EXCURSIÓ AL MOLÍ PAPERER

Ja fa unes setmanes que els nens i nenes de tercer vam anar d’excursió al Molí Paperer de Capellades. Va ser molt guai perquè vam fer paper!!

En el Museu ens van ensenyar una casa de nines, que ara funcionava amb electricitat, i representava la fàbrica com treballaven abans. Era una maqueta bastant gran amb llum i tot!

Després vam baixar a la part del Molí i ens van explicar com feien el paper antigament, amb màquines de fusta que funcionaven amb aigua! Eren màquines molt sorolloses!

Hi havia una persona encarregada d’anar per les cases a recollir roba vella (draps, camises, camisoles…)  i un cop a la fàbrica, la tallaven amb uns ganivets molt grans i la posaven en un molí que rodava con una rentadora i treia la pols. A continuació s’havia de deixar al podridor per a estovar-la. Quan ja portava una setmana, la treien i la posaven en una tina gran i martell molt punxegut la convertia en pols. Ho posaven en aigua i es barrejava tot amb un rem i quan la roba pujava a dalt, posaven un motlle i quedava la pols al motlle creant un full de paper. Després treien el marc i agafaven el full. S’apilaven per aixafar-los i treure l’aigua sobrant. Ens va dir que cada dia feien uns 5000 fulls!!!! Tots els fulls tenien una marca de la fàbrica, anomenada filigrana o marca d’aigua. Era molt especial perquè només es veia a contrallum!

El que més ens va agradar va ser fer els nostres fulls de paper. Vam posar les mans en les tines que ja havien preparat i vam fer tres fulls: un blanc, un verd (amb colorant) i un de paper reciclat (fet a partir de paper de diari). Oi que és increïble? Fotos

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>