PROJECTE EL CEL DE DIA

EL CEL DE DIA

Estem molt acostumats a mirar el cel de nit, amb els estels, constel·lacions…, però de dia, malgrat que hi passen moltes coses, no hi pensem tant. Va ser així com a la comunitat de grans va sorgir fer el projecte “El cel de dia”.

En posar-nos a observar el cel de dia van començar a sortir  un munt de preguntes sobre fenòmens que es donen al cel i que no sabíem ben bé com funcionaven.

 

Tots junts van classificar les preguntes per temes. I després, per grups, van triar quina pregunta o preguntes volien investigar.

Aquestes investigacions es fan seguint el mètode científic. Tot comença quan et fas una pregunta que vols contestar i no acabes de saber la resposta. A partir dels teus coneixements fas la teva hipòtesi de quina creus que és la resposta, les causes i els perquès. I aquí comença una tercera fase, la de buscar informació sobre el tema. Un cop saps com funciona el fet o fenomen que vols estudiar, es passa a planificar com pots demostrar la teva hipòtesi (amb experiments, simulacions, maquetes, enquestes, observacions, entrevistes…). Un cop arribat a aquest punt, només ens queda analitzar les observacions o les dades recollides i treure conclusions de si la nostra hipòtesi s’ha complert o no, si era certa o falsa.

L’experiència ha estat molt enriquidora. Tots els grups han treballat les seves investigacions a fons, han fet descobertes molt interessants: el fenomen de la reflexió i refracció amb l’arc de sant Martí i els colors del cel, el fenomen de la fricció i les altres pressions en la destrucció dels meteorits, el xoc de corrent d’aigua freda i calenta i el fenomen Coriolis pels remolins, les reaccions de les explosions solars amb els gasos de l’atmosfera en les aurores boreals, el fenomen de l’evaporació i condensació en la formació dels núvols, la boira, l’intercanvi de càrregues elèctriques en la formació dels llamps, la dilatació i contracció de l’aire en la formació del tro, el moviment que generen l’aire calent i el fred creant el vent, la característica del vent per crear tempestes de sorra, tornados, huracans, la relació entre els terratrèmols i els tsunamis…

I després d’aquest bon treball, cada grup s’ha preparat el seu tema a consciència per fer arribar aquests coneixements als companys i companyes de la comunitat de grans. Alguns grups han elaborat documents amb l’ordinador tipus PowerPoint o Prezi,  d’altres grups s’han preparat targetes guió, alguns han preparat experiments, maquetes o simulacions dels fenòmens per fer-los més comprensibles als companys i companyes.

En definitiva, ha sigut un projecte que ha donat molt de joc i ha permès respondre a moltes de les preguntes que es feien sobre el cel de dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>