IV Trobades familiars


El passat 13 de desembre vam gaudir, un curs més, de les trobades entre els alumnes i els seus familiars. La majoria d’alumnes participants van explicar a la resta les seves experiències a l’escola i van fer d’amfitrions de les seves famílies fent un recorregut per l’espai. Vam acabar amb un berenar de dolços nadalencs i unes fotos de record d’aquesta emotiva i enriquidora jornada. Us ho mereixeu!


Intercanvi de postals de nadal 2018


Com cada curs per aquestes dates, els grups d’anglès i francès de l’escola fem un intercanvi de postals de nadal amb una escola oficial d’idiomes del territori. En aquest cas ha estat l’EOI de Rubí i aquí teniu una petita mostra de la trobada. Esperem que us agradi.


 

A continuació, dos alumnes han redactat un text explicant l’experiència, un en anglès i l’altre en francès:

“On the 14th of December, two teachers and three students from the Escola Oficial d’Idiomes, came to our school. We spent part of the morning together talking in French and English, each, according to their possibilities. We exchanged Christmas cards and talking and talking… we were able to break many stereotypes and prejudices that outsiders can have about us.

I think that activities like this should be promoted more.”

(D.S.T. Alumne d’Anglès 3)

 

“Avant les Fêtes de Noël, nous avons réalisé une activité très intéressante à l’école. L’idée c’est l’exchange de cartes de félicitation avec les élèves d’une autre école d’adultes. Vraiment c’est une expérience super parce que nous avons parlé en anglais et en français et nous avons partagé des expériences. A la fin nous avons écrit des vœux de Joyeux Noël et Bonne Année sur les murs de la classe.

Merci aux professeurs et les élèves qui sont venus ! »

(T.S. Alumne de Francès 2)

Parada solidària 2018


Coincidint amb les eleccions al Consell Escolar, els alumnes van votar quina organització solidària seria la destinatària de la parada solidària a la Fira de Nadal. Les tres propostes van ser: Pallapupas, el Banc de Medicaments i els Amics de la gent gran.

El guanyador de la votació ha estat l’associació Pallapupas amb 137 vots i el total recaptat va ser 184.83 €.

Moltíssimes gràcies a tots per la vostra col·laboració.


Eleccions al Consell Escolar 2018


Aquest curs es renoven 3 membres del sector alumnes del Consell Escolar. Es va fer la votació al llarg de la darrera setmana de novembre i els tres alumnes que van ser escollits son:

  • Félix: 120 vots
  • Jonathan: 114 vots
  • Diego: 113 vots

Us donem la benvinguda!


IV lliga de debat 2018


Dijous 15 de novembre es va realitzar la final de la “IV edició de la lliga de debat”.

Va ser el punt i final a la feina feta en el transcurs de quatre intenses setmanes a càrrec de formadors de la Universitat Pompeu Fabra i docents de la nostra escola. Vint-i-quatre alumnes distribuïts en sis equips van participar a la fase de grups, argumentant a favor i en contra sobre si “els diners fan la felicitat?”.

Després d’unes disputades  semifinals , els equips “Elegant six” i “Tempus est” van arribar a la gran final.

El jurat d’honor d’enguany va estar format per la Lídia Heredia, directora i presentadora del programa Els matins de TV3, la Mariola Dinarés, directora i presentadora del programa Popap de Catalunya Ràdio, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural i Carles Aulés, formador de les lligues de debat de la UPF.

Els membres del jurat ho van tenir complicat per a decidir l’equip guanyador. Finalment, per un estret marge de vots, Elegant Six es va coronar com a guanyador d’aquesta edició.

Ara bé, tal i com es va anar comentar en el transcurs de la final, els 24 participants són guanyadors, han viscut una de les experiències més intenses de la nostra escola. Tothom (capitans, mestres i alumnes) destaquen els vincles positius que aporta aquesta activitat, a banda de la formació rebuda en l’art de l’oratòria.Lliçó inaugural 2018


El passat 5 de novembre vam celebrar al teatre, la lliçó inaugural d’enguany. L’actuació del grup de rumba fusió “La séptima trastada“, la conferència del Francesc Miralles “la gestió de les emocions en un entorn negatiu” i els testimonis d’ex alumnes de l’escola, van configurar un matí emocionant i enriquidor per a tots nosaltres.


 

POPAP CATALUNYA RADIO: Internet ha d’entrar a la presó?

El passat mes de juny vam tenir la sort de poder participar en una taula rodona amb la Mariola Dinarès, locutora del programa Popap de Catalunya Ràdio.

A la taula rodona van participar dos alumnes que han viscut la desconnexió de les noves tecnologies perquè fa poc que han entrat a presó i dos alumnes que han après a utilitzar les noves tecnologies a la nostra escola i van explicar la seva experiència amb les TIC i xarxes socials. També van participar dos mestres de COMPETIC i el director i vam tenir l’oportunitat d’explicar com ensenyem informàtica al nostre centre.

El programa es va emetre el passat dimecres 27 de juny i us convidem a escoltar el podcast a través del següent enllaç:Internet ha d’entrar a la presó?

Festa Fi de Curs 2018

El dia 21 a la tarda vam celebrar el comiat del curs escolar 2017-18. Vam celebrar una festa plena de moments:

  • Fent entrega de diplomes i diferents premis als alumnes que han assolit el Graduat en Educació Secundària, el millor lector de l’any, els guanyadors de la “V Cursa Vicat”, …
  • Premiant al personatge VICAT de l’any, escollit pels nostres alumnes: Oriol Mitjà. L’investigador mèdic que intenta erradicar definitivament la malaltia tropical del Pian.
  • Agraint la tasca dels voluntaris i voluntàries que amb la seva dedicació ens acompanyen en l’aprenentatge i fan possible una atenció més individualitzada dels alumnes.

Vam acomiadar-nos amb una cloenda plena de jocs entre els alumnes del públic: rastreator (piràmide de gots), 1,2,3, responda otra vez (mític programa), “el precio justo”, el joc de les cadires….

Ens acomiadem fins el curs vinent recordant-vos la frase amb la que vam clausurar la cloenda: “No hi ha cap inversió més segura i rendible que envoltar-nos de persones que ens estimen tal com son”.

V Cursa popular Víctor Català

El passat 21 de juny es va disputar la V edició de la cursa popular de l’escola. Van participar 34 alumnes que van completar els 5 km de recorregut amb molt d’esforç i calor.

Agraïr especialment als participants i al centre penitenciari per facilitar la celebració d’aquesta cursa .

Felicitar al Mustapha per la seva victòria.

Astronomia

El passat 19 de juny vam celebrar una activitat de fidelització amb l’Observació de la Lluna i el Sol.

Gràcies a l’equip de la Universitat de Barcelona els nostres alumnes van poder conèixer més aspectes sobre el Sol i la seva activitat (taques, aurores boreals…) i la Lluna (fases, investigacions…). També vam aprendre a muntar els telescopis i finalment, observar la lluna i el Sol.

Poemes cantats

El grup de Català 3 de l’escola ens van fer un recital i cantata de poemes juntament amb la col·laboració d’un grup de cantaires de l’Orfeó Català.

Va ser un gran espectacle. Gràcies a tots per compartir-ho amb la resta d’alumnes de l’escola.

Agraïments de Marta Romagosa


Fa un any, la Marta Romagosa ens va visitar en el marc de les IX Lectures interculturals de l’escola. Avui, al seu nou llibre, se’n recorda dels nostres alumnes. Gràcies Marta, en nom de tots ells.


 

IX Lectures interculturals: Luisa Picado


Luisa Picado, va néixer a Las Lanchuelas, a la província de Càceres. Animadora Sociocultural de professió, la seva vida, sempre ha estat lligada al món de la literatura. Durant la seva infància mai va deixar d’escriure relats curts per pura diversió, però no seria fins a l’any 2001 quan va decidir inscriure’s al certamen “Memòria de Dona”, organitzat per la Diputació de Barcelona amb el seu relat Ultreya, sent una de les obres premiades. A l’any següent amb el seu relat Dues vides, va guanyar el guardó especial al tema tractat. Aquests premis li van donar el valor necessari per escriure la seva primera novel•la “María, la frontera i elcamí”, seguida de “Camino Negro”.


 

IX Lectures interculturals: Marc Serena


Marc Serena. Periodista català, ha treballat tant a la televisió com a la ràdio i a la premsa escrita. Actualment col•labora a Catalunya Ràdio, RAC1, Barcelona Televisió i el diari Público. Al 2009 un jurat internacional el va distingir per la guia LonelyPlanet com el millor blog del món de viatges en llengua no anglesa. Entre les seves obres trobem “Això no és africà! : del Caire a Ciutat del Cap a través dels amors prohibits” i “La Volta dels 25: un atles generacional de Johannesburg a Moscou”


 

Premis Sant Jordi 2018


Com sol ser tradició i ja portem nou edicions, dimarts 15 de maig es va fer el lliurament dels premis Sant Jordi.
Al teatre, hi van concórrer els monitors d’esports que van reconèixer els guanyadors del concurs “L’home més fort”, els monitors dels tallers artístics amb el lliuraments als tres finalistes del concurs de dibuix i els docents que van lliurar els premis a la categoria literària de tots els grups d’escola que hi van participar. Estem molt satisfets perquè amb la nova proposta de participació i organització del concurs literari, s’hi han presentat gairebé 400 alumnes.
La part musical de l’acte va anar a càrrec  dels tres finalistes del concurs “Tu si que vales” celebrat en el transcurs de la setmana cultural de Sant Jordi

Felicitats als participants i als premiats!


 

Activitats culturals Sant Jordi 2018


Dilluns de Sant Jordi, dilluns de cultura, dilluns de combinació de noves experiències artístiques amb les tradicions, dilluns de conèixer noves realitats… tot això va concórrer el dia de Sant Jordi a la nostra escola

Pel matí, els alumnes de l’escola van  poder gaudir d’un recital de Poesia Oral i Escènica a càrrec d’uns joves poetes. Es tracta de POESIA sense etiquetes, fora dels cànons establerts. Una molt bona experiència que ens agradaria tornar a repetir.

A la tarda, els membres del COLECTIVO EL BROTE, Davinia Descals i Iñigo Martínez ens van oferir la coreografia “Quebradas e imperfectas”, un espectacle de dansa teatre que pretén connectar i sensibilitzar al públic amb les sensacions, vivències i emocions que poden experimentar les persones amb patologies rares o desconegudes. Tal i com s’esmenta a la seva pàgina web, la coreografia de dansa inclusiva i els textos de creació pròpia ens transmeten un missatge de superació personal, de conflicte personal i social, de sobreprotecció i ens apropa al testimoni de l’Ismael que pateix la malaltia dels ossos de vidre”. Després de l’actuació es va obrir un col·loqui amb el públic assistent i els ballarins.

I per a finalitzar la jornada vam tenir l’honor de poder gaudir de cançons tradicionals catalanes interpretades per una part de la coral d’Esparraguera . 

Sant Jordi 2018


Enguany, el cavaller sant Jordi i el drac es van avançar i ens van visitar uns dies abans. Això no va ser cap obstacle, perquè la jornada fos d’allò més lluïda. El poliesportiu va ser guarnit com una autèntica rambla de Barcelona, amb els seus edificis més emblemàtics, la font de Canaletes, el Colon i el mural de Miró davant la Boqueria. Llibres, roses i productes artesans omplien les parades.Dia mundial de la poesia


El dia 21 de març va ser proclamat per la UNESCO dia Mundial de la Poesia. Per celebrar-ho, els dies 21 i 22 l’escola es va omplir de poesia.

L’escala d’accés es va guarnir amb el poema “Podries” de la Joana Raspall, l’aula 5 es va omplir de banderoles on es podia llegir el poema de Marc Granell “La Poesia” , traduït a trenta llengües, la biblioteca semblava un terrat on en lloc d’haver-hi roba estesa hi havia poemes inacabats perquè els alumnes els hi donessin formes diferents i a l’aula d’informàtica hi havia un muntatge de poesia i música.

Tot això només era el decorat perfecte per a que els alumnes dels diferents grups classe poguessin recitar aquells poemes i/o frases que havien preparat els dies previs . Va ser una gran experiència molt ben acollida per tots. Per una banda ha estat una iniciativa per a proper els nostres alumnes a un gènere literari que, de vegades,  pot resultar un xic complicat i, per altra banda, ens ha permès conèixer i intercanviar la feina dels alumnes dels diferents grups d’escola independentment del nivell escolar.


I volem acabar amb unes paraules de Georges Colleuil “La poesía es una clave para volver a dar encanto al mundo. Es inspiración.” a La Contra, de la Vanguardia.


 

Dones pioneres


Per segona vegada a l’escola, vam reivindicar el 8 de març amb una taula rodona de quatre dones que destaquen en els seus àmbits professionals per diferents motius. Vam gaudir de la presència de la Mariola, l’Alicia, la Carme i la Ylenia i vam aprendre dels seus esforços i de les seves dificultats per arribar on son. Una jornada emotiva, reivindicativa i necessària a l’escola.

Aquí teniu més info de les ponents: díptic 8 de marçBiblioteca vivent


El passat 6 de març, dins de les activitats que envolten el dia de la dona, vam gaudir de l’activitat Biblioteca vivent, organitzada per ACATHI.

Vam conèixer a la Carol, la Zinia, l’Ana i la Paula que van compartir la seva història de vida i moltes experiències que ens van fer adonar-nos de les situacions de discriminació que avui en dia encara pateixen. Aquesta activitat es presenta com una oportunitat per conèixer realitats diferents, intercanviar opinions i aprendre dels altres. L’objectiu és crear una oportunitat per mantenir un diàleg entre persones que normalment no tenen la possibilitat de trobar-se i xerrar.

Moltes gràcies des de l’escola per la vostra lluita.El teu esforç compta! Informes d’estrangeria per acreditar la integració social i l’adequació de l’habitatge


Des de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ens arriben els següents materials i publicacions que poden ser molt interessants. Són els Informes d’estrangeria per acreditar la integració social i l’adequació de l’habitatge, que entre d’altres, permeten a les persones immigrades accedir a l’arrelament familiar, reagrupament familiar, renovar la residència temporal…

Els pots descarregar o consultar. Si necessites imprimir-los, sol·licita-ho al teu/teva mestre/a

 

 

Cap nen sense joguina


Gràcies a les aportacions de tots els assistents a la Fira de Nadal realitzada el 13 de desembre de 2017, vam poder recaptar 399,50€. Tots els que formem part de l’escola estem molt satisfets ja que hem superat amb escreix el 220€ de l’edició anterior.
Tal i com s’informava a la parada solidària es van comprar les joguines per a ser lliurades el 4 de gener a la campanya “CAP NEN SENSE JOGUINA” que des de fa 51 anys organitza Ràdio Barcelona.
Us deixem unes fotografies com a mostra.

Moltes gràcies a tots per la vostra solidaritat 

Trobades familiars


El passat 14 de desembre vam gaudir un cop més, de les trobades entre els alumnes i els seus familiars. És un dels moments més emotius i enriquidors del curs, els 16 alumnes escollits van esperar nerviosos a la biblioteca l’entrada de familiars i amics. Un cop allà vam visionar uns vídeos resum de les activitats del curs i els alumnes van explicar les seves experiències a la nostra escola. Posteriorment, vam realitzar un recorregut per les intal·lacions i vam acabar amb un berenar de dolços nadalencs. No cal dir que el moment més dur de la trobada va ser l’acomiadament de les famílies.


Intercanvi de postals de Nadal


Com cada curs per aquestes dates, els grups d’anglès i francès de l’escola fem un intercanvi de postals de nadal amb una escola oficial d’idiomes del territori. En aquest cas ha estat l’EOI de Rubí i aquí teniu el resultat. Esperem que us agradi.


 

III edició Lliga de debat


El passat 16 de novembre vam celebrar la tercera final de la lliga de debat amb col·laboració amb la UPF de Barcelona.

El tema d’aquest any va ser: L’humor ha de tenir límits?

Al llarg del mes passat els equips (24 alumnes en total) es van formar, preparar i trencar el cap per tal d’arribar a la final del 16 de novembre a la que van arribar “Inèdits” vs “Piràmide”. Finalment van guanyar aquests últims. També es va lliurar el premi al millor orador de la lliga que va recaure en Antonio P. de l’equip “Inèdits” i a la jove promesa Miguel O. de l’equip “Piràmide”.

Agrair un any més el treball, el talent i la dedicació del Carles, Alejandro, Josep Maria, Christian, Jordi i Berta (capitans dels equips), de l’Oriol i la Berta (formadors) i de la Gemma i la Queralt (coordinadores del projecte). Així mateix, donar les gràcies als membres del jurat d’honor d’aquesta edició: Anna Ycolbalzeta, Bibiana Ballbé i Eulàlia Solé i a tots els professors de la UPF que van fer de jurat al llarg de tota la competició i per últim, al Vicerector de la UPF Pablo Pareja i al Director General de Serveis Penitenciaris Amand Calderó i Monfort.

Felicitats a tots i totes per apropar a la nostra escola el vostre talent. Mil gràcies.


 

 

Lliçó inaugural


El passat 31 d’octubre vam gaudir de la lliçó inaugural a l’escola.

L’acte d’aquest curs va comptar amb la presència del Jesús Guillén, astrofísic per la universitat de Barcelona, divulgador i investigador de l’aplicació de la neuroeducació a l’escola.
La seva ponència porta per títol: “Conocer nuestro cerebro para aprender y vivir mejor”

També vam comptar amb la Jordina Biosca, actriu, narradora i directora d’espectacles, per a petits i grans, des del 1998. Va venir acompanyada del David, Músic, integrant del grup MIS (moviment d’Insurreció Sonora).

Fa 2 mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils; els membres del Consell Escolar van escollir frases que reflecteixen la necessitat de pau que tots tenim en aquests temps.

Complim 10 anys! El Jaume, el Juan i el Francisco Javier (alumnes de l’escola) van relatar les seves experiències al llarg d’aquests anys i celebrem els 10 anys de l’escola Víctor Català amb un recull dels
millors moments viscuts des de 2007.

Per molts anys més…


 

VIII Lectures interculturals: Albert Bosch


El passat dimarts 30 de maig, ens va visitar l’Albert Bosch, escriptor, emprenedor, aventurer i un munt de coses més. Entre d’altres, ha participat en 9 dàkars i ha pujat els cims més alts del món; ha travessat l’Antàrtida i ha completat més de 100 proves d’esports extrems.

Ens va presentar un resum (una petita volta al món, diu ell) de les seves adventures i el seu últim llibre: “Viure per sentir-se viu”, a partir de l’experiència extrema viscuda en una travessa de l’Antàrtida des de la costa fins el Pol Sud.

Amb l’Albert Bosch, finalitza aquesta edició del cicle de lectures d’enguany. Milions de gràcies a l’Albert, el Joan, la Marta, la Badia, el Joan i la Jordina. Ens llegim!VIII Lectures interculturals: Joan Mundet


L’il·lustrador de Castellar del Vallès va deixar bocabadats als assistents a la xerrada amb les explicacions al voltant del procés creatiu d’un còmic. Vam poder comprovar tota la feina que s’amaga darrera una creació artística.

En Joan Mundet, més conegut per les seves il·lustracions del personatge Alatriste,  ens va presentar una mostra de les seves pròpies històries, entre elles,  “Capablanca” publicada al 2016, el primer llibre de la saga  relata les aventures de Joan Muntada.

En finalitzar la xerrada, en Joan ens va fer unes dedicatòries molt especials i exclusives per als nostres llibres de la biblioteca.


VIII Lectures interculturals: Marta Romagosa


Dimecres 17 de maig vam comptar amb la presència de l’escriptora Marta Romagosa. Periodista amb una llarga trajectòria en el món de la comunicació. Actualment, treballa a l’equip del programa “Els matins de Catalunya Ràdio” que lidera Mònica Terribas.

La Marta ens va presentar el seu primer llibre “Tots els noms del desig”; vam conèixer de primera mà com va sorgir la idea d’escriure un llibre, d’on surten les històries, com ha arribat a publicar-se allò que feia molt de temps que tenia desat a un calaix…

A l’endemà de la xerrada, concedint la petició dels alumnes, ens va dedicar la secció “El somriure del dia”


VIII lectures interculturals: Joan Carreras


El passat 17 de maig ens va visitar el Joan Carreras, periodista, guionista, escriptor i professor de narrativa en els seminaris de la Facultat Blanquerna.
Ha guanyat el premi Ciutat de Barcelona amb “Cafè Barcelona”  (Proa, 2013) i el premi Sant Jordi amb “L’àguila negra” (Proa, 2015), que  va ser el quart llibre de ficció en català més venut durant la diada de Sant Jordi de 2015.

Gràcies Joan, per aquesta xerrada tan pedagògica e interessant.


VIII lectures interculturals: Badia Bouia


El passat dia 11 de maig, ens va visitar la Badia Bouia que és licenciada en Dret i ex treballadora a un jutjat de Larache (Marruecos). Actualment treballa com a mediadora a Mataró i es mostra en contra del matrimoni pactat. Ens visita amb la participació de l’associació AMISI.
Al seu llibre “Pedra sobre Pedra”, juntament amb l’Anna Cabot, expliquen 12 casos d’encontres de dues cultures diferents, el relat de casos concrets, de les seves vides, els pensaments, somnis i conflictes.

Us deixem amb un petit resum de la seva intervenció. Moltes gràcies Badia!


VIII Lectures interculturals: Jordina Biosca


Una vegada més, iniciem juntament amb la biblioteca del centre, el cicle de lectures interculturals que arriba a la vuitena edició. En aquest curs conversarem amb la Jordina Biosca, la Badia Bouia, El Joan Carreras, la Marta Romagosa, el Joan Mundet i l’Albert Bosch.

El passat dimarts 10 de maig, ens va visitar la Jordina Biosca, narradora, actriu i formadora per a adults i joves en el món de la narració i la lectura en veu alta. Es dedica íntegrament a la narració, dramatització i direcció d’espectacles, per a petits i grans, des del 1998. Ha girat pel món amb els seus espectacles entre els que destaquen “Comarques” i Roald Dahl”.

Aquí teniu una petita mostra de la seva actuació. Mil gràcies, Jordina!


 

Parada solidària: Arrels Fundació.


Enguany,  la recaptació de la parada solidària de Sant Jordi ha anat destinada a la Fundació ARRELS.

Al mes de febrer, l’escola es va fer ressò de la demanda que ARRELS va fer a través de les xarxes socials, on demanàvem rotlles de paper de cartró per a confeccionar les roses solidàries de Sant Jordi.

La recollida, promoguda pels representants del Consell Escolar, va ser un èxit. Es van recollir 940 rotlles entre tots els alumnes.

El dia de Sant Jordi vam poder veure la transformació dels rotlles de cartró en autèntiques  roses solidàries. Tres membres d’ARRELS, la Maria, la Sílvia i la Natàlia, vam visitar la parada solidària i ens van explicar part del seu projecte.

Gràcies a les aportacions d’alumnes i professionals es van recaptar 340€.
Us adjuntem un enllaç d’ARRELS perquè visiteu la seva web i us adoneu de la tasca que realitzen

http://www.arrelsfundacio.org


 

Sant Jordi 2017

El passat dijous 20 d’abril vam celebrar com cada curs, la festivitat de Sant Jordi a l’escola. En aquesta ocasió la decoració del poliesportiu es va centrar en Les Rambles de Barcelona tal i com van votar els alumnes al desembre.

Aquí teniu una petita mostra d’aquesta jornada tan especial per a tots. Esperem que us agradi!

La Cuina: un laboratori a casa


El passat dimecres 5 d’abril, vam rebre la visita d’un expert en el tema de com intervé la química en els processos culinaris. Aquesta visita estava emmarcada dins la unitat didàctica anomenada “Ens Cuidem”, on els alumnes de GES 1 han estat treballant diversos temes a l’entorn de l’alimentació i els hàbits saludables, combinant conceptes de biologia, matemàtiques, física i química.

En Pere Castells, és químic de formació i durant anys ha estat el responsable de l’Àrea química de la Fundació Alícia, en la qual es fa investigació sobre el futur de l’alimentació, implementant innovacions en els processos tradicionals per tal de cobrir necessitats específiques, com per exemple alimentació i intoleràncies o alimentació per a persones que no poden ingerir sòlids. La idea és fer guanyar qualitat de vida a aquestes persones.

Aprofitant la presència de Castells es va poder muntar una petita cuina a l’aula per tal de poder posar en pràctica diversos processos físics i químics que s’esdevenen dins d’una cuina, com les emulsions, l’acció dels gasificants, la fusió, entre d’altres.

L’activitat va ser una bona experiència per als alumnes que van poder comprovar alguns dels aspectes treballats a classe, podent també degustar les elaboracions en acabar l’activitat.


Dia de la dona

L’escola ha de ser una prolongació d’allò que mou la nostra societat, d’allò que preocupa a la gent un cop traspassem la última porta, és per aquesta raó, que des de fa un parell de cursos la celebració de la diada de la dona constitueix un dels eixos principals de la planificació del curs.

En aquesta ocasió, hem conegutles històries de 10 dones trans  a través de l’emocionant exposició “Dones diverses” que ACATHI ens va prestar. Dones amb una alta capacitat de resiliència com la Carol que de manera generosa ens va explicar el seu testimoni de dona trans refugiada.

I, el 15 de març vam tenir el plaer d’escoltar les experiències de sis dones, sis autèntiques dones pioneres que en una taula rodona, presentada i conduïda pels alumnes de l’escola Jordi i Rafa;  van explicar les seves vivències i van respondre  les preguntes que els alumnes havien preparat per a elles . Des d’aquí volem agrair la presència de la Joana Biarnés, la Maria Rovira i Durán, la Mònica Torán, l’Agnès Garcia i Ventura, la Gemma Torres i la Irene Serrano.

Tarda XIC: El desenvolupament de la competència lingüística a través d’una Lliga de Debats


El passat dimecres 18 de gener, a l’escola vam explicar l’experiència de l’organització de la Lliga de Debats, a docents de centres d’adults i d’IES del Baix Llobregat, dins del projecte XIC: Xarxa d’Intercanvis de Coneixements entre Centres Educatius del  Baix Llobregat.

Alumnes i docents participants en les dues edicions anteriors van compartir els aspectes organitzatius, pedagògics que comporta un debat d’oratòria

També vam comptar amb la Gemma García, coordinadora del projecte de la UPF i Rosa Fernández, coordinadora d’escoles d’adults del Baix Llobregat.

“Després de dues edicions podem assegurar que la Lliga de Debats és una de les experiències més satisfactòries i intenses que hem dut a terme a l’escola. Ens ha permès no tan sols millorar la capacitat d’oratòria dels nostres alumnes, sinó fomentar valors com la solidaritat, la cooperació, el treball en equip, el respecte, l’esforç i l’empatia.

Tot això no seria possible sense la implicació de docents i alumnes i, especialment, dels estudiants de la UPF que generosament ens regalen el seu temps personal i la seva experiència en l’art de l’oratòria”Cap nen sense joguina


Aquest curs s’han recaptat 220 € a la parada solidària de Nadal, que s’han destinat a la compra de joguines per l’associació “Cap nen sense joguina”, en el 50é aniversari de la seva fundació. Moltes gràcies als alumnes i professionals que han col·laborat.

img_9897 img_9898

 

Intercanvi de postals


Cada any, quan s’acosta Nadal, la nostra escola realitza un intercanvi de postals nadalenques amb altres escoles d’adults del territori. Al llarg del desembre vam rebre la visita de mestres de l’escola d’adults de Martorell i d’Esparreguera, i de l’EOI de Rubí per compartir postals, experiències, vivències i per adonar-nos que no estem tan allunyats uns dels altres…


Trobades familiars


Per segon any consecutiu, l’escola va premiar els alumnes que van assistir regularment a l’escola el curs passat amb una actitud molt positiva. Aquests interns han gaudit de la visita de dos familiars o amics a l’escola, on els van explicar la seva experiència al CFA VICTOR CATALÀ i van compartir una estona amb emoció i alegria.


 

Foto de Nadal


Com cada any per aquestes dates, l’escola ofereix als seus alumnes la possibilitat de fer-se una fotografia nadalenca que poden enviar  a la seva família o amics. El “set” de fotografia ha estat creat pels  auxiliars de l’escola i s’han entregat unes 250 fotografies. Aquí teniu  als artistes que ho han fet possible.

img_4186


Consell escolar


Recentment s’han celebrat les eleccions per a la renovació del Consell Escolar de la nostra escola. S’ha de felicitar els alumnes per la seva alta participació en el seu sector (60,2%). Felicitar també els 12 candidats que s’han presentat per la seva dedicació i il·lusió que han manifestat i, per descomptat, als tres nous representants dels alumnes: el George, el Mohamed i el Joel.

En el sector de docents hem de donar la benvinguda a l’Esteve, al Diego i a la Serafina com a representants dels professors. Des de l’escola pensem que les eleccions són una oportunitat per practicar la democràcia especialment en els moments que vivim.

Aquí podeu veure els resultats de la votació


cartel-consell-escolar


 

Infovica’t nº1


Podeu llegir un nou número del Infovica’t, el futlletó informatiu de l’escola. En aquesta edició, dedicat al Nadal. Esperem que us agradi.


II edició de la lliga de debats


El curs passat  vam dur a terme  “la lliga de debats”.
L’excel·lent valoració i acollida de l’activitat, així com les bones sensacions ens va animar a repetir l’experiència.
La “lliga de debats” és un projecte de col.laboració de la Univerisitat Pompeu Fabra, el CP Brians 2 i la nostra escola.
Es tracta d’una competició d’oratòria on hi participen 24 alumnes, 6 capitans (universitaris de la UPF), 6 docents de l’escola i 6 coachs (participants de l’edició anterior) repartits en 6 equips de treball.
Al llarg de quatre  setmanes de novembre, els equips han estat buscant i remenant arguments per defensar els pros i contres de “Els mitjans de comunicación són cultura?”.
Com si fos la competició de la Champions, els equips es van enfrontar en una fase de grups, posteriorment,  a semifinals i, finalment,  a la final, a la qual van arribar els equips de “EN CONSTRUCCIÓ” i “ELS AMFITRIONS”.

El 17 de novembre es va celebrar el darrer debat. Una GRAN FINAL mereix un jurat d’honor, per això vam comptar amb la presència de: Joan Maria Pou (periodista de RAC 1), Ivana Miño ( actriu i actualment conductora del programa Catalunya Experience), Ariadna Oltra ( presentadora del TN migdia de TV3) i  Jordi Évole ( periodista i director del programa Salvados).
Ho van tenir difícil, però, finalment, després d’una llarga estona de deliberacions,  van arribar al consens que EN CONSTRUCCIÓ era l’equip guanyador de la 2ª  edició de la lliga de debats.

Des d’aquí el nostre reconeixement I felicitació  per l’esforç i dedicació a tots els equips participants: els rockeros, els outsiders, els fenómeno, els youssefs, els amfitrions I en construcció.

Aquí pots escoltar els següents audios del programa “No ho sé” de RAC1.

  • l’editorial del Joan María Pou
  • la taula rodona on van participar l’Eulàlia Soler (coordinadora del projecte de la UPF), Josep Lluís Sanjuan (director de l’escola), la Núria (estudiant de la UPF i capitana de l’equip “Els fenómenos”) i el Natanael i el Jorge (alumnes participants de la lliga de debats)


Lliçó inaugural


El passat dimarts 18 d’octubre vam dur a terme la “lliçó inaugural”.
L’acte tenia com a objectiu fer dues inauguracions: per una banda, la del curs 2016-2017 i, per una altra, l’exposició fotogràfica “Escoles d’altres mons” del Kim Manresa que la Diputació de Barcelona ens ha cedit i que podem observar al passadís de la planta baixa de l’escola.

L’acte va ser presidit per la Directora de SSTT d’Ensenyament del Baix Llobregat, pel Director general de Serveis Penitenciaris, pel diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona i pel Subdirector de Tractament del CP Brians 2.

Prenent com a base el tema de l’exposició, es va dur a terme una taula rodona amb la finalitat de mostrar exemples de models educatius d’altres països, per això vam comptar amb la presència de persones externes i alumnes de l’escola de diferents nacionalitats que ens van explicar les seves històries de vida relacionades amb l’educació.

En concret, ens van delectar amb les seves vivències: La Mercè Tricàs, Catedràtica emèrita de la Universitat Pompeu Fabra ens va explicar la seva experiència i el treball que porten a terme, a través de la Fundació Pompeu Solidària, a les escoles del Senegal.
El José Virgilo , alumne del grup de català 2 ens va relatar els seus records d’infantesa a l’escola de la República Dominicana.
El Muhammad, alumne dels grups de GES1 i català 1 va fer el mateix, però referint-se a l’escola del Paquistà.
El Julio, alumne de CCFFGM que ens va explicar els records de l’escola dels anys 80 a Espanya.
La Rosa, coordinadora de les escoles d’Adults del Baix LLobregat, ens va detallar la seva trajectòria professional com a mestra d’adults des dels seus inicis fins a l’actualitat.
I, finalment, la Sara, estudiant d’ERASMUS, com no li va ser possible assistir a l’acte ens va fer arribar un vídeo on ens va transmetre les seves impressions després de conèixer en persona els models educatius finlandès i australià
El comissari de l’exposició, el Sr. Carlos Ernesto García va concloure el acte i va donar per inaugurada la mostra fotogràfica.Infovica’t


Arriba l’Infovica’t, el futlletó informatiu de l’escola que substitueix a la revista “El bagul de la memòria”.

Podeu fer una ullada al número 0. Esperem que us agradi


VIII Lectures interculturals: Jaume Funes

El passat 12 de maig, vam tenir el plaer de tenir a l’escola al Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, que treballa en diverses institucions sempre en relació amb els joves. Entre el 2004 i el 2007 va ser el Defensor de la Infància a Catalunya. Ens va parlar del seu llibre “Alex no entiende el mundo” (Montena, 2014) on retrata el complicat món de l’adolescència.

Gràcies Jaume!

www.jaumefunes.com

VIII Lectures interculturals: Javier Pérez Andújar

El passat 11 de maig vam comptar amb Javier Pérez Andújar, escriptor, filòleg i premi Ciutat de Barcelona al 2014. Autor de diversos assaigs i novel·les, vam compartir experiències, anècdotes i vivències a través del seu llibre “Paseos con mi madre” (Barcelona, Tusquets – Andanzas 771, 2011).

Gràcies mil, Javier!

www.elconfidencial.com/cultura/2014-05-19/andujar_131885/

 

VIII Lectures interculturals: Mònica Batet

El passat 10 de maig ens va visitar la Mònica Batet, dins del cicle de lectures interculturals de l’escola. La Mònica és escriptora i filòloga, i actualment treballa com a professora de català. Ens va parlar de les seves històries i del seu llibre “No et miris el riu”, finalista del premi Creixells.

Gràcies Mònica per la teva xerrada!

http://www.editorialmeteora.com/autor/batet-monica/87

 

VIII Lectures interculturals: Josep Maria Esquirol

El passat 4 de maig vam iniciar la vuitena edició de les Lectures interculturals a la nostra escola. En primer lloc, vam comptar amb la presència de l’autor Josep Maria Esquirol, filòsof i professor de la Universitat de Barcelona.

Ens va presentar el seu últim llibre, “La resistència íntima”: assaig d’una filosofia de la proximitat. Com sempre, agrair la presència desinteressada del Josep Maria i la seva xerrada tan profunda i aclaridora.

http://www.quadernscrema.com/llibres/resistencia-intima

 

Premis Sant Jordi

El passat dia 4 de maig es van lliurar els VII premis Sant Jordi a les modalitats esportiva, artística i literària.

Vam comptar amb el cantautor Albert Gàmez i el premi VICAT d’aquest any va recaure a l’entitat Metges sense fronteres; gràcies al Toni Luna, delegat a Catalunya de MSF per enviar-nos un vídeo d’agraïment.

Enhorabona als premiats!

Diada de Sant Jordi

El passat 21 d’abril vam celebrar a l’escola el dia de Sant Jordi. Un curs més, gran èxit de participació al poliesportiu on gaudir d’un dia diferent al centre.

La parada solidària gestionada pel Consell Escolar va recaptar 480€ pel projecte Polseres Candela per la investigació del càncer infantil https://www.facebook.com/pulserascandela/

Moltes gràcies als que han col·laborat.

La paraula viatgera

La paraula viatgera és una activitat que s’ha dut a terme a la nostra escola, els dies 27 i 28 d’abril. L’activitat consisteix en la recerca de l’origen de les paraules, en conèixer el seu significat, en traduir-les a les diferents llengües que ens trobem a l’aula i en l’execució d’un mural plàstic on es mostri tota aquesta feina etimològica.

Tallers de la setmana de Sant Jordi

Al llarg de la setmana de Sant Jordi, realitzem a les classes un seguit de tallers relacionats amb la història d’aquesta festivitat. En aquesta ocasió, punts de llibres i roses de feltre. Tot molt artístic…

Premi VICAT 2016

En aquesta ocasió l’entitat social o personatge que ha guanyat la votació dels alumnes de l’escola ha estat l’ONG Metges sense fronteres amb 202 vots. Els alumnes van valorar la seva presència i treball extraordinaris als llocs on gairebé ningú vol anar.

9

https://www.msf.es/

 

Activitats del dia de la dona

El passat mes de març, vam organitzar a la nostra escola diferents activitats per treballar el dia de la dona.

Vam comptar amb el Manuel García, Professor de filosofia de l’IES Montserrat Roig de Terrassa i d’Història antiga de la UB, que ens va fer gaudir amb la seva xerrrada: “la sexualitat a la Roma d’August” dirigida als alumnes de GES.

També, vam aprendre molt amb la Patrícia Martínez, Professora d’història de la UB i la seva xerrada: “el paper de la dona a través de la història” pels alumnes de Formació Instrumental.

Finalment, vam realitzar un videofòrum de la pel·lícula “Dos días y una noche” per tots els alumnes de l’escola.

El matí de Catalunya Ràdio

El passat 12 de febrer, la Mònica Terribas i tot el seu equip d’El Matí de Catalunya Ràdio, van fer el programa en directe des del teatre del centre penitenciari. L’escola va col·laborar en l’organització de l’acte i alguns alumnes van ser entrevistats per la Mònica per parlar de la seva vida on, com veiem, importa i molt, la seva educació.

Us deixem un recull fotogràfic i l’àudio de l’inici del programa.

La portada amb Mònica Terribas

 

Intercanvi de postals de Nadal

Cada any, quan s’acosta Nadal, la nostra escola realitza un intercanvi de postals nadalenques amb altres escoles d’adults del territori. El passat mes de desembre vam rebre la visita de mestres de l’escola d’adults de Martorell i d’Esparreguera, i de l’EOI de Rubí per compartir postals, experiències, vivències i per adonar-nos que no estem tan allunyats uns dels altres…

 

Cap nen sense joguina

Un dels objectius de l’escola és fomentar en, la mesura del possible, la solidaritat i el consum responsable entre tots els membres de la comunitat educativa. És, per aquest motiu, que des del passat Sant Jordi procurem que una de les parades de venta de material tingui relació directa a una causa solidària.

A la passada fira de Nadal, l’objectiu va ser la campanya “Cap nen sense joguina” que organitza des de fa 49 anys Ràdio Barcelona. Estem molt satisfets de dir-vos que es van recaptar 275,05 € que es van destinar a la compra d’un total de 30 joguines, la major part destinades a nois i noies majors de 13 anys, ja que, els responsables de la campanya comenten que son el col.lectiu d’edat que recapta menys joguines.

El 4 de gener el lot de joguines va ser dipositat a l’estand que Ràdio Barcelona va muntar al carrer Casp,en front l’emissora.

Moltes gràcies a tots per les vostres aportacions.

 

Lliga de debats UPF – Víctor Català

S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.

Al llarg dels mesos d’octubre i novembre, vam desenvolupar un projecte de col·laboració entre la Universitat Pompeu Fabra i l’escola que consistia en implementar al centre l’activitat “lliga de debats” que es realitza a la UPF.

8 formadors alumnes de la UPF, 2 coordinadores i 24 alumnes de l’escola van treballar plegats durant 3 setmanes per tal de guanyar el gran debat que es va celebrar el 19 de novembre al teatre amb la presència d’un jurat de luxe que conformaven la Mònica Terribas, el Queco Novell i el David Fernàndez, Montse Garrabou (coordinadora d’adults dels Serveis Terrritorials del Baix Llobregat) i el Pelegrí Viader (secretari general de la UPF

L’adquisició de competències i habilitats comunicatives, la millora de l’esperit crític, el treball en equip, el control de les emocions, el pensament creatiu, la iniciativa o l’anàlisi d’informació i de recursos i l’intercanvi d’idees i informació… són només alguns aspectes que es van treballar al llarg d’aquestes setmanes, però, pot ser el més important va ser conèixer a la gent de la UPF: l’Eulàlia, la Gemma, el Dídac, l’Edmon, el Roger, els Marcels, el Josep Vicenç, l’Adrià, el Nil i el Marc dels que hem aprés tant.

Aquí us deixem un petit vídeo que resum el treball i la il·lusió d’aquests dies… i enhorabona als guanyadors!


 Cap nen sense bigoti

Per Sant Jordi els membres del Consell Escolar vam organitzar una parada solidària amb la finalitat de participar a la campanya del Banc dels Aliments “Cap nen sense bigoti”. Gràcies a les aportacions voluntàries de professionals i alumnes es va poder comprar 560 litres de llet que ens van entregar al local de Càritas d’Esparraguera.

Des d’aqui volem agrair la col.laboració de tots i del supermercat Caprabo d’Esparraguera per la seva col·laboració..

P1040453

Camí a l’escola

S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.

El passat dia 23 d’octubre al teatre de l’àrea educativa es va projectar el documental “Camí a l’escola” del director francès Pascal Plisson. Van comptar amb la presència de la Carol i la Mercè, treballadores de la productora ABORDAR que distribueix la pel·lícula a Catalunya.

“Camí a l’escola” narra la història real i extraordinària de quatre nens, herois quotidians -Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel- que s’han d’enfrontar diàriament amb una multitud d’adversitats i perills per arribar a l’escola. Aquests nens viuen en quatre punts molt distants de la terra, però comparteixen les mateixes ganes d’aprendre i són conscients que només l’educació els obrirà les portes a un futur millor.

Més info a www.caminoalaescuela.com

Museu ambulant

S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.

Del 5 d’octubre al 3 de novembre, la nostra escola, gràcies al projecte “obrim portes” museu de Ciències Naturals de Barcelona, ha pogut disposar del Museu Ambulant.

L’aula 1 ha esdevingut un petit museu de materials relacionats amb la zoologia, allà els alumnes han pogut observar i manipular estructures dels animals vertebrats e invertebrats i materials relacionats amb les construccions dels animals (nius, eixams, caus…) tot complementat amb una exposició fotogràfica.

Horaris d’atenció a mòdul

En el teu mòdul trobaràs un mestre-tutor que t’informarà i t’orientarà de les activitats que pots fer a l’escola.

D’altra banda, si envies una instancia adreçada a l’escola, el mestre-tutor es posarà en contacte amb tu.

Els horaris d’atenció son:

mestres tutories 2

II Cursa popular Víctor Català


El passat mes de juny es va disputar la II edició de la cursa popular de l’escola. Van participar 30 alumnes que van completar els 5 km de recorregut amb molt d’esforç. Agrair especialment als participants i al centre penitenciari per facilitar la celebració d’aquesta segona cursa i al Mourad per la seva victòria.