La cromatografia de les fulles caducifòlies a la tardor

Els nens i nenes de tercer hem experimentat amb les fulles de tardor. Després de conèixer el bosc del Gerdar, a la l’aula ens vam centrar amb els arbres de clariana. A la sortida vam poder comprovar que són arbres caducifolis i a la tardor canvien els colors de les seves fulles per després deixar-les caure i quedar-se sense. A la primavera, els borrons dels arbres tornen a brotar fulles noves i d’aquesta manera torna a començar el cicle vital de la planta.

Fer una cromatografia de vàries fulles de tardor del bosc del Gerdar i d’altres boscos del Pallars Jussà i del Sobirà ens ha permès conèixer els diferents pigments que contenen les fulles dels arbres. Una cromatografia és una tècnica de separació dels components d’una mescla. En el nostre cas, hem mirat de separar els diferents pigments que trobem en una fulla.

Perquè cauen les fulles? Per què canvien de color? Amb la tardor, les hores de llum del dia s’escurcen i la intensitat de la radiació solar és menor . Tots aquests factors dificulten el procés de fotosíntesi de manera que l’estratègia de moltes plantes és deixar anar les seves fulles per no haver-les de mantenir mentre no és possible produir aliment. El fet que canviïn de color és a causa del fred i les poques hores de llum que degraden la clorofil·la i aquesta comença a descompondre’s deixant al descobert els altres pigments fotosintètics de les fulles (carotens i xantofil·les).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>