Entrevistem a en Valentí Surià i l’Esther Gratacòs

Entrevistem el senyor Valentí Surià i a l’Ester Gratacós

Vam convidar a venir a l’escola a en Valentí Surià (ex-Alcalde de Llívia) i a l’Ester Gratacós (ex -Directora de l’escola) Ens van explicar un munt de coses molt interessants sobre molt temes diferents:

-Com era la vida del poble antigament…

-Com era l’escola de Llívia abans…

 

Hem après que abans hi havia dues escoles separades. L’estudi de nenes ( que es trobava on ara hi ha l’Ajuntament) i l’estudi de nens per aquí on ara hi ha l’escola nostra. En aquella època a l’hivern per escalfar-se a les aules tenien una estufa. Els nens i les nenes havien de dur llenya per l’estufa. Si fumejava, havien d’obrir les finestres de les classes per ventilar. Els dissabtes, també anaven a l’escola…per resar el rosari i per escombrar i netejar.

En Valentí, ens va explicar que Molina volia dir “serradora hidràulica” i que la carretera de Llívia a Puigcerdà va ser construïda l’any 1920.

Fa més de cinquanta anys, la gent de Llívia es dedicava majoritàriament a la pagesia. Hi havia més de cinquanta famílies que treballaven i es guanyaven la vida fent de pagesos. Actualment al poble només en queden tres.

Aquestes i un altre munt de curiositats ens van explicar entre els dos.

Ens n’hem adonat que per aprendre coses sobre història i d’altres coneixements no cal buscar-ho tot a Internet i/o els llibres, també s’aprenen moltes coses conversant amb la gent que té molta experiència i vivències!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>