berenguer. D´aquí li ve el nom a la Torre, ja que en aquella família hi va haver-hi uns quants “Bernats de So”.

La Torre Bernat de So, és del s. XVI quan la van construir per primera vegada.

Va ser “Cárcel Real” al s.XIX…on hi tancaven per curtes estades a bandolers, contrabandistes, lladres…) ja que la presó oficial es trobava a Puigcerdà i abans de traslladar-los els retenien a la Torre.

Al s.XX ja va deixar de ser utilitzada com a presó.

Al s.XIX la part de dalt de la Torre, servia com a Ajuntament. Va ser llavors quan van canviar el cementiri a la carretera de Cereja perquè allí al costat de l’església i la Torre els feia nosa.

Als anys 50, l’ajuntament va tornar a canviar d’emplaçament i la Torre es va acabar convertint en despatx de l’oficina de Turisme.

Avui, hem tingut la sort de poder-la visitar tot el grup de Cicle Superior. Hem començat amb la part superior (el pis de dalt) Es una mena d’arxiu on hi guarden papers, carpetes, quadres…Hi ha una escala penjant molt estreta que s’enfila encara un pis més amunt. Dalt, hi segueixen havent papers i arxius.

A la part de baix, on pròpiament hi havia la presó hi ha una mena de sala que ara utilitzen per fer promoció d’unes sortides en bici organitzades. Al costat hi ha una altra gran sala pintada de blau, que de moment està buida.

Ha sigut molt interessant, tant per les explicacions que ens ha fet en Marc, com per tenir el privilegi de poder veure el interior de la Torre que no es troba normalment oberta al públic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>